Αρχική NRGFresh Σέσκουλο το θεραπευτικό

Σέσκουλο το θεραπευτικό

2615
Σέσκουλο το θεραπευτικό

Μετά το σπανάκι, το σέσκουλο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πράσινων φυλλωδών λαχανικών σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών.

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όπως άλλα λαχανικά, το σέσκουλο επάξια ανήκει στις σούπερ υγιεινές τροφές, καθώς έχει ένα εντυπωσιακό φυτοθρεπτικό προφίλ που αναγνωρίζεται εύκολα στα ζωντανά χρώματα των φύλλων του, από σκούρο πράσινο έως κόκκινο και μωβ. Πιστέψτε μας, οι λόγοι για να το βάλετε στο πιάτο σας είναι πάρα πολλοί!

♦ της Μαρίας Γκέκα

Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό της οικογένειας χηνοποδωδών (Chenopodiaceae), η οποία περιλαμβάνει επίσης παντζάρι και σπανάκι.

Αναπτύσσεται παγκοσμίως, αν και ως καταγωγή προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Μεσογείου. Το σέσκουλο φυτρώνει άγρια σε όλες σχεδόν τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και διαθέτει την εξαιρετική ικανότητα να αναπτύσσεται σε φτωχά εδάφη, με χαμηλές ανάγκες σε νερό και φως. Ήταν ευρέως γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα και έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Ρωμαίους λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν πολλά είδη σέσκουλου, μερικά από τα οποία έχουν πολύχρωμα κοτσάνια και που κάνουν αυτό το λαχανικό ιδιαίτερα ευχάριστο στο μάτι. Επιπλέον, τα φύλλα και οι μίσχοι του παρέχουν μια αφθονία βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών φυτικών ενώσεων.

Μόλις 1 φλιτζάνι (175 γραμμάρια) μαγειρεμένο σέσκουλο περιέχει:

Θερμίδες: 35
Πρωτεΐνη: 3,3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3,7 γραμμάρια
Βιταμίνη Κ: 477% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Βιταμίνη Α: 60% της DV
Μαγνήσιο: 36% της DV
Βιταμίνη C: 35% της DV
Χαλκός: 32% της DV
Μαγγάνιο: 25% της DV
Σίδηρος: 22% της DV
Βιταμίνη Ε: 22% της DV
Κάλιο: 20% της DV
Ασβέστιο: 8% της DV

Όπως μπορείτε να δείτε, μια μικρή μερίδα μαγειρεμένου σέσκουλου καλύπτει την καθημερινή σας ανάγκη για βιταμίνη Κ ενώ περιέχει μια πλούσια δόση βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγνησίου. Επιπλέον, το σέσκουλο αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, χαλκού, καλίου, ασβεστίου και βιταμίνης Ε.

Έτσι λοιπόν, αυτό το ταπεινό λαχανικό δεν είναι μόνο φορτωμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες. Επομένως αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3 

Οφέλη για την υγεία

Το σέσκουλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες. Τα πλούσια αντιοξειδωτικά του σέσκουλου περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, όπως η βήτα καροτίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Σε μια ανασκόπηση 18 μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βήτα καροτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Το σέσκουλο περιέχει επίσης πολλά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη, η καμπφερόλη, η ρουτίνη και η βιτεξίνη.
Η καεμπφερόλη είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα μια μελέτη in vitro διαπίστωσε ότι η καμπφερόλη επιτέθηκε στα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος προκαλώντας κυτταρικό θάνατο και μειώνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η βιτεξίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στο σέσκουλο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Οφέλη για τους διαβητικούς

Το σέσκουλο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης. Αυτό μειώνει το ρυθμό με τον οποίο τα σάκχαρα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.
Πράγματι, πολλές έρευνες δείχνουν ότι, εκτός από την προώθηση της καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το σέσκουλο, μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, το σέσκουλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως το άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων.

Διαβάστε επίσης ⇒ Σαλάτες, αγαπούν το καλοκαίρι!

Συμβουλές

Μην πλένετε τα σέσκουλα πριν από την αποθήκευσή τους. Μετά την αγορά τους, τοποθετήστε τα στο ψυγείο σε μια αεροστεγή σακούλα όπου θα διατηρηθούν φρέσκα για έως και 5 ημέρες. Πριν τα καταναλώσετε ξεπλύνετε τα σέσκουλα καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τα σημεία των φύλλων που μπορεί να είναι αλλοιωμένα.

Επειδή τα σέσκουλα περιέχουν οξαλικό οξύ το βράσιμό τους σε μεγάλες ποσότητες νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε οξέα. Το οξαλικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται δύσκολο να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα. Συνεπώς καλό είναι να βράζουμε τα σέσκουλα σε άφθονο νερό, στη συνέχεια να πετάμε το πρώτο και να τα ξαναβάλουμε να πάρουν ακόμα μια βράση.

Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το Evrytania Trail Races
Επόμενο άρθροΞετυλίγοντας τη Νοοτροπία του Θύματος