Life«ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» του Άλλεν Μπάρτον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

«ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» του Άλλεν Μπάρτον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Σε μια μέρα… οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται! Στο βωμό της φιλίας, μπορεί κανείς να συγχωρέσει ή και να δεχθεί τα πάντα; «ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» του Άλλεν Μπάρτον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Κοφτή, καυστική, με γλώσσα σύγχρονη, σκληρή και ταυτόχρονα τρυφερή. Η μαύρη κωμωδία του Άλλεν Μπάρτον “Σε μια…μέρα” είναι ένας «καθρέφτης» του σύγχρονου άνδρα. Εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάζονται, αλλά και στις συνθήκες που τις διαμόρφωσαν οι οποίες θυμίζουν καζάνι που βράζει.
Το έργο ξεκίνησε την πορεία του το 2013 από το Λος Άντζελες, διακρίθηκε μεταξύ άλλων ως ένα από τα δέκα Καλύτερα Νέα Θεατρικά Κείμενα από το LA Weekly, ενώ έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Εδιμβούργο, το Κάνσας.
Από 15 Ιανουαρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Κίμωνα Φιορέτου και σκηνοθεσία της Σόφης Παπαδοπούλου, στο Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206.

Λίγα Λόγια για το έργο

Ο Τζεφ και ο Νταν είναι δύο άνδρες γύρω στα σαράντα. Επιτυχημένοι επαγγελματίες με ζηλευτά προνόμια. Παλιοί συμφοιτητές και καλοί φίλοι, οι οποίοι έχουν να συναντηθούν τέσσερα χρόνια. Η επικοινωνία τους σ’ αυτό το διάστημα περιορίζεται σε επιπόλαιο chat μέσω των social media. Ώσπου φτάνει η στιγμή να βρεθούν ξανά. Για έναν καφέ. Πόσα έχουν αλλάξει, άραγε, από την τελευταία τους συνάντηση;
Ο Τζεφ, φιλελεύθερος και προοδευτικός, έχει απεμπολήσει προ πολλού τα κοινωνικά στερεότυπα και τα «κεκτημένα κυρίαρχα δικαιώματα» που προσδιόριζαν για δεκαετίες τον μέσο άνδρα. Ο Νταν, από την άλλη, βαθιά συντηρητικός και επικριτικός, με μια τάση θυματοποίησης για όλα όσα θεωρεί ότι του συμβαίνουν και βάλλουν την ταυτότητα και τη ζωή του.
Το ρήγμα μεταξύ τους είναι εμφανές. Η συνάντησή τους από ευχάριστη συγκυρία θα μεταμορφωθεί σε βασανιστική εξομολόγηση… Μπορεί άραγε η μακροχρόνια φιλία τους να επιβιώσει σε πείσμα των εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων τους; Και, άραγε, στο βωμό της φιλίας, μπορεί κανείς να συγχωρέσει ή και να δεχθεί τα πάντα;


Συνέντευξη του Φάνη Παυλόπουλου στη Μαρία Γκέκα
Πριν λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της παράστασης, η Νatura nrg συνάντησε το  Φάνη Παυλόπουλο, που υποδύεται το ρόλο του Τζεφ, στην εν λόγω παράσταση. Ο Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός της νέας γενιάς με πρωτότυπες δουλειές στο ενεργητικό του, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας AbOvo, μία νεανική θεατρική ομάδα που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της θεατρικής Αθήνας, πριν αρκετά χρόνια.

Μιλήστε μας λίγο για τον ήρωα που υποδύεστε στην παράσταση «Σε μια… Μέρα».
Ο Τζεφ είναι ένας φιλελεύθερος προοδευτικός σαραντάρης χωρισμένος με ένα παιδί. Τελειόφοιτος καλού πανεπιστημίου και επαγγελματικά επιτυχημένος. Έχει πλέον αφήσει πίσω του τα κοινωνικά στερεότυπα που καθορίζουν τον άντρα. Αποφάσισε να αποδεχτεί τον πραγματικό του εαυτό και να προχωρήσει με όποιο κόστος προσωπικό και κοινωνικό.
Το κείμενο του Μπάρτον είναι ένας «καθρέφτης» του σύγχρονου άντρα. Ποια είναι τα δομικά στοιχεία του;
Οι δύο ήρωες του Μπάρτον είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άντρες. Ο ένας φιλελεύθερος και ο άλλος συντηρητικός. Θα μπορούσε παρ’ όλα αυτά να είναι και ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παλεύει να ξεκολλήσει από τα κοινωνικά “πρέπει” και να περάσει στην απέναντι πλευρά. Η απέναντι πλευρά, ο σύγχρονος άντρας δηλαδή, είναι Αυτός που έχει περιπετειώδες πνεύμα, είναι ταπεινός και αφήνει τις πράξεις του να μιλήσουν γι’ αυτόν. Έχει αυτοσεβασμό και βαθιά ριζωμένες αξίες και πεποιθήσεις πάντα σε σχέση με αυτό που θέλει να γίνει. Ξέρει ότι η ζωή είναι σκληρή και γεμάτη εμπόδια. Συγχωρεί, είναι ευάλωτος και δεν ντρέπεται γι’αυτό, έχει χιούμορ και δεν σταματάει ποτέ να μαθαίνει. Θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του ώστε να γίνουν μια καλύτερη έκδοση από αυτόν.
Ανοίγεται στους ανθρώπους που τον σέβονται χωρίς να φοβάται την κριτική και την απόρριψη των ιδεών του.
 Το έργο εστιάζει στην αντρική φιλία. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της και τι μπορεί να μπει εμπόδιο σ’ αυτή τη σχέση;
Θεωρητικά ο φίλος είναι πάντα εκεί για σένα κι εσύ το ιδιο γι’αυτόν. Όποτε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο εγωισμός. Προσωπικά προσπαθώ να μη χαϊδεύω τα αυτιά των φίλων μου. Προσπαθώ να μη λέω μόνο τα καλά και αυτά που μάλλον θα ήθελαν να ακούσουν. Έχω παρεξηγηθεί γι’αυτό φυσικά. Δεν είναι πάντα έτοιμοι όλοι να ακούσουν την αλήθεια.

Είστε ιδιαίτερα ενεργός στα social media, μάλιστα στο Instagram έχετε  159 χιλιάδες followers. Πράγματι, κάθε σας φωτογραφία στο instagram θα μπορούσε να διεκδικήσει βραβείο καλύτερης φωτογραφίας του εν λόγω κοινωνικού δικτύου.. Είναι περισσότερο ένα εργαλείο για να γίνει πιο γνωστή η δουλειά σας  ή ένα μέσο έκφρασης;
Συνήθως προωθώ τη θεατρική μου δουλειά μέσω του fb. Το Instagram ξεκίνησε σαν χόμπι, σαν ένα μέσο έκφρασης και πλέον έχει γίνει μια δεύτερη δουλειά. Ενίοτε χρησιμοποιώ τα Instagram stories για την προώθηση των θεατρικών μου δραστηριοτήτων.
Τι σας χαλαρώνει, τι σας φτιάχνει τη διάθεση και τι μπορεί να σας βγάλει από τα ρούχα σας;
Με ενοχλεί η διπροσωπία, η αδικία, η αγένεια και οι οδηγοί που δεν σέβονται τους πεζούς. Γίνομαι έξαλλος κάθε μέρα, τσακώνομαι, με βρίζουν.. Με χαλαρώνει η βόλτα με το σκύλο ακούγοντας μουσική, το να κάτσω στο σπίτι και να μη κάνω απολύτως τίποτα, τα ταξίδια φυσικά, και οι μοναχικές βόλτες στη θάλασσα, κάτι που ελλείψει χρόνου έχω να το κάνω χρονιά.


Ταυτότητα παράστασης
Σε μια… Μέρα
Η μαύρη κωμωδία του Άλλεν Μπάρτον

Σκηνοθεσία: Σόφη Παπαδοπούλου, Μετάφραση: Κίμων Φιορέτος
Ερμηνεύουν: Κίμων Φιορέτος, Φάνης Παυλόπουλος
Σκηνογράφος/ενδυματολόγος: Μαρία Καραπούλιου
Σχεδιασμός φώτων: Πάνος Γκόλφης
Σχεδιασμός ήχου/ μουσική: Λευτέρης Δασκαλαντωνάκης
Φωτογραφίες/σκηνοθεσία trailer/ μοντάζ: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ερατώ Αγγουράκη
Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: iWa Theater & Film Productions
Πού: Στο Μαύρο Κουτί / Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.: 210 3418550 και 210 3418579.
Πότε: Από 15 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως 27 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 90’
Πληροφορίες-εισιτήρια: www.mcf.gr
Γενική είσοδος: 10 €

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης