Σαλάτα φινόκιου σε διάφορες υφές με γαρίδες
Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές
του chef Έκτορα Μποτρίνι
Υλικά για 4 άτομα
- 4 φινόκιο
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε σκελίδες
- το χυμό από ένα πορτοκάλι
- το χυμό από τρία λεμόνια
- 250 γρ. μικρές γαρίδες
- ελαιόλαδο
- 50 γρ. κάπαρη
- αλάτι και πιπέρι
- 2 ½ φύλλα ζελατίνης
- λίγο ούζο
(*) Βινεγκρέτ πορτοκαλιού:
100ml χυμό πορτοκαλιού, 50 ml ελαιόλαδο πολύ ελαφρύ, 0,8 γρ. xantana, αλάτι και πιπέρι
Χτυπάμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και κανονίζουμε τη γεύση με το αλάτι και το πιπέρι.
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τις ζελατίνες του φινόκιου: χτυπάμε 1 1/2 φινόκιο με το χυμό ενός λεμονιού και 50 γρ. νερό και τα περνάμε από το σουρωτήρι. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το 1/3 αυτού του χυμού των μυρωδικών, διαλύουμε μέσα τις ζελατίνες και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό. Βάζουμε σε δοχείο και αφήνουμε να σφίξει. Κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Κόβουμε άλλο ενάμισι φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο, το μαρινάρουμε με το χυμό του δεύτερου λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
- Για την κρέμα φινόκιο: Σοτάρουμε (χωρίς λάδι) στο τηγάνι το τελευταίο φινόκιο κομμένο σε μικρά κομμάτια, το σβήνουμε με ούζο και το αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Το περνάμε στο μίξερ και το αρωματίζουμε με το χυμό του τρίτου λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες στο τηγάνι και τις αρωματίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ με πορτοκάλι (*). Βάζουμε στο κάτω μέρος μιας γαβάθας την κρέμα του φινόκιου, το μαριναρισμένο φινόκιο, τις ζελατίνες, την κάπαρη, τις σκελίδες του πορτοκαλιού, αφού έχουμε καθαρίσει τις άσπρες ίνες και τις γαρίδες. Αρωματίζουμε με τη βινεγκρέτ του πορτοκαλιού και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
|
Δείτε επίσης
- Εμείς στη χώρα μας γνωρίζουμε τις κλασικές πατάτες ως τηγανητές, φούρνου, βραστέ...
- Οι δύο εβδομάδες των Χριστουγέννων αποτελούν αδιαμφισβήτητα τις πιο δύσκολες δια...
- Το φυλλικό οξύ είναι ίσως η πιο σημαντική βιταμίνη της ομάδας Β. Όπως και όλες ο...
- Αρακάς, μανιτάρια, φιστίκια… Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για τ...
- Το τραπέζι των Χριστουγέννων τα είχε όλα. Πληθώρα θερμίδων, λιπαρά και «απαγορευ...
- Πρωτεΐνη της Χρονιάς στα Vegan Awards 2020Ανάμεσα στους φετινούς νικητές των Veg...
- Μάθετε πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια. Η καλή υγιεινή των τροφίμ...
- Νέα Χρονιά και εύχεσαι τα καλύτερα και στον εαυτό σου! Ναι, είναι η στιγμή που π...
- Τρώτε λίγους σπόρους ροδιού κάθε μέρα. Aποτελούν σπουδαίο θησαυρό αντιοξειδωτικώ...
- Η κοπή της βασιλόπιτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο...
- Η φραγκοσυκιά αν και έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι από τη Λατινική Αμερική, και συ...