LifeΜήπως σας λείπει ενέργεια;

Μήπως σας λείπει ενέργεια;

Όχι, δεν είναι αυτή η στήλη που θα μιλήσει για τα δικά σας τονωτικά ροφήματα ή τους 10 τρόπους τόνωσης της σωματικής σας ενέργειας, αλλά αν ρωτούσαμε την… επιχείρησή σας, αν αναρωτιόμαστε αναφορικά με την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, πόση ενέργεια θα διακρίναμε να διαθέτει εκείνη; – Μήπως σας λείπει ενέργεια; –

Της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd,
Σύμβουλος επαγγελματιών & επιχειρηματιών στο χώρο του wellbeing & wellness,
erigop@aueb.gr

Ναι, ο νόμος είναι απλός και χωρίς εξαιρέσεις: όπως η δική σας βιωσιμότητα και ευζωία επιβαρύνεται όταν ζείτε σε χαμηλά ενεργειακά επίπεδα, έτσι ακριβώς συμβαίνει και για την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σας.

Όμως ποιες είναι οι πηγές ενέργειας στην περίπτωση αυτή; Οι πηγές ενέργειας που αφορούν στις επιχειρηματικές οντότητες κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις άυλες πηγές ενέργειας και τις υλικές. Τις ονομάζουμε και πόρους και ικανότητες και ζητούμενο είναι να είναι διαθέσιμες ώστε να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες παραγωγής «έργου» από αυτή. Οι πόροι αφορούν στο τι διαθέτει μια επιχείρηση ή δραστηριότητα και οι ικανότητες προδικάζουν (μέσω της έλλειψης ή διάθεσής τους) το πώς συμβαίνουν τα πράγματα.

Στις σημαντικότερες μορφές άυλων πόρων συγκαταλέγεται ο χρόνος, αλλά και οι γνώσεις -η τεχνογνωσία στο αντικείμενο- ή οι γενικότερες δεξιότητες και ικανότητες που διαθέτουμε και έμμεσα επηρεάζουν την υλοποίησή του.

Τέτοιες μπορεί να είναι η ικανότητα πώλησης, η ενσυναίσθηση ώστε να μπορούμε να μπούμε στη θέση του πελάτη ή των συνεργατών μας και η προνοητικότητα η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων δεξιοτήτων σήμερα, καθώς και άλλες συνθετικές και αναλυτικές ικανότητες προκειμένου να διακρίνουμε τα δεδομένα με ευθυκρισία και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις…

Βασικός κανόνας που όμως συχνά τον παραβλέπουμε: Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος! Μη λειτουργούμε σαν να ήταν!

Και ακόμη πιο χρήσιμος κανόνας: Οφείλουμε πριν ξεκινήσουμε τη δραστηριοποίησή μας αλλά και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της να διερωτόμαστε ποιες είναι οι γνώσεις και δεξιότητες που είναι «κρίσιμες» για την ευζωία της και είτε να δώσουμε προτεραιότητα προκειμένου να τις αποκτήσουμε ή να συνάψουμε εκείνες τις συνεργασίες που θα μας τις προσφέρουν. Όμως, αντενδείκνυται να παίρνουμε από εξωτερικούς συνεργάτες εκείνες που θα μας διασφαλίσουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα!

Ως προς τις υλικές μορφές ενέργειας,

αυτές μπορεί να απορρέουν είτε από διαθέσιμα κεφάλαια ή από τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές, τον αριθμό (και την ποιότητα) συνεργατών −εξωτερικών ή εσωτερικών− και φυσικά από τις πρώτες ύλες ή τα υλικά εκείνα που συνδέονται με την καρδιά της δραστηριοποίησής μας…

Όπως σε όλες τις μορφές πόρων για την εταιρία μας, εξετάζουμε δύο παράγοντες: τη διαθεσιμότητα κάθε είδους από αυτούς και την καταλληλότητά τους, άρα την ποιότητα καθενός, προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμβολής τους στο αποτέλεσμα Για παράδειγμα, μπορεί να διαθέτω ιδιόκτητο οικόπεδο αλλά να βρίσκεται σε περιοχή που δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της… Όλοι αυτοί, υλικοί ή άυλοι πρέπει να διατίθενται σε «περίσσια».

Η αλήθεια όσο πικρή και αν είναι, παραμένει προστατευτική για εμάς αν την ακούσουμε: Δεν θα μπορέσει να διαρκέσει πολύ η δραστηριότητά μας αν στερούμαστε βασικών πόρων μεταξύ των οποίων χρόνου και αντοχών! Μην το υποτιμάμε, και ας κάνουμε σωστό προγραμματισμό των αναγκών σε πόρους και δεξιότητες, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται βραχυχρόνια επιβάρυνση! Η αξιοποίηση των πόρων και δεξιοτήτων σωστά, αποτελεί επένδυση που θα αποδώσει στη συνέχεια!

Άρα καταγράψτε τώρα: τι διαθέτετε και σε τι υπολείπεστε και δρομολογήστε την ενδυνάμωση του οργανισμού της επιχείρησής σας ή της δραστηριοποίησής σας με εκείνους που θα της προσφέρουν ευεξία και εν τέλει ευζωία!

who is who

Η Ειρήνη Ρηγοπούλου, πιστεύει ότι η ζωή και η επιχειρηματική δραστηριοποίηση μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα όταν ακολουθεί «κανόνες» και αρχές ευζωίας. Αυτή την πεποίθησή της την μοιράζεται με τους επαγγελματικούς συνεργάτες της στο πλαίσιο της συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής της δράσης, και με τους φοιτητές της στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής της παρουσίας.

Θα την μοιράζεται και με τους αναγνώστες της natura.gr μέσα από τη νέα στήλη που ξεκινά και η οποία δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες αναγνώστες μας όπως κατ’αρχήν πιθανά εικάζεται, αλλά σε καθέναν που αναζητά τροφή για σκέψη, ώστε να ζούμε πιο ουσιαστικά , πιο συνειδητοποιημένα και εν τέλει πιο κοντά στη φύση μας και γι’ αυτό πιο καλά! Καλωσορίζουμε λοιπόν την Ειρήνη Ρηγοπούλου και τη νέα στήλη της… με χαρά, όχι τόσο εξαιτίας του επιτυχημένου παρελθόντος της [ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και επιτυχημένη σύμβουλος, στέλεχος ή και επιχειρηματίας η ίδια], όσο για το μέλλον που διακρίνουμε στην ίδια να οραματίζεται το οποίο συγκλίνει με το μέλλον που οραματίζεται και το natura.gr

Πηγή: NaturaNrg #83

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης