ΕυεξίαFitnessRunning. Ποιο παπούτσι είναι κατάλληλο;

Running. Ποιο παπούτσι είναι κατάλληλο;

Το τρέξιμο στις μέρες μας αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές αερόβιας άσκησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς έχει αναρίθμητα οφέλη για τη υγεία και το κυριότερο είναι ανέξοδο, χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και καλή διάθεση!

της Κατερίνας Σπανίδη, Φυσικοθεραπεύτρια MSc, OMT, Clinical Pilates instructor, www.physiofixathens.gr

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο;

Η απάντηση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδανικό παπούτσι τρεξίματος για όλους τους δρομείς. Πιο συγκεκριμένα για την επιλογή αθλητικού υποδήματος για τρέξιμο παίζουν σημαντικό ρόλο:

  1. Η ανατομία του πέλματος του κάθε δρομέα αλλά και το σωματικό του βάρος
  2. Το δρομικό του πρότυπο ή αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο τρέχει
  3. Οι επιφάνειες στις οποίες τρέχει

1. Η ανατομία του πέλματος του κάθε δρομέα αλλά και το σωματικό του βάρος:

Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι ο υπερπρηνισμός, δηλαδή η μεγαλύτερη από το κανονικό προς τα έσω στροφή του πέλματος όταν περπατάμε ή τρέχουμε, ο υποπρηνισμός ή αλλιώς υπτιασμός δηλαδή η αντίστοιχη προς τα έξω στροφή του πέλματος και τέλος το ουδέτερο πέλμα.

Οι περισσότερες εταιρείες αθλητικών υποδημάτων έχουν πληθώρα επιλογών για όλες τις κατηγορίες. Ένας εύκολος τρόπος για να βρούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε είναι να δούμε τη φθορά σε ένα παλιό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του υπερπρηνισμού η φθορά στα παπούτσια είναι μεγαλύτερη στην εσωτερική πλευρά του παπουτσιού, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στον υποπρηνισμό με τη φθορά να είναι μεγαλύτερη στην εξωτερική πλευρά του παπουτσιού.

Σε ότι αφορά το σωματικό βάρος η γενική οδηγία είναι, άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος να προτιμούν παπούτσια με καλή υποστήριξη και μεγάλη απορρόφηση κραδασμών.

2. Το δρομικό πρότυπο του δρομέα ή αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο τρέχει:

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση σχετικά με το «πάτημα του δρομέα» και το αν είναι σωστό να πατάει κανείς με τη φτέρνα στο έδαφος, το λεγόμενο heel strike ή με το μπροστινό μέρος του πέλματος (forefoot strike). Πρόκειται για διαφορά στην κατανομή των φορτίων στις αρθρώσεις και στους τένοντες, με το heel strike να επιβαρύνει περισσότερο την άρθρωση του γόνατος, ενώ το forefoot strike επιβαρύνει τον αχίλλειο τένοντα.

Running. Ποιο παπούτσι είναι κατάλληλο;

Επομένως όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να επιλέξουν ένα παπούτσι με υποστήριξη στη φτέρνα και επιπλέον αντικραδασμικό υλικό, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να επιλέξουν ένα παπούτσι της κατηγορίας minimalist που δίνει την αίσθηση τρεξίματος με γυμνό πέλμα.

Σύμφωνα με τον Simon Bartold, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς εμβιομηχανικής και επί σειρά ετών σύμβουλο κατασκευής αθλητικών παπουτσιών της εταιρείας ASICS, το πάτημα με το μπροστινό μέρος του πέλματος αφορά κυρίως τους ελίτ δρομείς, αφού τους βοηθά να τρέχουν πιο γρήγορα αλλά η πλειοψηφία του κόσμου που τρέχει δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. 

Επομένως δεν υπάρχει λόγος ένας δρομέας να αλλάξει τον τρόπο που τρέχει αν δεν έχει προκύψει κάποιος τραυματισμός. Σε περίπτωση τραυματισμού, η αλλαγή της τεχνικής τρεξίματος με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να αποτελέσει μια λύση.

 Οι επιφάνειες στις οποίες τρέχει:

Αν θέλαμε να κατατάξουμε τις επιφάνειες τρεξίματος από την πιο μαλακή στην πιο σκληρή τότε η σειρά είναι γράσιδι- χώμα- ταρτάν- άσφαλτος- μπετόν, με την τελευταία να είναι 10 φορές πιο σκληρή απο την άσφαλτο και άρα συνιστάται να αποφεύγεται. Ο λόγος είναι ότι όσο πιο μαλακή είναι μία επιφάνεια τόσο μικρότερες είναι οι δυνάμεις που επιστρέφουν στο σώμα μας ενώ τρέχουμε επομένως μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα λιγότερο σταθερά/υποστηρικτικά παπούτσια.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις σκληρές επιφάνειες που αν και μας βοηθούν να τρέχουμε πιο γρήγορα επειδή δεν απορροφούν τις δυνάμεις από το σώμα μας, επιβάλλουν την χρήση παπουτσιών με ενισχυμένη απορρόφηση κραδασμών.

Γενικές οδηγίες:

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής αθλητικών υποδημάτων είχαν στραφεί στην κατασκευή παπουτσιών της κατηγορίας minimalist/barefoot,  δηλαδή πολύ ελαφριά παπούτσια με μικρή υποστήριξη που δίνουν την αίσθηση τρεξίματος με γυμνό πέλμα.

Η λογική πίσω από αυτή την τάση ήταν ότι ο άνθρωπος έτρεχε ξυπόλυτος πριν φτιαχτούν τα παπούτσια και αυτός είναι ο φυσικός τρόπος να τρέχει κανείς. Οι έρευνες όμως κατέληξαν ότι αυτή η νέα τάση αύξησε τελικά τους τραυματισμούς καθώς δεν ταιριάζει σε όλους τους δρομείς.

Running. Ποιο παπούτσι είναι κατάλληλο;

Το τρέξιμο με γυμνό πέλμα ή με minimalist παπούτσια καλό είναι να ενσωματώνεται σταδιακά στο προπονητικό πρόγραμμα ενός δρομέα και να αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας του προπόνησης και όχι καθημερινή πρακτική.

Ο καλύτερος οδηγός για  να διαλέξουμε αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η άνεση που μας προσφέρει και το κατά πόσο ενισχύει το δικό μας μοναδικό δρομικό πρότυπο. Για την αποφυγή τραυματισμών υπέρχρησης θα πρέπει να εναλλάσσονται οι επιφάνειες τρεξίματος ώστε να ενεργοποιούνται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά οι μύες και οι αρθρώσεις μας.

Δείτε ακόμη: Πρόγραμμα αθλητικής διατροφής για δρομείς της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εμπιστευτείτε τους ειδικούς για την σωστή αξιολόγηση του πέλματος και της τεχνικής τρεξίματος ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο παπούτσι για τις ανάγκες σας.

Πηγή: www.naturanrg.gr, naturanrg #102

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης