GreenΒιολογικάΡίγανη στη γλάστρα

Ρίγανη στη γλάστρα

H ρίγανη είναι ένα αρωματικό θαμνώδες φυτό που αφθονεί στην ελληνική φύση. Και πράγματι εμείς οι Έλληνες την αγαπάμε πολύ και τη χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας.

 Κείμενο: Πέτρος Πανούτσος, Φωτογραφίες: Έλενα Πανούτσου, www.olyplant.gr

Όμως δεν πρέπει να τη βάζουμε στα φαγητά μας μόνο για τη γεύση ή το πλούσιο άρωμά της. Ως βότανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά ταυτόχρονα είναι τονωτικό, ορεκτικό και παρασιτοκτόνο. Ακόμα βοηθά στη γαστρική ατονία, σε εντερικές διαταραχές και στους πόνους της κοιλιάς, ενώ προστατεύει τον οργανισμό μας από τις καρκινογόνες ουσίες.
Το συγκεκριμένο είδος ρίγανης που θα βρείτε να κυκλοφορεί από εμάς είναι η γνωστή και παραδοσιακή βουνίσια, η οποία δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά σε ύψος. Μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί στον κήπο όμως θα είναι ευκολότερο στη γλάστρα, αφού οι απαιτήσεις στο νερό μπορεί να την κατατάξουν ως «ιδιότροπο» φυτό.

Γλάστρα

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. Αν επιλέξετε πάνινη γλάστρα σαν αυτή που χρησιμοποιώ εγώ, τότε θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς αυτές οι γλάστρες βοηθούν το χώμα να αερίζεται καλύτερα αλλά και να έχει καλή αποστράγγιση με αποτέλεσμα λιγότερους μύκητες. Για άλλη μια φορά λοιπόν με τη βοήθεια του Alegre.gr θα φυτέψω σε πάνινη γλάστρα χωρητικότητας 7 λίτρων.

oregano-potΧώμα

Ως φυτό, η ρίγανη δεν αγαπά το πολύ νερό.  Για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα χώμα με καλή αποστράγγιση που δεν λασπώνει. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το κοκκινόχωμα και να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τύρφη μαζί με κομπόστ.
Μια ακόμα συμβουλή είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στο χώμα σας και μικρή ποσότητα ποταμίσιας άμμου, ώστε να βοηθήσετε επιπλέον την αποστράγγιση. Άλλη τεχνική είναι να τοποθετήσετε λίγη ελαφρόπετρα στο κάτω  μέρος της γλάστρας σας. Για τις αναλογίες κομπoστ με τύρφη, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε.

Η φύτευση

Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με λίγο χώμα στο κάτω μέρος, τοποθετείτε το φυτό στη μέση. Μετά γεμίζετε τη γλάστρα με χώμα περιμετρικά μέχρι να φτάσει να ξεπερνά λίγο τη ρίζα του φυτού. Τέλος, με τα χέρια σας πιέζετε το χώμα, ώστε να σφίξει γύρω από τη ρίζα και προσθέτετε ξανά όσο χώμα χρειάζεται.

Θέση στο μπαλκόνι

Επιλέξτε να τη φιλοξενήσετε σε μέρος που να έχει πολύ ήλιο, ακόμα κι αν αυτό πλήττεται από δυνατό αέρα. Η ρίγανη διαθέτει μεγάλες αντοχές και δεν επηρεάζεται εύκολα από τον αέρα.

Πότισμα

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα για δυο βασικούς λόγους. Εκτός του ότι η ρίγανη δεν αγαπάει το νερό, ποτίζοντάς τη συχνά δημιουργείτε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιον μύκητα και να τη χάσετε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο λιγότερο την ποτίζετε τόσο δυνατότερο άρωμα έχει.
Το πόσο συχνά θα το κάνετε εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Πάντως να θυμάστε ότι ακόμη και αν ζαρώσουν λίγο τα φύλλα της από την έλλειψη νερού, δεν θα ξεραθεί.

oregano-soilΛίπανση

Λόγω του ότι η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, καλό θα ήταν ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα να την βοηθάτε με ένα βιολογικό λίπασμα, αλλά όχι υπερβολές.

Φυτοπροστασία

Όπως είπα παραπάνω το σημαντικότερο πρόβλημα της ρίγανης είναι  το πολύ πότισμα. Αν δεν την ποτίζετε πολύ, τότε είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει κανένα θέμα.

Εποχές φύτευσης

Όλες τις εποχές.

Συγκομιδή

Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε νωπή, τότε μπορείτε να κάνετε τη συγκομιδή σας όλο το χρόνο! Από την άλλη, αν έχετε σκοπό να την αποξηράνετε, η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Άλλωστε καλό θα ήταν να κλαδεύετε το φυτό σας το καλοκαίρι, γιατί αλλιώς μπορεί να ξυλοποιηθεί. Αφού την κλαδέψετε, θα βγάλει καινούργια κλαδιά και φρέσκα τρυφερά φύλλα.

Μεγάλη προσοχή

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά συμβατικής γεωργίας  και όχι βιολογικά σπορόφυτα Οlyplant.gr, μην τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας ως φρέσκα. Πολλές φορές τα φυτά αυτά είναι ψεκασμένα λίγες μέρες πριν φτάσουν στα φυτώρια με αποτέλεσμα αυτό που νομίζετε  «φρέσκο και υγιεινό» να είναι μια αποθήκη φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό σας.
Τέλος, να θυμάστε ότι ένα φυτό ψεκασμένο με χημικά φυτοφάρμακα θέλει έως και 2 χρόνια για να θεωρηθεί βιολογικό. Επομένως, ξανασκεφτείτε το…

Πηγή: NaturaNrg #46

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code