ΕυεξίαFitnessReformer Pilates

Reformer Pilates

Η καθιστική ζωή καταστρέφει το σώμα μας. Καμπουριάζουμε όλο και περισσότερο, χάνουμε τη φυσική μας αρμονία, γερνάμε. Η καθημερινότητα μας ωθεί να χρησιμοποιούμε περισσότερο κάποιους μυς, αφήνοντας άλλους να αδρανούν. Το reformer Pilates μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο αντίδοτο σε όλα αυτά, μέσω ασκήσεων που θα διατείνουν τους μυς, θα ευθυγραμμίσουν τη σπονδυλική στήλη και θα δυναμώσουν το σώμα.

♦ του Πασχάλη Κεχλιμπάρη, καθηγητή Φυσ. αγωγής

Το Pilates αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια περίπου στην Αμερική από τον Joseph Pilates. Αποτελεί πλέον μία από τις πιο διάσημες μεθόδους γυμναστικής στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου τόσο η μέθοδος όσο και ο εξοπλισμός της εξελίχθηκαν. Έτσι, αν κάποιος σήμερα θέλει να δοκιμάσει να κάνει Pilates, αυτό μπορεί να γίνει είτε στο έδαφος (mat Pilates) είτε σε κάποιο όργανο. Όπως για παράδειγμα το cadillac, το chair, το barrel, το spring board και το reformer που είναι και το πιο διαδεδομένο μηχάνημα.

Τι είναι το reformer Pilates

Είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιημένο μηχάνημα του Pilates και η σημερινή του μορφή δεν έχει καμία σχέση με το πώς ξεκίνησε. Αυτό όμως είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο «reformer» ήταν ένα απλό σύστημα με ελατήρια πάνω σε κρεβάτια νοσοκομείου. Το δημιούργησε ο J. Pilates σε μία προσπάθειά του να βοηθήσει τραυματίες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου οι οποίοι λόγω των ασθενικών μελών τους δεν μπορούσαν να σηκωθούν όρθιοι.

Από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο στο σήμερα

Σήμερα, στην εξελιγμένη του μορφή, το reformer αποτελείται από μία επίπεδη πλατφόρμα στις αναλογίες του κορμού μας, η οποία μετακινείται μπροστά και πίσω μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από δύο μπλοκ πάνω στους ώμους, που κρατούν το σώμα του ασκούμενου σταθερό και η μετακίνησή της γίνεται σε συνδυασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματωμένα στο μηχάνημα και τα οποία περιέχουν διάφορα επίπεδα αντίστασης.
Υπάρχει επίσης ο μηχανισμός ασφαλείας, ο οποίος προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος και την πάθηση του ασκούμενου και χρησιμοποιείται για να ρυθμίσουμε την απόσταση που θα σταματήσει το κρεβάτι από την μπάρα για τα πόδια (footbar). Τέλος, στην άκρη της πλατφόρμας υπάρχουν ιμάντες με λαβές, οι οποίοι μπορούν να τραβηχτούν με τα χέρια ή τα πόδια σε συνδυασμό με το σωματικό βάρος και την αντίσταση των ελατηρίων.

Στόχοι του reformer

Βοηθά να αποκτήσεις ορθοστατική συμμετρία, έλεγχο αναπνοής, κοιλιακή δύναμη, σταθεροποίηση λεκάνης-σπονδυλικής στήλης-ώμων, ευελιξία μυών και κινητικότητα στις αρθρώσεις.
Το reformer pilates είναι ένα αριστούργημα, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να αποτελέσει ήπια γυμναστική για μία έγκυο γυναίκα, ασφαλή για έναν υπερήλικα και δυναμική για έναν αθλητή. Επίσης, συστήνεται άφοβα από ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές ως ο ιδανικός τρόπος εκγύμνασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τραυματισμών.

Το Pilates Reformer προσφέρει όλα τα οφέλη του Pilates συμπεριλαμβανομένων τη συνολική δύναμη, την ευλυγισία, το συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής,  στην καλύτερη στάση του σώματος, στην πιο αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος και στην ανακούφιση από πόνους που σχετίζονται με φυσικές ανισορροπίες, όπως σκολίωση, κύφωση…

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, J. Pilates στα πρώτα 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα 20 τη βλέπουν οι άλλοι και στα 30 έχεις ένα καινούριο σώμα. Όταν μιλάμε για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε ένα Pilates Reformer αναφερόμαστε σε επίπεδους κοιλιακούς, ισχυρή πλάτη, σφιχτούς γλουτούς και τονισμένους μηρούς. Η μοναδικότητα του μηχανήματος αυτού προέρχεται από την ποικιλία των ασκήσεων που παρέχει.

Πηγή: NaturaNrg #66

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης