ΕυεξίαShilajit το «θαύμα» της Αγιουρβέδα και της Φύσης!

Shilajit το «θαύμα» της Αγιουρβέδα και της Φύσης!

Όταν σχεδόν μετά την αποφοίτησή μου βρέθηκα στους κόλπους της Himalaya, μία από τις μεγαλύτερες τότε παραγωγούς αγιουρβεδικών προϊόντων από το 1930, γεμάτη ενθουσιασμό, το μόνο παράπονο που είχα εκφράσει αυθόρμητα ήταν γιατί δεν είχαν στην γκάμα τους το Shilajit (ενώ περιέχεται ως συστατικό σε κάποια προϊόντα). Μελετούσα με πάθος την επιστήμη της Αγιουρβέδα και είχα εντυπωσιαστεί γι’ αυτό το «θαύμα» της, αλλά και της φύσης γενικότερα. Όταν αντίστοιχα συνάντησα πριν ενάμισι χρόνο μια άλλη πολύ μεγάλη επίσης παραγωγό αγιουρβεδικών προϊόντων από το 1929, τη Bipha (Bio Pharmaceutical Ayurveda), το πρώτο ερώτημα που έκανα είναι αν έχουν στην γκάμα τους το Shilajit κι όταν μου απάντησαν πως ναι, πήρα ανείπωτη χαρά! Shilajit το «θαύμα» της Αγιουρβέδα και της Φύσης!

 της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός,
Researcher of Ayurveda, Πρόεδρος Ayurveda Hellas

Το γεγονός ότι δεν είναι απλά ένα βότανο ή ένα φυσικό συστατικό ή ακόμη μια φόρμουλα από κάποια συστατικά, αλλά ένα προϊόν που κυριολεκτικά παράγει η φύση μέσα από μια διαδικασία αποσύνθεσης-χώνευσης και εκ νέου σύνθεσης σε χρονικό φάσμα δεκαετιών, το καθιστά μοναδικό. Πράγματι, το Shilajit δεν μπορεί να παραχθεί σε κανένα θερμοκήπιο, δεν μπορεί να παρασκευασθεί σε κανένα εργαστήριο, παρά μόνο από τη Μητέρα Φύση.

Τι είναι το Shilajit;

Το Shilajit είναι ένα ρητινοειδές ίζημα, που αναπτύσσεται και παγιδεύεται στα βράχια υψηλών βουνοκορφών πάνω από 10.000 πόδια. Με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σκάει ο βράχος και εκκρίνεται σαν ρετσίνι. Αποτελεί προϊόν αποσύνθεσης φυτών και πολλών άλλων στοιχείων του περιβάλλοντος και της φύσης.

Πρόκειται για ένα αναζωογονητικό πανάρχαιο φυσικό ελιξίριο που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα ισχυρότερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για ενισχυμένη ενέργεια και ζωτικότητα. Οι αρχαίοι Ινδοί και άλλοι πολιτισμοί το σεβάστηκαν ως ισχυρό φάρμακο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καταγραφές για το Shilajit βρέθηκαν 5000 πριν χρόνια στην Ινδία και στα βουνά των Ιμαλαΐων. Ακόμα και σήμερα, το καλύτερης ποιότητας Shilajit προέρχεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων και τα βουνά Αλτάι, τα οποία εικάζεται ότι είναι μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ετών!

Πώς λειτουργεί το Shilajit;

Η σύνθεση του Shilajit είναι μοναδική. Πολλά διαφορετικά ενεργά συστατικά ενώνονται «μαγικά» για να σχηματίσουν κάτι εντελώς μοναδικό. Πράγματι, ενώ καθένα από τα συστατικά που βρίσκονται στο Shilajit είναι σημαντικά, το συνολικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια ουσία με ιδιότητες όπως καμία άλλη στον πλανήτη!

Πέρα από βότανα και βιταμίνες, περιέχει περισσότερα από 85 μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ είναι πλούσιο σε φουλβικό οξύ -ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συντελεί καθοριστικά στην απορρόφηση/ βιοθεσιμότητα όλων των θρεπτικών συστατικών.

Οφέλη για την υγεία

Ο συνδυασμός φουλβικών οξέων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ρητινών, πολυφαινολών, οργανικών οξέων και συμπλεγμάτων C60-DBP καθιστά το Shilajit ένα θαύμα της φύσης, με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού. Είναι αντιφλεγμονώδες, τονωτικό ενέργειας, ενισχύει τη μνήμη και το νευρικό σύστημα, τη λίμπιντο και τη γονιμότητα, ενώ βοηθά σε περιπτώσεις υποξίας, κατά την οποία το άτομο στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Άλλες κοινές παραδοσιακές χρήσεις περιλαμβάνουν τη δράση του σε διαταραχές του ουρογεννητικού συστήματος, ίκτερο, πεπτικές διαταραχές, επιληψία, νευρικές διαταραχές, χρόνια βρογχίτιδα και αναιμία. Το Shilajit είναι επίσης χρήσιμο για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης, για οιδήματα και αιμορροΐδες, ως εσωτερικό αντισηπτικό. Επίσης, στην Ινδία έχει υποστηριχθεί ότι χρησιμοποιείται ως yogavaha δηλαδή ως συνεργιστικό ενισχυτικό άλλων φαρμάκων.

Υγεία του εγκεφάλου και Νόσος Αλτσχάιμερ

Το κύριο συστατικό του Shilajit, όπως αναφέρθηκε, είναι το φουλβικό οξύ. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό συμβάλλει στη γνωστική υγεία αποτρέποντας τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Οι πρωτεΐνες tau αποτελούν σημαντικό μέρος του νευρικού συστήματος, αλλά η συσσώρευσή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φουλβικό οξύ στο Shilajit μπορεί να σταματήσει την ανώμαλη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Επίσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως έδειξαν σχετικές έρευνες.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Το σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης είναι μια δυσάρεστη κατάσταση με βασικό χαρακτηριστικό την εξουθενωτική κούραση για κάθε καθημερινή δραστηριότητα. Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης έχει συσχετιστεί με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα δεν παράγουν αρκετή ενέργεια (ΑTP). Σε μια επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Shilajit βοήθησε στη μείωση των επιπτώσεων του εν λόγω συνδρόμου. Επίσης, βοήθησε στην αποκατάσταση της σωματικής ζωτικότητας. Επιπλέον, το shilajit με φάνηκε να μειώνει το άγχος και να προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Διάβασε επίσης ⇒ Μιτοχόνδρια: γιατί είναι τόσο σημαντικά για να μην αρρωστήσεις!

Υπογονιμότητα

Το Shilajit αποτελεί επίσης ένα ασφαλές βοηθητικό συμπλήρωμα για την ανδρική υπογονιμότητα. Σε ειδική μελέτη, μια ομάδα υπογόνιμων ανδρών λάμβανε Shilajit δύο φορές την ημέρα για 90 ημέρες. Στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, περισσότερο από το 70% των συμμετεχόντων παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας του σπέρματος. Σε άλλη μελέτη, επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άντρες ηλικίας μεταξύ 45 και 55 ετών απέκτησαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης

Γήρανση

Δεδομένου ότι το Shilajit είναι πλούσιο σε φουλβικό οξύ, μια ισχυρή και αντιφλεγμονώδης ουσία, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και την κυτταρική βλάβη. Ως αποτέλεσμα, η τακτική χρήση του Shilajit μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία, και γενικότερα στην καλύτερη υγεία.

Αν και το Shilajit είναι προϊόν της φύσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό ή σε ακατέργαστη μορφή. Μπορεί να περιέχει ιόντα βαρέων μετάλλων, μύκητες, κ.α. Επειδή λοιπόν υπόκειται σε διαδικασία καθαρισμού είναι σημαντικό να προμηθεύεστε το προϊόν από μια αξιόπιστη εταιρεία παραγωγής που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία. Γενικότερα, όσο πολύχρονη και σύνθετη είναι η διαδικασία παραγωγής του, αντίστοιχα απαιτητική είναι και η διαδικασία επεξεργασίας του. Για αυτό και απαιτούνται ειδικές μονάδες παραγωγής και για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από πού το προμηθεύεται κανείς.

Κλείνοντας, ελπίζω να τεκμηρίωσα σε ικανό βαθμό τη χαρά μου για τον ερχομό του Shilajit στην Ελλάδα, επίσημα, από μια τόσο καταξιωμένη και διαχρονική αγιουρβεδική εταιρεία … τη Bipha Ajurveda.

Είμαι απόλυτα σίγουρη πως θα συντελέσει/βοηθήσει καθοριστικά την τόσο επιβαρυμένη καθημερινότητα του καθένα μας. Θα μας χαρίσει το απαραίτητο σθένος, δύναμη, ζωτικότητα, διάθεση και ώθηση για να κάνουμε… «το άλμα πέρα από τη φθορά»!

♦ Στο Σπίτι της Αγιουρβέδα (TheHomeofAyurveda), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να αναζητήσετε τα κατάλληλα “εργαλεία” και τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι της φυσικής αντιγήρανσης και του “ευ ζην”.

#TheHomeofAyurveda

Πηγή: Naturanrg126o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης