Πόσες φορές δεν έχετε προβληματιστεί τι φαγητό θα πάρετε από το σπίτι στο γραφείο;
Να είναι υγιεινό, να μην μυρίζει πολύ, να βρεθεί το κατάλληλο σκεύος, να μεταφέρεται χωρίς να λερώνει…
Και επίσης να έχει και ένα γευστικό ενδιαφέρον, γιατί σαφώς δεν μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα τα ίδια πράγματα.
Λοιπόν, η λύση είναι γνωστή και αρκετά διαδεδομένη στην Αμερική και λέγεται… Salad in Jars.
της Μαρίας Γκέκα
Ναι, όπως ακριβώς το ακούσατε. Σαλάτα στο βάζο. Μη σας ακούγεται αλλόκοτο! Είναι το πιο γευστικό, απλό και πρακτικό πράγμα στον κόσμο. Είναι πρακτικό, μεταφέρεται εύκολα, είναι υγιεινό και ενδείκνυται για πολλούς πειραματισμούς ώστε να μην βαριόμαστε.
Σκεφτείτε ότι σ’ ένα μακρόστενο, απλό βάζο μπορείτε να βάλετε τόσες στρώσεις λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και ό,τι άλλων υλικών θέλετε, που δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Oι επιλογές είναι άπειρες!! Τόσες που δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!
Μπορείτε να φτιάξετε κάθε λογής σαλάτα με άπειρους συνδυασμούς τροφίμων, τα οποία μπορείτε εύκολα να κουβαλάτε μέσα την τσάντα και έτσι να απολαμβάνετε το φαγητό σας σε κάθε χώρο, στο γραφείο, στο δρόμο, στο πάρκο, στην παραλία.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε τις γεύσεις που ταιριάζουν στις προσωπικές σας γευστικές προτιμήσεις και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην κουζίνα! Το βάζο θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια και μπορεί να γίνει η «φόρμουλα» κάθε γεύματος από το πρωί έως το βράδυ.
Η ιδέα είναι απλή: έχετε ένα βάζο, διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σας, σίγουρα ένα είδος τροφίμου πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως είναι τα όσπρια, το αυγό, το τυρί, το γιαούρτι, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, και τέλος ένα είδος δημητριακού, όπως είναι τα παξιμάδια, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κινόα, το πλιγούρι και η πατάτα.
Πάρτε μια γεύση από τις «σαλάτες στο βάζο» ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Βήμα 1: Dressing
Πάντα στον πάτο του βάζου ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το dressing, για να μην έρχεται σε επαφή με άλλα συστατικά όπως τα δημητριακά, το ρύζι και η πατάτα, τα οποία απορροφούν τα υγρά και αλλοιώνονται ή μαλακώνουν γρηγορότερα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό tip σε περίπτωση που ετοιμάζετε βάζα με σαλάτες που θέλετε να διατηρήσετε στο ψυγείο για περισσότερες ημέρες.
Εναλλακτικά μπορείτε να κρατήσετε ξεχωριστά στο dressing σε ένα μικρό βαζάκι και να το προσθέσετε λίγο πριν την κατανάλωση του γεύματος. Ενδεικτικά dressing, εκτός από 100% παρθένο ελαιόλαδο που «πηγαίνει» με όλες τις σαλάτες, (ποσότητα για 2 βάζα) είναι τα παρακάτω:
Γλυκόξινο dressing
½ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα κύμινο
Μια πρέζα αλάτι
Λίγο τσίλι (ή αποξηραμένο πιπέρι καγιέν – ακόμα και μπούκοβο)
Mέλι – μουστάρδα (ποσότητα για 2 βάζα)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ( ή μέλι)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ασιατικό (ποσότητα για 2 βάζα)
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1 κ.γ. της σούπας μέλι
Χυμό από ½ λεμόνι
2-3 κ.σ. νερό
Μια πρέζα μπούκοβο ή τριμμένο τζίντζερ
Αλάτι
Βήμα 2: Λαχανικά
Σε αυτό το σημείο προσθέτετε φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρια, κόκκινο κρεμμύδι, σπαράγγια, σέλινο, πιπεριές, καρότα και κάθε λογής λαχανικό της αρεσκείας σας, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ή θα μπορούσε εύκολα να καταναλωθεί και σε τουρσί. Αυτό το επίπεδο είναι σημαντικό για να «προστατέψετε» τα άλλα συστατικά της σαλάτας από την οξείδωση ή το μαρασμό. Τοποθετήστε τα λαχανικά που θέλετε να διατηρήσετε πιο φρέσκα και τραγανά στο αμέσως επόμενο επίπεδο.
Βήμα 3: Τρυφερά λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, κλπ
Εδώ τοποθετείτε τα λαχανικά που θέλετε να διατηρήσετε πιο φρέσκα. Σε αυτά ανήκουν λαχανικά όπως μανιτάρια, κολοκυθάκια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, καλαμπόκι, μπρόκολο και ούτω καθεξής.
Βήμα 4: Πρωτεΐνες
Ήρθε η σειρά των πρωτεϊνούχων τροφών, οι οποίες συνήθως περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, όπως σίδηρος και ασβέστιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αυγό, το λευκά και τα κίτρινα τυριά.
Βήμα 5: Υδατάνθρακες
Τώρα προσθέτετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και έχουν την τάση να απορροφούν το νερό ή και τα έλαια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ρύζι, τα ζυμαρικά, η κινόα, ή το κουσκούς, η πατάτα και η γλυκοπατάτα, τα κρουτόν, τα σπασμένα παξιμάδια και τα κριτσίνια.
Βήμα 6: Γαρνίρισμα
Προσθέστε οποιοδήποτε στεγνό λαχανικό ή μπαχαρικό για γαρνίρισμα. Αυτά περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και χόρτα όπως μαρούλι, σπανάκι ή ρόκα.
Βήμα 7: Σφράγισμα και ψυγείο
Σφραγίστε καλά το βάζο σας ώστε να διατηρηθούν φρέσκα τα συστατικά του. Τοποθετήστε το βάζο στο ψυγείο… και έτοιμο το “γρήγορο” αλλά θρεπτικό γεύμα για τη δουλειά, το σχολείο, την εκδρομή.
Οι παραλλαγές για τις συνταγές σε βάζο είναι ατελείωτες! Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε πιστά τα παραπάνω 6 βήματα για να πετύχετε την ιδανική σαλάτα σε βάζο. Κρατήστε τα ως οδηγό για να προφυλάσσετε κυρίως τα δημητριακά, τα τυριά και ενδεχομένως τα κομμάτια κρέατος.
Πόσο καιρό διατηρείται η σαλάτα στο ψυγείο;
Οι σαλάτες μπορούν να παραμείνουν φρέσκες έως και 5 ημέρες, ακόμη και με πιο ευαίσθητα συστατικά, αρκεί να χρησιμοποιείτε γυάλινα βάζα, τα οποία σφραγίζουν καλά. Επίσης, αποφύγετε να Αν θέλετε να κάνετε σαλάτες σας να διαρκούν 5 ημέρες, μην προσθέτετε συστατικά με μικρή διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα, το αβοκάντο είναι ένα δύσκολο συστατικό. Μια επιλογή είναι να μην το προσθέσετε στη σαλάτα σας κατά την παρασκευή και να το βάλετε στο τέλος λίγο πριν το σερβίρισμα. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε το αβοκάντο στο βάζο, φροντίστε να το αφήσετε λίγο μέσα σε χυμό λεμόνι, να το σουρώσετε και να το τοποθετήσετε στην κορυφή του βάζου. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 2 ημέρες. Καλό είναι να τρώτε τις σαλάτες μέσα στο πρώτο τριήμερο από την παρασκευή τους. Έτσι, παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος του βάζου;
Σας συνιστώ να πάρετε βάζα περιεκτικότητας 700ml – 800ml για να έχετε ένα χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε σαλάτες για ενδιάμεσο γεύμα και όχι για κυρίως, χρησιμοποιήστε μικρότερα βάζα..
⊕ Συνταγή
Σαλάτα με ρεβίθια και κινόα (για 2 βάζα)
1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
μία κούπα ψιλοκομμένα αγγούρια
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ντοματίνια
μία κούπαμαγειρεμένη κινόα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 – 4 φλιτζάνια ρόκα
Για το dressing
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Ξεκινήστε με το dressing. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ. Δοκιμάστε και καρυκεύστε ανάλογα. Μοιράζετε ισόποσα το dressing στα δύο βάζα και στη συνέχεια προσθέτετε τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται (ρεβίθια, αγγούρια, ντοματίνια, κινόα, μαϊντανό, ρόκα). Σφραγίζετε καλά τα βάζα με το καπάκι τους και τα τοποθετείτε στο ψυγείο. Όταν σερβίρετε, ρίχνετε τα περιεχόμενα του βάζου σε ένα μπολ. Ανακατεύετε καλά για να διανέμετε το dressing σε όλα τα υλικά.
Πηγή: naturanrg.gr T.85