ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΣας αγχώνει η εμφάνισή σας στην παραλία;

Σας αγχώνει η εμφάνισή σας στην παραλία;

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι δεμένο με εικόνες που δημιουργούν μία απέραντη αίσθηση ειδυλλίου, ευχαρίστησης και χαλάρωσης (που αγγίζει τα όρια της τελειότητας), ο αισθητικός πήχης τοποθετείται πολύ ψηλά και η αγωνία μεγαλώνει. Γυναίκες, αλλά και άνδρες κάθε ηλικίας εκφράζουν σκέψεις ή προβληματίζονται σιωπηρά γύρω από το πώς θα φαίνονται, πώς θα αποκρύψουν τυχόν ατέλειες, πώς δε θα δώσουν κανένα πάτημα για σχόλια ή κριτική.

της Ασπασία Γ. Τσιώτα – Ψυχολόγος, aspasia.tsiota@gmail.com

Ευτυχώς, για αρκετούς τέτοιες αγωνίες θα λάβουν χώρα σε τόσο μικρό (σχεδόν ασυνείδητο) επίπεδο που δε θα χρειαστεί να καταναλώσουν ενέργεια για να τις τακτοποιήσουν. Για άλλους, οι ιδέες αυτές θα έχουν τη μορφή επισκεπτών που θα μείνουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των διακοπών, αλλά αποχωρούν μόλις θα βρεθούν σε ευχάριστες και χαλαρωτικές καταστάσεις. Αυτό θα συμβαίνει, γιατί μέσα τους δημιουργείται ένα συναισθηματικό αντίβαρο, που αλλάζει τις προτεραιότητες.

Ωστόσο, για μία μικρή μερίδα ανθρώπων, οι αγωνίες αυτές θα είναι τόσο έντονες και επίμονες που λειτουργούν αποτρεπτικά και θα υπονομεύσουν την ικανότητά τους να αντλήσουν ευχαρίστηση από σημαντικά κομμάτια του καλοκαιριού.

Συχνά, τόσο σε καθημερινό επίπεδο, όσο και στην ψυχοθεραπευτική πρακτική, προκύπτουν αφηγήσεις ανθρώπων που απαγορεύουν στον εαυτό τους να εμφανιστεί στην παραλία, να φορέσει μαγιώ ή να σηκωθεί από την πετσέτα του για να ακολουθήσει την παρέα του σε κάποια δραστηριότητα. Η χαρά και η ικανοποίηση δίνει τη θέση της στην αγωνία που γεννάει το βλέμμα των άλλων και η πιθανή κριτική. Ταυτίζουν τον εαυτό τους με ό,τι νομίζουν πιο αντιαισθητικό  («και εγώ έτσι θα φαίνομαι!»), συγκρίνουν τον εαυτό τους με όσους θεωρούν τέλειους («αυτό είναι σώμα!»)  και αγνοούν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εμπίπτουν ανάμεσα στα δύο άκρα.

Αναδείξτε τα θετικά κομμάτια του εαυτού σας 

Μια συχνή ερμηνεία, για τα άτομα που ακολουθούν αυτή την τακτική είναι ότι δεν αγαπούν τα ημίμετρα, αλλά επιθυμούν για τον εαυτό τους μόνο το καλύτερο. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να καταλάβουν πως μία ρεαλιστική και ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού μας, αποκλείεται να μην περιέχει και χαρακτηριστικά που να μην είναι ικανοποιητικά.

Όπως ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται μεγαλομανής ή νάρκισσος όταν δεν αναγνωρίζει κανένα έλλειμμα στον εαυτό του. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν κάποιος δεν εντάσσει τα θετικά του στοιχεία στη συνολική εικόνα που έχει για τον εαυτό του αλλά τα απομονώνει, οδηγείται στην αντίθετη κατάσταση. Η διάσπαση αυτή (που λαμβάνει χώρα σε καταστάσεις όπως η εμφάνιση στην παραλία), μπορεί να είναι ενδεικτική μίας γενικότερης δυσκολίας κάποιου να αναγνωρίσει τα θετικά κομμάτια του εαυτού του.

Είναι αποκαλυπτικό πως προβληματισμοί σε σχέση με την παραλία, συχνά προέρχονται από στόματα ατόμων με αναλογίες μοντέλων, που όμως για κάποιο λόγο δεν καταφέρνουν να δουν τον εαυτό τους ρεαλιστικά και μόνιμα ανησυχούν. Αντίστροφα, άνθρωποι που διακατέχονται από μία συνολική αίσθηση της σημαντικότητάς τους, εμφανίζονται με αξιοζήλευτη άνεση και δημιουργούν μία αίσθηση που απομακρύνει την εστίαση από κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά που πιθανόν να θεωρούνται ακαλαίσθητα, αν τα εξετάζαμε μεμονωμένα.

Στην παραλία πηγαίνουμε για να χαλαρώσουμε, να δροσιστούμε, να βρεθούμε με τους φίλους μας. Όλοι, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε χαρακτηριστικό μας (σωματικό ή μη) αξίζουμε να απολαύσουμε όμορφες στιγμές και να δραπετεύσουμε όσο είναι δυνατόν από τις απαιτήσεις τις καθημερινότητας.

Πηγή: NaturaNrg #30

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης