ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΡευματοειδής αρθρίτιδα: αυτοάνοση, φλεγμονώδης και εξελικτική νόσος

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: αυτοάνοση, φλεγμονώδης και εξελικτική νόσος

Μήνας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις, ο Οκτώβριος. Ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου. Με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

γράφει ο Τσιλιμιδός Γεράσιμος, Γενικός Ιατρός

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (Ρ.Α) είναι μια χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (ακόμη και στα παιδιά), με συχνότητα στον ελληνικό πληθυσμό κοντά στο 6,7‰ των ενηλίκων και αναλογία 3/1 μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Παράγοντες και αίτια πρόκλησης της νόσου

Παράγοντες που εμπλέκονται στην έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι κυρίως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί. Ο βασικός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η Ρ.Α, είναι η απόκλιση της βιοχημικής ισορροπίας σε κυτταρικό επίπεδο, που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της μορφολογίας των κυττάρων ενός οργανισμού.  Τα συγκεκριμένα κύτταρα ανιχνεύονται στη συνέχεια ως ξένα και ο οργανισμός ξεκινάει διαδικασίες απομόνωσης και καταστροφής τους.
Τα κύρια αίτια για την αυξημένη επίπτωση των αυτοάνοσων ασθενειών στις σύγχρονες κοινωνίες είναι:
1.   Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών
2.   Η επιβάρυνση με ξένες προς τη ζωή ενώσεις (τοξίνες, βαρέα μέταλλα, συνθετικές χημικές ενώσεις)
3.   Η αλληλεπίδραση μικροοργανισμών

Αυτοί οι 3 παράγοντες είναι ο βασικός λόγος που αλλάζει η σύσταση και η δομή των κύτταρων και οδηγούν στην εκδήλωση αυτοανοσίας. Τα κύτταρα δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμα από το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνονται αντιληπτά ως ξένα, εχθρικά κύτταρα. Αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και άλλοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται ώστε να καταστραφεί ο “εχθρός” και το αποτέλεσμα είναι ένα νόσημα που εκδηλώνεται στο όργανο που πρώτο εμφάνισε μια σημαντική απόκλιση από το φυσιολογικό.

Η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είναι βαθμιαία ή οξεία. Στη βαθμιαία έναρξη εμφανίζονται συνήθως γενικά συμπτώματα (κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, άλγος άρθρωσης, και τελικά φλεγμονή. Η οξεία έναρξη της νόσου χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εγκατάσταση αρθρίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στις αρθρώσεις, που μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από πυρετό.

Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι:

 • Πόνος σε αρθρώσεις
 • Διόγκωση αρθρώσεων
 • Θερμότητα αρθρώσεων
 • Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο
 • Πρωινή δυσκαμψία

Η προσβολή των αρθρώσεων των χεριών συνοδεύεται συχνά από δυσκολία σχηματισμού γροθιάς και από ελάττωση της δύναμης σύσφιξης. Η αρθρίτιδα συνήθως αφορά πολλές αρθρώσεις (πολυαρθρίτιδα) και είναι συμμετρική. Μπορεί επίσης να αρχίσει με ασύμμετρη προσβολή λίγων αρθρώσεων (ολιγοαρθρίτιδα, έως τεσσάρων), ή σπανιότερα μιας άρθρωσης (μονοαρθρίτιδα).

Στην πλειονότητα των ασθενών με ολιγοαρθρίτιδα ή μονοαρθρίτιδα η νόσος εξελίσσεται τελικά σε συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Οι πιο συχνές προσβολές της Ρ.Α είναι οι πηχεοκαρπικές αρθρώσεις, οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και οι αρθρώσεις των ποδιών και ακολούθως τα γόνατα.

Τα συνήθη εργαστηριακά ευρήματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι:

 • Αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ)
 • Αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
 • Θρομβοκυττάρωση (αύξηση των αιμοπεταλίων)
 • Αναιμία
 • Θετικός ρευματοειδής παράγοντας (στο 60-70% των ασθενών)
 • Θετικά αντι-CCP αντισώματα (στο 60-70% των ασθενών)

Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (φαρμακευτικά) μπορεί πρόσκαιρα να μειώσει τα συμπτώματα αλλά έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα απαιτούσε να γίνουν ενέργειες προς την αποκατάσταση της φυσιολογικής σύστασης των κυττάρων, της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια βιοχημική μηχανή που λειτουργεί υπό συγκεκριμένες αυστηρά προκαθορισμένες προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό δημιουργεί πρόβλημα που μετά από κάποιο διάστημα εκδηλώνεται ως νόσος. Για να είμαστε λοιπόν υγιείς θα πρέπει να σεβόμαστε αυτές τις προδιαγραφές και κάθε ενέργεια μας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Arthritida-Elliniko-idrima-reumatologias-NaturaNrg #86Γιατί είναι απαραίτητη η Ενημέρωση του Κοινού
Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων, έως την τελική διάγνωση είναι 2-4 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του ασθενή αλλά και τη μείωση της λειτουργικότητάς του.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι το πιο συχνό από τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται στους 70.000 περίπου. Συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-unintended-and-deadly-consequences-of-living-in-the-industrialized-world-5324305/?no-ist The Unintended (and Deadly) Consequences of Living in the Industrialized World
http://www.aarda.org/autoimmune-information/questions-and-answers/How many Americans have an autoimmune disease?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25669996Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology.J. Neuroimmunology 2015 Feb 15;279C:25-3

Πηγή: naturanrg #86

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης