ΕυεξίαBody and mindShiatsu: θεραπευτικό άγγιγμα ευεξίας

Shiatsu: θεραπευτικό άγγιγμα ευεξίας

Χαλαρώστε, κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στο ευεργετικό άγγιγμα του Σιάτσου. Μια πίεση και οι μύες χαλαρώνουν, η ένταση φεύγει. Το μασάζ Σιάτσου έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο της παραδοσιακής ανατολίτικης ιατρικής και κουλτούρας…

 της Στέλλας Μπανούση

Shiatsu στα ιαπωνικά σημαίνει «πιέζω με τα δάχτυλα» και προέρχεται από τις συνδετικές λέξεις «shi» που σημαίνει δάχτυλο και «atsu», που σημαίνει πίεση. Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία και εμπλουτισμένο με δυτικά στοιχεία, το σιάτσου εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1970 ως θεραπευτικό μασάζ. Είναι ένα είδος ενεργειακού «body work» στο οποίο τα δάχτυλα πιέζουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, στα ίδια σημεία του βελονισμού. Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί ότι η θεωρία του Σιάτσου βασίζεται στο κινεζικό σύστημα “Πέντε φάσεις” (θεωρία των πέντε στοιχείων) που αντίστοιχα τα 5 δάχτυλα γίνονται ο δίαυλος του θεραπευτή με το θεραπευόμενο μέσω της αίσθησης των παλμών με σκοπό τη διάγνωση εσωτερικών δυσλειτουργιών.

Σύμφωνα με το Σιάτσου, το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύστημα ενέργειας χωρισμένο σε κανάλια από τα οποία περνά η ζωτική ενέργεια. Στόχος του είναι η επαναφορά της «κανονικής ροής» της ενέργειας του σώματος μέσω ενός συνδυασμού διατάσεων και πιέσεων στα «ενεργειακά κανάλια». Με τις πιέσεις αυτές στους μεσημβρινούς ελευθερώνεται η ροή ενέργειας και επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία

Οι θεραπείες Σιάτσου γίνονται από εξειδικευμένους θεραπευτές οι οποίοι γνωρίζουν που πρέπει να σας «πατήσουν» και πόση ώρα. Η θεραπεία είναι φυσική και ακίνδυνη και μπορεί να συνδυαστεί με την κλασική ιατρική. Στην αρχή κάθε συνεδρίας ο θεραπευτής παίρνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενή αντλώντας διάφορες πληροφορίες για πιθανές ενοχλήσεις, τον τρόπο ζωής, την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση, ενώ παράλληλα παρατηρεί τη στάση του σώματος, τη φωνή, το πρόσωπο, τη γλώσσα και άλλα στοιχεία που εκφράζουν την ενεργειακή κατάσταση του ατόμου.

Στη συνέχεια εξετάζεται το σώμα προσεκτικά για να σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του ατόμου, ώστε να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα και οι διαφορετικές φάσεις των σωματικών διαδικασιών. Αφού, λοιπόν, ο θεραπευτής κάνει τη διάγνωση, προτείνει κάποιες απλές ασκήσεις αλλά και αλλαγή κάποιων καθημερινών συνηθειών που δημιουργούν ανισορροπία στον οργανισμό ή δίνει συμβουλές κατάλληλης διατροφής που θα βοηθήσουν το άτομο.

Ποιες τεχνικές περιλαμβάνει το Σιάτσου

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο Σιάτσου συμπεριλαμβάνουν ειδικές πιέσεις με τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τις παλάμες, το αντιβράχιο, τους αγκώνες, τα γόνατα ακόμα και τα πόδια κατά μήκος της ενέργειας Qi, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει ελεύθερα σε ολόκληρο το σώμα.

Άλλες τεχνικές που συμπεριλαμβάνονται είναι το stretching (τεντώματα, εκτάσεις, ανοίγματα κ.λπ.) και διάφοροι άλλοι ειδικοί χειρισμοί, όλα ελεγχόμενα με την κατάλληλη αναπνοή. Οι συνεδρίες γίνονται στο πάτωμα, πάνω σε ειδικό στρώμα (futon) χωρίς χρήση ελαίων και σπανιότερα πάνω σε χαλί. Οι χειρομαλάξεις και οι πιέσεις του Shiatsu πολλές φορές εφαρμόζονται πάνω απ’ τα ρούχα.

Μου ταιριάζει;

Το Σιάτσου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε οσφυαλγίες – ισχυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, πόνους μέσης, τενοντίτιδα. Είναι ιδανικό για ανθρώπους με θλάσεις ή μυϊκούς σπασμούς και ρευματικά (με έντονους πόνους στην πλάτη), ενώ συστήνεται και σε περιπτώσεις σωματικών συμπτωμάτων, όπως ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος, πρήξιμο, δυσμηνόρροια, δυσκοιλιότητα, αϋπνία και νευρική κατάπτωση.

Ενδείκνυται ακόμη για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κόπωση, ατονία, δύσπνοια, χρόνιο άσθμα, ιγμορίτιδα.
Φυσικά βελτιώνει τη διάθεση και φέρνει ευεξία.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση Σιάτσου

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σιάτσου ορίζει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 600 ώρες μαθημάτων στο Σιάτσου και την ανατολίτικη θεραπευτική και συγκεκριμένα:

  • Θεωρία και μελέτη της παραδοσιακής Ανατολικής και Κινεζικής Ιατρικής
  • Εφαρμογή των παραδοσιακών και μοντέρνων τεχνικών του Σιάτσου
  • Εξειδικευμένες τεχνικές Σιάτσου
  • Ασκήσεις αυτοβελτίωσης

Πηγή: NaturaNrg#77

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code