Η θεραπεία της βρίσκεται στην αντιµετώπιση της αιτίας που την προκάλεσε. Αν λοιπόν η αιτία της είναι η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή, τότε θα πρέπει αυτή να εµπλουτιστεί κατάλληλα. Γι’ αυτό προτιμήστε:
- Τρόφιµα πλούσια σε σίδηρο, όπως συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο, πάπια αλλά και φακές, σουσάµι, δηµητριακά, βρώµη κ.λπ.
- Τρόφιµα που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, όπως ακτινίδια, µπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλι, µανταρίνι, σταφύλια, σπανάκι, λεµόνι.
♦ της Μαρίας Γκέκα
Αποφύγετε να καταναλώνετε µαζί µε πηγές σιδήρου συστατικά που µειώνουν την απορρόφησή του όπως:
- Ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
- Μαύρο τσάι (µειώνει την απορρόφηση σιδήρου κατά 50-64%).
- Καφέ (ένα φλιτζάνι φίλτρου µειώνει την απορρόφηση σιδήρου κατά 39%).
- Κόκκινο κρασί (ένα ποτήρι µειώνει την απορρόφηση σιδήρου κατά 70%).
Η συνιστώµενη ηµερήσια ποσότητα σιδήρου είναι 10mg* την ηµέρα για έναν ενήλικο άντρα και 15mg/ηµέρα για τις γυναίκες.
Πηγή: NaturaNrg #05
|