ΕυεξίαBody and mindShinrin-Yoku. Άφησε τη φύση να σου διώξει το στρες!

Shinrin-Yoku. Άφησε τη φύση να σου διώξει το στρες!

Αναζήτησε κι εσύ το δικό σου δάσος και ανακάλυψε το μονοπάτι προς την ευεξία.

Της Μαρίας Γκέκα

Γνωρίζετε το Shinrin-Yoku; Είναι το όνομα που έχει δοθεί σε μια ενδιαφέρουσα πρακτική αντιστρές, τέχνη για τους περισσότερους, που μας ήρθε από την Ιαπωνία αλλά έχει αποκτήσει θερμούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αμερική. Στα αγγλικά μεταφράζεται «μπάνιο στο δάσος», αφού στόχο έχει κάθε κομμάτι της ψυχής μας, κάθε κύτταρο του οργανισμού μας να βυθιστεί στην ουσία του δάσους. Δεν πρόκειται για πεζοπορία αλλά για αργή περιπλάνηση, σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές και αποβολή όλων των αρνητικών σκέψεων από το μυαλό μας. Η συναίσθηση και η φύση συναντιούνται και γίνονται ένα.

Αυτός ο «κινητός διαλογισμός» έχει αναγνωριστεί από την ιαπωνική κυβέρνηση από το 1982, αφού ο Qing Li, Καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, μελέτησε επί μακρόν τα οφέλη του Shinrin-Yoku. Πράγματι, σύμφωνα με την έρευνά του, οι στοχαστικές βόλτες μέσα στο δάσος όχι μόνο επανασυνδέουν το άτομο με τη φύση αλλά οδηγούν σε δραστική μείωση του στρες και ακόμη συμβάλλουν σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έδειξε και σχετικό τεστ, που συμμετείχαν περίπου 300 εθελοντές οι οποίοι πέρασαν μία ολόκληρη μέρα στο δάσος και την επόμενη μέρα σε ένα αστικό περιβάλλον. Οι συγκριτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι η παραμονή στο πράσινο περιβάλλον έριξε τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που παρατήρησαν όμως οι επιστήμονες ήταν η αύξηση κατά 53% των κυττάρων ΝΚ, τα οποία έχουν έργο να καταπολεμούν τους ιούς, τα βακτήρια, ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα.

Τα δέντρα θεραπεύουν

Shinrin-Yoku-Forest-Bath-1-naturanrg#81-Shinrin-Yoku. Άφησε τη φύση να σου διώξει το στρες!
Η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα δέντρα έχει πολύ βαθιές ρίζες, σχεδόν ιερές. Μια βόλτα στο δάσος για χαλάρωση και αναψυχή έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Μερικές ώρες στο δάσος και ο ανθρώπινος οργανισμός, με την αναπνοή, γεμίζει από τις πτητικές ουσίες που προέρχονται από τα δέντρα. Τα αιθέρια έλαια των δένδρων έχουν αντιμικροβιακή δράση και προστατεύουν τα φυτά που τα απελευθερώνουν από τη σήψη, καθώς και από ορισμένα έντομα και ζώα. Το πεύκο π.χ. περιέχει άλφα-πινένιο, καρένιο, μυρσένιο και άλλα τερπένια. Περισσότερες από 5.000 πτητικές ουσίες προστατεύουν τα γύρω φυτά από βακτήρια, μύκητες και έντομα.
Κάθε βήμα αποτελεί ένα μασάζ ευεξίας σε όλο το σώμα, αλλά και μία ευκαιρία για ανακούφιση της εσωτερικής έντασης και ξεκαθάρισμα των σκέψεων. Καθώς το δέρμα ιδρώνει, απελευθερώνει όχι μόνο τις τοξίνες του οργανισμού αλλά και όσα βαραίνουν την ψυχή.

Η εμπειρία του Shinrin-Yoku απαιτεί τη συμμετοχή και των 5 αισθήσεων. Ακούμε το θρόισμα των φύλλων, τους ήχους των εντόμων των πουλιών, τη ροή του νερού, νιώθουμε το χάδι του αέρα στο πρόσωπό μας, μυρίζουμε τον καθαρό αέρα, τα λουλούδια και τα βότανα, θυμόμαστε την αίσθηση της γης στα γυμνά μας πόδια. Εκτός από το περπάτημα, πολλοί επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους για να επωφεληθούν από την ενέργεια των δέντρων: αγκαλιάζουν τους κορμούς τους γειώνοντας τον εαυτό τους και νιώθοντας την ενέργεια της φύσης να ρέει ανεμπόδιστα στο σώμα τους.
Shinrin-Yoku-Forest-Bath2-naturanrg#81-Shinrin-Yoku. Άφησε τη φύση να σου διώξει το στρες!

«Ανοίγοντας» τις αισθήσεις μας στη φύση, αναπτύσσουμε τη διαίσθησή μας. Βιώνουμε το δέος, το θαύμα και την υπέρβαση. Γινόμαστε πιο δεκτικοί και στοχαστικοί, δίνοντας έτσι χώρο στην αυτογνωσία και την προσωπική μας ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.shinrin-yoku.org

Πηγή Natura Nrg #81

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.