GreenRunning Out of Time Σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή

Running Out of Time Σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή

Χιλιάδες δρομείς ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε μια σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διανύοντας 7.767 χλμ. μέσω 18 χωρών για να μεταφέρουν τη σκυτάλη με το μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27.

H μεγαλύτερη σκυταλοδρομία μαζικής συμμετοχής

Με την ονομασία «Running Out of Time», η σκυταλοδρομία μαζικής συμμετοχής από τη Γλασκόβη της Σκωτίας (που φιλοξένησε την COP26) έως το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου (COP27), θα διαρκέσει 38 μέρες και νύχτες … η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ.

Η σκυταλοδρομία θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με μια φαντασμαγορική τελετή που θα διοργανώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκόβης, όπου το μήνυμα θα σφραγισθεί στη σκυτάλη.

Με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων, η σκυτάλη θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσω Σκωτίας, Ουαλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, για να φθάσει στο Sharm El Sheikh στις 5 Νοεμβρίου, για την έναρξη της COP27 που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 18 Νοεμβρίου 2022.

Ελληνικό τμήμα διαδρομής 

Η σκυτάλη θα φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022 και θα συνεχίσει, εκτός κεντρικών δρόμων, περνώντας από: Καστοριά – Κλεισούρα – Πτολεμαΐδα – Ακρινή – Βέροια – Τρίλοφο – Κατερίνη – Πλαταμώνας – Γόννοι – Ροδιά – Λάρισα – Φάρσαλα – Δομοκό – Λαμία – Καμένα Βούρλα – Άγιο Κωνσταντίνο – Σκάλα – Μαρτίνο – Ακραίφνιο – Αλίαρτο – Θήβα – Οινόφυτα – Αυλώνα – Αφίδνες – Φράγμα Μαραθώνα – Μαραθώνια Διαδρομή – Ακρόπολη, για να καταλήξει στο Φάληρο, από όπου θα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022. Συνολικά έχουμε 750 χλμ. μοιρασμένα σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 46 είναι για δρομείς και τα 26 για ποδηλάτες.

Πολλοί δρομείς –από νέους μέχρι δημόσια πρόσωπα– έχουν ήδη εγγραφεί για να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε επιμέρους τμήματα 5-10 χλμ. της συνολικής διαδρομής που θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. (για συμμετοχές: https://running-out-of-time.com/route/greece/)

Η Σκυταλοδρομία θα περάσει από εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενα οικοσυστήματα και περιοχές που έχουν γίνει σημαντικά κλιματικά έργα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, οι δρομείς καλούνται να συγκεντρώσουν πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education (FEE) και την Carbon Copy.

Η Running Out of Time διοργανώνεται από την The World Relay Ltd και γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE. Ο συντονισμός περιλαμβάνει την απαραίτητη επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, Αθλητικές Ομοσπονδίες, άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και τα ΜΜΕ. Μέσα από τα πανελλήνια δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει, η ΕΕΠΦ θα κινητοποιήσει την Εκπαιδευτική Κοινότητα, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της στα προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τουρισμό «Γαλάζια Σημαία» και «Green Key».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το κύριο μήνυμα της σκυταλοδρομίας αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας. Θα μεταφέρει και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις». http://www.eepf.gr/el/

Ο James Hay, ένας από τους εμπνευστές της σκυταλοδρομίας, λέει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας μέχρι τώρα. Ο στόχος μας είναι να επιδώσουμε στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 ένα ηχηρό μήνυμα με τόσο μεγάλη υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί, για να διατηρήσουμε την ελπίδα μετάβασης σε ένα κλιματικά ασφαλές μέλλον. Η Running Out of Time συμβολίζει την ουσία της κλιματικής δράσης – είναι ένα εξωπραγματικό, τολμηρό, φιλόδοξο σχέδιο το οποίο μπορεί να πετύχει μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μας. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η σκυτάλη έχει σχεδιασθεί από τη βραβευμένη σχεδιαστική εταιρία 4c Design, με έδρα τη Γλασκόβη, της οποίας οι περγαμηνές περιλαμβάνουν τη Σκυτάλη της Βασίλισσας για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στη Γλασκόβη το 2014. Η εμβληματική σπειροειδής μορφή της σκυτάλης για τη Running Out of Time, αντιπροσωπεύει τα τέσσερα βασικά επίπεδα κλιματικής δράσης – διεθνές, εθνικό, τοπικό, ατομικό.

Ως τμήμα των παράλληλων δράσεων της σκυταλοδρομίας, μαθητές και μαθήτριες σε περισσότερες από 50 χώρες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγγραφεί και θα συμμετάσχουν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Σας καλούμε όλους να μεταφέρετε τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία στις 5 Νοεμβρίου 2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Τ. 210 3255341 Λίλιαν Σταθώρη, lilianstathori@eepf.gr, Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, coordinator@eepf.gr

Running Out of Time, Larissa Clark press@running-out-of-time.com +4746852672 (Oslo)

WEBSITE: www.running-out-of-time.com και https://eepf.gr/el/skitalodromia-running-out-of-time

PARTNERS:  https://running-out-of-time.com/partners

SOCIAL MEDIA: Instagram @hspn_protection_of_nature | Facebook @ProstasiaTisFysis| Twitter @GreekNature

Instagram @climaterelay | Facebook @climaterelay | Twitter @climate_relay

ROUTE MAP with timings and location pins: https://running-out-of-time.com/route/

Η διοργανώτρια εταιρεία

Η διοργανώτρια The World Relay είναι πολυβραβευμένη εταιρεία με ηγετική θέση στη διοργάνωση μαζικών σκυταλοδρομιών, όπως είναι η σειρά Οne Run. Συνιδρυτές είναι οι Danny Bent και James Hay, δρομείς, adventurers και κάτοχοι παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες. Οι δυο τους ξεκίνησαν τη δράση τους το 2013 με το One Run for Boston. Μια σκυταλοδρομία χωρίς στάση, που διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τιμήν των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση της Βοστώνης. Από τότε έχουν υλοποιήσει διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους αυτή στην Αμερική και δύο στο Λονδίνο, για τις οποίες τιμήθηκαν από το Runner’s World ως “Heroes of Running”.

Πάνω από 200 χιλιάδες δρομείς έχουν λάβει μέρος στις σκυταλοδρομίες One Run που συγκέντρωσαν πάνω από 1.9 εκατ. λίρες Αγγλίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2021, 165.000 φοιτητές και δρομείς από 195 χώρες συναντήθηκαν με θέμα την παγκόσμια ενότητα στο One Run Global Relay. Μία 24ωρη εικονική σκυταλοδρομία απ’ όλο τον κόσμο. www.theworldrelay.com

Key Dates

♦ 30th September 2022: Opening Ceremony Glasgow Green hosted by Glasgow City Council

♦ 30th Sept-1st October : Scotland
Stages 1-28 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/

♦ 1st October-5th October: England
Stages 29-100  Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/

5th October-6th October:   Wales
Stages 101-126 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/

♦ 6th October-9th October: England
Stages 127-177 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/

♦ 9th October : BOAT Channel Crossing to France

♦ 10th October-10th October : France
Stages 178-183:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/france/

♦ 10th October-11th October:Belgium
Stages 184-210 : Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/belgium/

♦ 11th October-13th October: Netherlands
Stages 211-252:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/netherlands/

♦ 13th October-16th October: Germany
Stages 253-344:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/germany/

♦ 16th October-17th October: Austria
Stages 345-358: Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/austria/

♦ 17th October-18th October: Italy
Stages 359-404:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/italy/

♦ 18th October-19th October:Slovenia
Stages 405-427: Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/slovenia/

♦ 19th October-20th October: Croatia
Stages 428-461: Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/croatia/

♦ 20th October-22nd October: Bosnia & Herzegovina
Stages 462-504:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/bosnia-and-herzegovina/

♦ 22nd October-22nd October:Montenegro
Stages 505-518:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/montenegro/

♦ 22nd October-24th October:Albania
Stages 519-557:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/albania/

♦ 24th October – 27th October:Greece
Stages 558 – 629:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/greece/

♦ 27th October-31st October:BOAT Athens, Greece to Paphos, Cyprus

♦ 31st October-31st October:Cyprus
Stages 630-645:Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/cyprus/

♦ 31st October – 1st November: BOAT Larnaca, Cyprus to Haifa, Israel

♦ 1st November-4th November:Israel
Stages 646-699: Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/israel/

♦ 3rd November 2022 :Schools Action Day

♦ 4th November-5th November:Egypt
Stages 700-726 :Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/egypt/

♦ 5th November 2022:Global Virtual Relay
Details – https://running-out-of-time.com/route/0

♦ 6th-18th November 2022: COP27: Sharm El Sheikh

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης