Σχολικά σνακ με άρωμα βασιλικού H πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς, όσα χρόνια και αν περάσουν είναι μοναδική. Πάντα σκεφτόμουν ότι τα παιδιά, ίσως, χαίρονται το ίδιο την πρώτη και την τελευταία μέρα του σχολείου. Τα ίδια φωτεινά χαμόγελα, αγκαλιές, συγκίνηση και κουβέντες χωρίς σταματημό…
♦ Της Σοφίας Τριάντου, πιστοποιημένη Βοτανολόγος, www.sofiatriantou.gr
Ειδικά, όταν ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά πολλά επιφωνήματα έκπληξης ακούγονται… «πόσο άλλαξαν τα μαλλιά σου, τι ωραία η νέα σου μπλούζα», μιας και πάντα φοράμε τα αγαπημένα μας ρούχα την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αυθορμητισμός κι ανεμελιά… Μέρες, που σίγουρα κρατάμε για πάντα στις γλυκιές αναμνήσεις μας!
Βέβαια, μαζί με το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν και τα αιώνια ερωτήματα των γονιών, όπως το «τι θα φάει αύριο το παιδί στο σχολείο;». Και εύλογα αναρωτιούνται, καθώς, τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν είναι καθόλου «εύκολα» στο φαγητό και τις ώρες που δεν ελέγχονται από τους γονείς τους προτιμούν να καταναλώνουν αμφίβολης ποιότητας σνακ, και όχι υγιεινές τροφές που περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά, βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα, άκρως απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Έτσι, όταν έχετε χρόνο μια τηγανίτα ρυζιού εμπνευσμένη από την Ιταλία σίγουρα θα είναι μια μεγάλη γευστική έκπληξη.
Τηγανίτα ρυζιού με βασιλικό
Συστατικά
Για το κουρκούτι:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 3 φλιτζάνια ρύζι
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- 1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
- 4-5 κουταλάκια του γλυκού Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Πλένετε και μουλιάζετε το ρύζι όλη τη νύχτα. Προσθέστε το αλεύρι αφήνοντας λίγο από το νερό που μουλιάζει το ρύζι. Ανακατέψτε για να γίνει ένα πηχτό κουρκούτι και αφήστε το να ξεκουραστεί για να ζυμωθεί. Ανακατεύετε καλά με το χέρι ή μια κουτάλα και προσθέτετε αλάτι.
- Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε λίγες σταγόνες λάδι απλώνοντας σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
- Σκουπίζετε το περιττό λάδι με ένα απορροφητικό χαρτί και αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
- Παίρνετε μια κουτάλα γεμάτη με το κουρκούτι και την τοποθετείτε στο τηγάνι (στο κέντρο), σιγά-σιγά απλώνετε προς τα έξω με κυκλικές κινήσεις για να κάνετε μια παχιά τηγανίτα.
- Προσθέστε μια σταγόνα λάδι και καλύψτε με το καπάκι για να ψηθεί σωστά και από τις δύο πλευρές.
- Τώρα προσθέστε τριμμένη παρμεζάνα παντού και πασπαλίστε με λίγο ξερό βασιλικό.
- Καλύψτε ξανά το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί.
- Μην αναποδογυρίζετε τη τηγανίτα, ανασηκώνετε προσεκτικά και την μεταφέρετε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
- Μπορείτε να φτιάξετε τις τηγανίτες από το προηγούμενο βράδυ και να προσθέσετε το τυρί και το βασιλικό το πρωί.
Διαβάστε ακόμα ⇒ Οδηγός θρέψης για μαθητές
Τοματίνια αρωματισμένα με βασιλικό
Επίσης, όταν ο χρόνος είναι λιγοστός και ρουτίνα αρχίζει να μας κουράζει υπάρχουν λύσεις εξίσου υγιεινές και εύκολες, όπως μια φέτα από βοτανόψωμο αλειμμένο με κρέμα τυριού πασπαλισμένο με αποξηραμένα φύλλα ρίγανης, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φέτες ντομάτας, θα γίνει μια μικρή λαχταριστή καθημερινή απόλαυση!
Εξαιρετική ιδέα για σχολικό δεκατιανό είναι και τα τοματίνια με παξιμάδι και ελιές. Κόβετε στη μέση τα τοματίνια και προσθέτετε ένα μεγάλο φρέσκο φύλλο βασιλικού. Να προσθέτετε πάντα μυρωδικά στα γεύματα των παιδιών σας, γιατί τα αρώματα είναι αναμνήσεις. Πάντα θα θυμούνται το σπιτικό μπολ που όταν το άνοιγε μύριζε βασιλικό από τη μαμά ή τον μπαμπά… Συνήθως τα συνοδεύουμε με ένα παξιμάδι με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αν αγαπούν τις ελιές θα ήταν ένας εξαιρετικός θρεπτικός συνδυασμός.
Μη ξεχνάτε. Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού είναι ιδανικά για την πνευματική διαύγεια. Διακοσμήστε το παιδικό γραφείο με φρέσκα φύλλα σε δροσερό νερό. Και όταν ριζώσουν φυτέψτε τα στο μπαλκόνι ή στο κήπο σας.
Και όταν πια έρθει το απόγευμα ένα παιδικό φλιτζάνι με ρόφημα βιολογικού χαμομηλιού θα φέρει χαλάρωση και όνειρα γλυκά!
ΠΗΓΗ : naturanrg 135ο www. naturanrg.gr