ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΣακχαρώδης Διαβήτης: μια αρχαία νόσος

Σακχαρώδης Διαβήτης: μια αρχαία νόσος

 Έχει χαρακτηριστεί «µάστιγα» της εποχής, «σύγχρονη επιδηµία», νόσος του «δυτικού τρόπου ζωής». Αν και υπάρχουν αναφορές στο διαβήτη  εδώ και περίπου 3500 χρόνια, ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρος όσο σήµερα! Σακχαρώδης Διαβήτης: μια αρχαία νόσος

Η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία ως φαινόμενα των δυτικών κοινωνιών έχουν εκτοξεύσει τη συχνότητά του περίπου στο 8% του γενικού πληθυσµού, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε 12 άτοµα υπάρχει ένας που πάσχει από διαβήτη. Και η εικόνα του προβλήµατος γίνεται πιο δραματική, αν σκεφτούμε ότι ανάµεσα σε αυτά τα 12 άτοµα υπάρχει ακόμη ένα που έχει διαβήτη αλλά δεν το ξέρει.

Βέβαια, ο διαβήτης δεν είναι δημιούργημα της εποχής μας…

Οι πρώτες αναφορές στα συµπτώµατά του υπάρχουν στον «πάπυρο Ebers», ένα χειρόγραφο της αρχαίας Αιγύπτου που χρονολογείται το 1500 π.Χ., ως µια νόσος που προκαλεί πολλά ούρα και απίσχναση χωρίς πόνο.

Περίπου το 120-200 µ.Χ., ο Έλληνας γιατρός Αρεταίος του έδωσε και το όνοµα που χρησιµοποιούµε µέχρι σήµερα

To όνομα προήλθε ως εξής: Η µεγάλη δίψα των ασθενών (σύμπτωμα της νόσου) τους οδηγεί στο να πίνουν πάρα πολύ νερό, το οποίο όµως «διαβαίνει» αναλλοίωτο από τον οργανισµό τους και βγαίνει στα ούρα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι µια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του µεταβολισµού των διάφορων συστατικών της τροφής. Η διαταραχή αυτή, που αφορά πρακτικά όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά πρωτίστως τους υδατάνθρακες (τα σάκχαρα), οφείλεται στην έλλειψη (απόλυτη ή σχετική) της ινσουλίνης, µιας ορµόνης που παράγεται από το πάγκρεας.

Η ινσουλίνη είναι η ορµόνη που επιτρέπει στη γλυκόζη, το «σάκχαρο» να εισέλθει στα διάφορα κύτταρα του οργανισµού, ώστε να  «καεί» και να παράγει ενέργεια για τις διάφορες λειτουργίες τους.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης