ΟμορφιάΣαπούνι: η ομορφιά κρύβεται... στη φύση!

Σαπούνι: η ομορφιά κρύβεται… στη φύση!

της Μαρίας Σαρτζετάκη

Αρώματα που μοσχοβολούν καθαριότητα, χρώματα που εντυπωσιάζουν ευχάριστα, συσκευασίες που σε ελκύουν να τις αγοράσεις. Ο λόγος για το σαπούνι, το πανάρχαιο καθαριστικό μέσο που δεν είναι πάντα τόσο αθώο…

Προϊόντα μακιγιάζ με υπερβολικές ποσότητες μολύβδου, κρέμες με τοξικά χημικά συστατικά, σαπούνια με βλαβερές χρωστικές. Πόσες επικίνδυνες ουσίες απορροφώνται από το σώμα μας και αποθηκεύονται σε ζωτικά όργανα του οργανισμού μας; Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αντίθετα απ’ότι πιστεύεται, στη λίστα των «επικίνδυνων» καλλυντικών, συμπεριλαμβανόμενων και των σαπουνιών, δεν συγκαταλέγονται μόνο τα φθηνά καλλυντικά. Περιλαμβάνονται και ονόματα διάσημων οίκων ομορφιάς ή εταιριών υπεράνω κάθε υποψίας.. Για παράδειγμα, έρευνες αναφέρουν ότι σε πολλά από τα σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο από γνωστές εταιρείες καλλυντικών, χρησιμοποιούνται αποστάγματα παραγώγων πετρελαίου ή ζωϊκά λίπη, γεγονός που τα κάνει πιο οικονομικά στην παραγωγή, όχι όμως κατάλληλα για το δέρμα. Γι’ αυτό και η αγνότητα της φύσης δίνει τη δική της λύση: σαπούνια από αγνά φυσικά συστατικά, που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό, αλλά του παρέχουν και ευεργετικά οφέλη.

Ταξίδι στην ιστορία της σαπωνοποιίας

Αν και η πραγματική καταγωγή του σαπουνιού δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, ωστόσο η χρήση του ξεκίνησε ήδη από το 2.300 π.Χ.  στη Μεσοποταμία, όπου οι αρχαίοι πολιτισμοί το  χρησιμοποιούσαν σαν ένα είδος φάρμακου για τις πληγές αλλά και σαν καλλυντικό των μαλλιών.
Σύμφωνα με έναν ελληνικό μύθο, το σαπούνι έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νησί της Λέσβου. Εκεί γίνονταν θυσίες ζώων στη θεά Άρτεμη. Οι νεροποντές πολλές φορές παρέσερναν τα ζωικά υπολείμματα και τα καμένα λίπη μαζί με τις στάχτες από τα ξύλα της πυράς, σχηματίζοντας ένα κίτρινο ρυάκι που κατέληγε στο ποτάμι. Οι νοικοκυρές που έπλεναν τα ρούχα τους, διαπίστωναν ότι όταν το νερό του ποταμού γινόταν κίτρινο με την προσθήκη αυτών των υλικών, τα ρούχα καθάριζαν καλύτερα. Υπάρχει και η ιταλική εκδοχή του μύθου, σύμφωνα με την οποία τα παραπάνω λάμβαναν χώρα στον ποταμό Τίβερη, στους πρόποδες του όρους Σάπο, όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι αρχαίες Ρωμαίες. Το σαπούνι (σάπων) πήρε το όνομά του από το βουνό.

soap, olive

Στην ελληνική αρχαιότητα, η ελιά θεωρούνταν δέντρο ιερό και ευλογημένο. Έτσι, με γνώμονα το γεγονός ότι το βασικότερο φυσικό υλικό στην παραγωγή του σαπουνιού είναι το λίπος, οι Έλληνες χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο που έβρισκαν σε μεγάλη αφθονία κι έτσι γεννήθηκε το αγνό σαπούνι από λάδι ελιάς.

Στην Ευρώπη, το σαπούνι εμφανίστηκε πιθανότατα με την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, που το γνώρισαν από τις Αραβικές φυλές της ερήμου τις οποίες είχαν υποτάξει.. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου στη Γαλλία, το πλύσιμο με σαπούνι συνδέθηκε με ένα παράδοξο περιστατικό. Λέγεται ότι o βασιλιάς Λουδοβίκος καρατόμησε 3 σαπωνοποιούς γιατί είχαν φτιάξει μια πλάκα από σαπούνι που ερέθισε το ευαίσθητο βασιλικό δέρμα του! Μπροστά στην απόγνωση, οι εναπομείναντες 4 σαπωνοποιοί ενώθηκαν και εφηύραν μια μέθοδο για να παρασκευάσουν σαπούνι απαλότερο και απαλλαγμένο από βλαβερά στοιχεία. Από τον 18ο αιώνα και μετά υπάρχουν τα πρώτα τεκμηριωμένα στοιχεία για την ιστορία του σαπουνιού και η Μασσαλία φαίνεται ως η πρώτη περιοχή παραγωγής του, της οποίας η φήμη κράτησε σχεδόν ολόκληρο το Μεσαίωνα ακολουθούμενη από τη Γένοβα, τη Βενετία, το Μπάρι και μετά την Καστίλη της Ισπανίας.

soapΤο σαπούνι σήμερα

Η χρήση του σαπουνιού σήμερα έχει γίνει σχεδόν καθολική, λόγω της κατανόησης του ρόλου της υγιεινής, αλλά και λόγω της διαφήμισης που συνέβαλε στη συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ καθαρότητας και υγείας. Τα περισσότερα σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σαν βασικό συστατικό το Sodium Lauryth (Laureth)Sulfate ή το Sodium Tallowate (σαπωνοποιημένο ζωικό λίπος) είτε πρόκειται για καλλυντικό σαπούνι είτε για καθαριστικό γενικής χρήσης. Ωστόσο, η νέα τάση στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι η επαναφορά του χειροποίητου σαπουνιού. Το ίδιο ισχύει στην Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο, όπου το σαπούνι είναι ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση λόγω της σημαντικής παραγωγής ελαιολάδου, που αποτελεί και πρώτη ύλη στην παραγωγή του. Έτσι, πολλές εταιρείες παραγωγής αγνών καλλυντικών αλλά και πλήθος ελληνικών νοικοκυριών παρασκευάζουν το δικό τους αγνό σαπούνι από ελαιόλαδο, με ευαισθησία προς το περιβάλλον και με κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική ποιότητα από 100% αγνά υλικά, χωρίς χρωστικά και χημικά πρόσθετα.

water

Σαπούνια με … ταυτότητα!

Τα χειροποίητα σαπούνια κυκλοφορούν συσκευασμένα ή κομμένα σε μικρά τεμάχια και παράγονται σε μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. Οι συνταγές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους βασίζονται  σε ποιοτικά έλαια και η χρήση των βοτάνων δημιουργούν προϊόντα μοναδικά, με ιδιαίτερη πλούσια αφή και διακριτικό άρωμα, που αφήνει μια υπέροχη αίσθηση. Δεν περιέχουν συνθετικές ουσίες και είναι κατάλληλα για όλο το σώμα, αλλά ακόμη και για πλύσιμο στο χέρι, παιδικά ρούχα, και ευαίσθητα δέρματα.

Πηγή: NaturaNrg #03

Sas-endiaferei_arrow

Φυσικά καλλυντικά

Φυσικά πήλινγκ με τα χεράκια σας

Αλλεργικοί στα καλλυντικά; Τι πρέπει να προσέχετε;

Τα αιθέρια έλαια της ομορφιάς

Λατρεύετε τα φυσικά προϊόντα; Φτιάξτε μόνες σας 100% φυτικές συνταγές κατά της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

Home Spa

Bio – Eco καλλυντικά: πώς θα ξεχωρίζουν;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης