ΕυεξίαShirodhara για την Κάθαρση Σώματος και Πνεύματος 

Shirodhara για την Κάθαρση Σώματος και Πνεύματος 

Η Shirodhara είναι μια κλασική αγιουρβεδική θεραπευτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ως γνωστόν η Αγιουρβέδα είναι πανάρχαιο ινδικό παραδοσιακό σύστημα φυσικής Ιατρικής. Στην τεχνική αυτή ένα μείγμα από έλαια βοτάνων, αποστειρωμένο γάλα ή βουτυρόγαλα και συμπύκνωμα βοτάνων ρέει σταθερά πάνω στο μέτωπο επί 30 έως 45 λεπτά ενώ παράλληλα γίνεται ένα ήπιο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

Shirodhara σημαίνει «στάξιμο κλωστής (dhara) ελαίου στο κεφάλι (shiro)».  Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο στάζει θερμό εξειδικευμένο έλαιο σταθερά ως κλωστή στο μέτωπο και ανάμεσα στα μάτια. Είναι μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική τεχνική για την ισορροπία της Vata dosha.  Επενεργεί στο σύστημα του εγκεφάλου, βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ισορροπία του Rrana vayu γύρω από το κεφάλι.

Τακτική εφαρμογή της Shirodhara βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, βοηθά στον ομαλό ύπνο και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.

Η Shirodhara είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του stress και της έντασης. Παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης, της πνευματικής καταπόνησης, του άγχους, της αϋπνίας, αρκετών νοητικών διαταραχών, των πονοκεφάλων, της έντονης σκέψης, της νευρικότητας και πολλών άλλων καταστάσεων.

Η τεχνική Shirodhara

Ο ενδιαφερόμενος ξαπλώνει ανάσκελα σε επίπεδη επιφάνεια με το κεφάλι προς τα πίσω, έχοντας μια τυλιγμένη σε ρολό πετσέτα ή μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα.  Ένα ρυάκι θερμού ελαίου πέφτει πολύ αργά και σταθερά στο κέντρο του μετώπου του (στην περιοχή του «τρίτου ματιού»).  Συνήθως, η κάθε θεραπευτική συνάντηση διαρκεί μισή ώρα και το έλαιο που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το prakrit και το vikrit του ατόμου.

Τη χαλαρωτική αυτή τεχνική ακολουθούν διάφοροι τύποι μασάζ και τεχνικές επαφής στα ενεργειακά κέντρα τα οποία βρίσκονται στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους και την πλάτη και που μέσω αυτών αυξάνεται η ροή της ενέργειας προς τον εγκέφαλο αφού απελευθερώνονται τα εμπόδια του σώματος. Μπορεί να ακολουθήσει και μασάζ των ποδιών, εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί ευεργετικό για την απολαβή όλων των πλεονεκτημάτων της τεχνικής.

Τα βασικά ειδικά λάδια που χρησιμοποιούνται είναι διάφοροι συνδυασμοί, ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο του καθένα, των παρακάτω:

 • Mahanarayan tail oil
 • Sesame Oil (Σησαμέλαιο)
 • Bhringraj thailam oil
 • Mahashirbala thaila oil
 • Ashwagandha thailam oil
 • Brahmi oil

Θεραπευτικά Οφέλη

Μετά από την τεχνική Shirodhara, ο ενδιαφερόμενος αισθάνεται ήρεμος και ανανεωμένος.  Αυτό συμβαίνει διότι η Shirodhara ευεργετεί με διάφορους τρόπους την υγεία, μεταξύ των οποίων:

 • Ανακουφίζει από πονοκεφάλους
 • Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα
 • Βελτιώνει την λειτουργία των πέντε αισθήσεων
 • Ανακουφίζει από το stress και την πνευματική κόπωση, απομακρύνοντας τις τοξίνες του σώματος
 • Βελτιώνει τη ζωτικότητα και την ισορροπία
 • Θρέφει το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και το συναισθηματικό κόσμο
 • Αυξάνει την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών μέσα στο σώμα
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο
 • Βελτιώνει τη μνήμη
 • Θρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής
 • Βοηθά στον ομαλό ύπνο.
 • Μετά από την Shirodhara, πολλοί άνθρωποι βιώνουν υψηλά επίπεδα διόρασης και συναισθηματικής ίασης.

Από τις πιο παλιές και μοναδικές αγιουρβεδικές μεθόδους στον κόσμο, η Shirodhara χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού θεμάτων υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από την εφαρμογή της μεθόδου Shirodhara θα παρατηρήσουν χαλάρωση των αισθήσεων, απαλλαγή από αρνητικά συναισθήματα, βελτίωση του ύπνου, ήρεμα όνειρα, μυϊκή χαλάρωση, βελτίωση της διάθεσης, καλύτερη συγκέντρωση, ανακούφιση από το πνευματικό άγχος και αίσθηση ευδαιμονίας.

Ο Αγιουρβεδικός ιατρός Τσαράκα, στο πρώτο κείμενο για την Αγιουρβέδα που γράφτηκε 2.000 χρόνια πριν, αναφέρει:

«Αυτός που εφαρμόζει τακτικά την μέθοδο ελαίου στο κεφάλι του δεν υποφέρει από πονοκέφαλους, φαλάκρα, άσπρισμα των μαλλιών ή απώλεια των μαλλιών.  Βελτιώνεται ιδιαίτερα η υγεία της κεφαλής και του μετώπου, τα μαλλιά μαυρίζουν, μακραίνουν και δυναμώνουν οι ρίζες, τα όργανα των αισθήσεων λειτουργούν άψογα, το δέρμα του προσώπου φωτίζεται.  Η εφαρμογή ελαίου στην κεφαλή προκαλεί ήρεμο ύπνο και ευτυχία».

Πριν την εφαρμογή της Shirodhara, οι Αγιουρβεδικοί γιατροί προτείνουν να προηγούνται 2-3 ημέρες δίαιτας με ελαφρές τροφές / χυμούς.

Η τεχνική Shirodhara, εφαρμόζεται στον πολυχώρο ολιστικής υγείας και ομορφιάς της Αγιουρβέδα Ελλάς στην Νίκης 28, Πλάκα – Σύνταγμα.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code