Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Πώς να ρυθμίσετε το Διαβήτη στην εποχή του Covid 19

Πώς να ρυθμίσετε το Διαβήτη στην εποχή του Covid 19

diavitis-diabete

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να νοσήσουν από COVID-19. Ωστόσο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Κλειδί στην αποφυγή όλων των δυσάρεστων επιπλοκών είναι η καλή ρύθμιση του Διαβήτη. Πώς να ρυθμίσετε το Διαβήτη στην εποχή του covid 19;

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν:

2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας.

Σε γενικές γραμμές, παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης στα άτομα με διαβήτη είναι οι κάτωθι:

  • κακή γλυκαιμική ρύθμιση (η υπεργλυκαιμία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα)
  • μεγάλη διάρκεια του διαβήτη
  • έντονη παχυσαρκία
  • μεγάλη ηλικία
  • κάπνισμα
  • παρουσία χρόνιων επιπλοκών της νόσου (κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς)

Καλή γλυκαιμική ρύθμιση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία ασθένεια που δυστυχώς δε θεραπεύεται. Αντίθετα, ρυθμίζεται. Είναι, όμως, και μία πάθηση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μην είναι πάντα σταθερή. Το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αλλάξει ακόμα και 8500 φορές την ημέρα από υπεργλυκαιμικά σε υπογλυκαιμικά επίπεδα και αντίθετα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος και η διαρκής αντιμετώπιση, ώστε κάθε στιγμή ο διαβητικός να είναι ρυθμισμένος, γεγονός που πρακτικά ισοδυναμεί με θεραπεία και που τον βοηθά να αποφεύγει μετέπειτα επιπλοκές.

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μέσω της δίαιτας, της άσκησης, της παρακολούθησης και της φαρμακευτικής αγωγής – φαίνεται να είναι η κορυφαία τακτική για την προστασία των διαβητικών.

Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν πραγματικά τη μεγάλη μάστιγα της νόσου, καθώς ο ΣΔ διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, είναι η 1η αιτία αιμοκάθαρσης, η 1η αιτία αμφιβληστροειδοπάθειας που οδηγεί σε τύφλωση, η 1η αιτία μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση του προσδώκιμου επιβίωσης.

Η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες όπως και με την ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), καθώς οι διαβητικοί – πολύ συχνά έως και 40% εξ αυτών- έχουν και τις τρεις αυτές συνοδές καταστάσεις. Δείτε λοιπόν πώς να ρυθμίσετε το διαβήτη στην εποχή του covid 19;

Πώς θα ρυθμίσετε το διαβήτη;

1. Παρατηρήστε τα συμπτώματα

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, όπως, ξηροστομία, δίψα, πολυουρία, κνησμός στα γεννητικά όργανα είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ρύθμιση δεν είναι καλή και ότι το σάκχαρο στο αίμα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, υπνηλία, σύγχυση φανερώνουν υπογλυκαιμία, που επίσης σημαίνει κακή ρύθμιση. Σύνοδες ενδείξεις είναι η αύξηση και η ελάττωση του σωματικού βάρους, καθώς και η καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά.

2. Μετρήστε το σάκχαρο στο αίμα

Το σάκχαρο στο αίμα είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες για τη ρύθμιση του διαβήτη. Σκοπός είναι να διατηρηθεί στα φυσιολογικά για το διαβητικό όρια (80 – 120 mg /d1 νηστείας και έως 150 mg/dl μεταγευματικό κατά προσέγγιση) χωρίς υπερ- ή υπογλυκαιμία για όλο το 24ωρο. Έτσι, είναι απαραίτητες διάφορες μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ώρες νηστείας (πρωινές) και ώρες μεταγευματικές (2 ώρες μετά φαγητό). Η πιο δόκιμη μέθοδος αυτοπαρακολούθησης είναι αυτή που περιλαμβάνει μια καθημερινή μέτρηση διαφορετική χρονική στιγμή κάθε φορά (νηστείας ή μεταγευματικά). Ο ακριβής αριθμός των μετρήσεων, βέβαια, εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη (Ι ή ΙΙ) και τη θεραπεία.

3. Μέτρηση του σακχάρου στα ούρα

Είναι μία αρκετά εύκολη μέθοδος με το πλεονέκτημα για το διαβητικό ότι είναι αναίμακτη και οικονομική. Μας δίνει τη γενική, αλλά σημαντική πληροφορία αν το σάκχαρο στο αίμα είναι πάνω από 170mg /d1 και αυτό γιατί το σάκχαρο βγαίνει στα ούρα μόνο όταν στο αίμα είναι πάνω από αυτή την τιμή. Σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βγει σε χαμηλότερη τιμή ή να μη βγει ακόμα και αν είναι υψηλότερο και αυτό έχει σχέση με προβλήματα στο νεφρικό ουδό. Έτσι, λοιπόν, μετρώντας το σάκχαρο στα ούρα έχουμε έναν ικανοποιητικό καθρέπτη της ρύθμισης του διαβητικού ασθενή.

4. Οξόνη στα ούρα

Η οξόνη στα ούρα δείχνει απορύθμιση του διαβήτη και είναι το καμπανάκι που προειδοποιεί για τον κίνδυνο του διαβητικού κώματος. Δε χρειάζεται να γίνεται καθημερινά, παρά μόνο αν το σάκχαρο στα ούρα δείχνει συνέχεια ιδιαίτερα αυξημένο. Σπάνια τα ούρα μπορεί να μην έχουν σάκχαρο, αλλά να έχουν οξόνη όταν ο διαβητικός παίρνει πολύ λίγους υδατάνθρακες (οξόνη νηστείας).

5. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Α1C

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη διαγνωστική του Σ.Δ. ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μέτρηση της αιμοσφαιρίνης Α1. Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι ότι παρέχει μία εικόνα των μέσων επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα κατά τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες, από τη μέτρησή της. Μπορεί, δηλαδή, να χαρακτηριστεί σαν η αποθηκευμένη «μνήμη» της γλυκόζης του αίματος.


Όπως με όλες τις ιώσεις, στη νόσηση από τον κορονοϊό μπορεί να παρατηρηθεί απορρύθμιση του γλυκαιμικού ελέγχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, διότι αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη και χρειάζεται κατάλληλη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και της διατροφής.

πηγή: naturanrg.gr  

Natura Nrg #116

Προηγούμενο άρθροΡυτίδες γύρω από το στόμα
Επόμενο άρθροΗ κλιματική αλλαγή θα είναι πιο θανατηφόρα από την πανδημία