ΨυχολογίαSex -ΣχέσειςΣακχαρώδης διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Σακχαρώδης διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδίως όταν δεν ρυθμίζεται σωστά.

του Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη, πρόεδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), Συντονιστή Διευθυντή Α’ Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν.  «Τζάνειο» Πειραιά

Μια από τις επιπλοκές του διαβήτη στους άντρες είναι η στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε σεξουαλική ανικανότητα. Και ενώ το πρόβλημα αυτό είναι συχνό κι αποτελεί αφετηρία δυσάρεστων καταστάσεων, εν τούτοις ο πάσχων δύσκολα το μοιράζεται με το θεράποντα ιατρό. Ντροπή, φόβος, αμηχανία ή και άγνοια είναι οι αιτίες που οδηγούν στην «απόκρυψή» του, παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη αγωγή.

Στη σύγχρονη καταναλωτική εποχή μας ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα τα μεγαλύτερα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα. Κι αυτό συμβαίνει για δύο προφανείς και σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τεκμηριωμένα η εξάπλωσή του λαμβάνει παγκοσμίως επιδημικές διαστάσεις. Ενδεικτικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι την προσεχή 25ετία θα αυξηθεί κατά 50% ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Αναμφίβολα το υψηλά αυτό ποσοστό αποτελεί το φόρο που πληρώνει η κοινωνία μας στο σημερινό άμετρο, θερμιδοφόρο, πλαστικοποιημένο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και την πριμοδότηση της κακής διατροφής των διαφόρων ταχυφαγείων (fast foods), την έλλειψη σωματικής άσκησης και το έντονο καθημερινό stress. Ένας τρόπος ζωής που γεννά παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα και κυρίως διαβήτη.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για τον οποίο ο διαβήτης αποτελεί τον κακό πρωταγωνιστή στη σημερινή ιατρική πραγματικότητα είναι οι οδυνηρές συνέπειες που επιφέρει, όταν δε ρυθμίζεται και δεν ελέγχεται, με συνέπεια να είναι:
  • Το πρώτο αίτιο τύφλωσης των ενηλίκων,
  • Βασικό αίτιο μη τραυματικών ακρωτηριασμών των κάτω άκρων,
  • Το πρώτο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση,
  • Κυριότερο αίτιο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δυσλειτουργία της στύσης λόγω διαβήτη

Μια συχνή επίσης επιπλοκή του διαβήτη στους διαβητικούς άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία, που μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική ανικανότητα. Και ενώ το πρόβλημα είναι συχνό αποτελώντας αφετηρία ποικίλων προβλημάτων -άγχος, απώλεια αυτοεκτίμησης, καταθλιπτική συμπτωματολογία, διάρρηξη της σχέσης του ζεύγους- εν τούτοις είναι η λιγότερο συζητούμενη κατάσταση με το θεράποντα ιατρό.

Η συχνότητα της δυσλειτουργίας της στύσης ανέρχεται στο 40% περίπου του διαβητικού πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με την ηλικία. Η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται από 15% στους διαβητικούς ηλικίας 30-34 χρόνων, σε 55% στην ηλικία των 60 χρόνων. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς άντρες στην Ιταλία περίπου το 36% ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας στο διαβητικό πληθυσμό σχετίζεται με την ηλικία του ασθενούς, τη διάρκεια του σακχαρώδους διαβήτη, τις χρόνιες επιπλοκές και την ποιότητα του μεταβολικού ελέγχου.

Πού οφείλεται;

Η βασική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ συστολής και χάλασης του λείου μυϊκού ιστού των σηραγγωδών αρτηριών, δηλαδή μεταξύ αγγειοδιαστολής και αγγειοσύσπασης. Στο σακχαρώδη διαβήτη παρατηρείται συχνά νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ). Πρόκειται για κατάσταση με συγκεκριμένη σημειολογία που η συχνότητά της αυξάνεται με τη διάρκεια του διαβήτη και σε διαβητικούς ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, ιστορικό εμφράγματος είναι πλέον συχνή. Η νευροπάθεια του ΑΝΣ οδηγεί σε ανισορροπία μεταξύ παρασυμπαθητικού και συμπαθητικού νευρικού συστήματος, δυσλειτουργία κύρια του παρασυμπαθητικού, μειωμένη αγγειοδιαστολή των σηραγγωδών αρτηριών, μειωμένη στύση.

Στο σακχαρώδη διαβήτη παρατηρείται, επίσης, συχνά αγγειοπάθεια. Οι αθηρωματικές αλλοιώσεις των αγγείων του πέους έχουν ως συνέπεια τον περιορισμό της αρτηριακής παροχής στα σηραγγώδη σώματα και εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Βέβαια, για να συμβεί στυτική δυσλειτουργία από αγγειοπάθεια πρέπει να υπάρχουν βαρύτατες, εκτεταμένες διάχυτες αθηρωματικές αλλοιώσεις, κατάσταση όχι συχνή στο σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, στα άτομα που νοσούν είναι αυξημένη η ψυχογενής δυσλειτουργία που οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία. Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι, λόγω της χρόνιας νόσου, οι διαβητικοί παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών, καταστάσεις που μπορούν πρωτογενώς να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Ρύθμιση της δυσλειτουργίας σε συνεργασία με τον ειδικό

Το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη  θα πρέπει πρώτα να συνεργαστεί με τον προσωπικό του διαβητολόγο. Να συζητήσει για τους διάφορους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας (φάρμακα, καπνός, αλκοόλ, ψυχολογικοί παράγοντες ) και να  δώσει στοιχεία για το σεξουαλικό ιστορικό του.

Ακόμη, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακή διερεύνηση που περιλαμβάνει: την εκτίμηση της μεταβολικής ρύθμισης (σάκχαρο, HBA1C), την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας, τον έλεγχο ύπαρξης μακροαγγειοπάθειας (ΗΚΓ/μα, φυσήματα καρωτίδων, κνημοβραχιόνιος δείκτης), τη διερεύνηση για νευροπάθεια του ANΣ.
Επίσης, εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός, ο ασθενής θα πρέπει να περάσει από ειδικό εκσεσημασμένο αιμοδυναμικό έλεγχο που περιλαμβάνει: τη μέτρηση του βραχιονοπεϊκού δείκτη πίεσης, το Doppler υπερηχογράφημα των σηραγγωδών αρτηριών και τη δυναμική σηραγγομετρία, σηραγγογραφία.

Πρόβλημα αντιμετωπίσιμο και κυρίως προλαμβανόμενο!

Στο φως των νέων δεδομένων η στυτική δυσλειτουργία στο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι πλέον μια κατάσταση που θα πρέπει να προκαλεί απόγνωση και απόσυρση, καθώς είναι δυνατόν να προληφθεί, να ελεγχθεί και το κυριότερο να αντιμετωπισθεί. Το μήνυμα βεβαίως είναι πάντα σαφές: «Ρυθμίστε αποτελεσματικά το σάκχαρό σας, παρακολουθώντας το συστηματικά και συνεργαζόμενοι με το γιατρό σας». Είναι ο μονόδρομος διεξόδου από τις χρόνιες παγίδες των επιπλοκών μέσα στις οποίες εξέχουσα θέση κατέχει και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πηγή: NaturaNrg #33

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης