ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΣυνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της καρδιακής και της γενικής υγείας . Το συνένζυμο Q10 – γνωστότερο ως CoQ10 – είναι μια ένωση που παράγει το σώμα μας φυσικά. Παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, αφού είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή ATP, του ενεργειακού νομίσματος του οργανισμού, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματός μας.

της Μαρίας Γκέκα

Επιπλέον, ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρά μας από βλάβες οι οποίες οφείλονται σε υπερβολικό αριθμό ελεύθερων ριζών και, συνεπώς, σε οξειδωτικό στρες.

Η παραγωγή CoQ10 στο σώμα μας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι ανεπαρκείς σε αυτήν την ένωση. Μερικές άλλες το συμβατικό συνένζυμο Q10 (την ουμπικινόνη CoQ10, εκτός της ηλικίας, περιλαμβάνουν:

  • Διατροφικές ανεπάρκειες, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β6
  • Γενετικά ελαττώματα στη σύνθεση ή τη χρήση CoQ10
  • Αυξημένες απαιτήσεις από ιστούς ως συνέπεια ασθένειας
  • Μιτοχονδριακές ασθένειες
  • Οξειδωτικό στρες λόγω γήρανσης
  • Παρενέργειες των θεραπειών στατίνης

Τι είναι το CoQ10;

Το συνένζυμο Q10, ή CoQ10, είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα, με την υψηλότερη συγκέντρωση στα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια -που συχνά αναφέρονται ως ο πυρήνας των κυττάρων- είναι εξειδικευμένες δομές που παράγουν τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα. Λόγω της συμμετοχής του στην σύνθεση του ATP, το CoQ10 επηρεάζει τη λειτουργία όλων των κυττάρων και είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας όλων των ιστών και οργάνων.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές CoQ10 στο σώμα μας (ουμπικινόνη και ουμπικινόλη). Ο οργανισμός μας για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας πρέπει να μετατρέψει το συμβατικό συνένζυμο Q10 (την ουμπικινόνη) σε μια άλλη μορφή του που ονομάζεται ουμπικινόλη, η οποία στη συνέχεια απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται από το σώμα.

Όπως αναφέρθηκε, το CoQ10 διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναστέλλοντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων.

Αιτίες ανεπάρκειας

Αν και το σώμα παράγει CoQ10, διάφοροι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του. Για παράδειγμα, ο ρυθμός παραγωγής του μειώνεται σημαντικά με την ηλικία, ο οποίος σχετίζεται με την εμφάνιση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η μείωση της γνωστικής λειτουργίας.
Άλλες αιτίες εξάντλησης του CoQ10 περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων στατίνης,  καρδιακές παθήσεις, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, γενετικές μεταλλάξεις, οξειδωτικό στρες και καρκίνος.
Επιπλέον, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, τα συμπληρώματα CoQ10 έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αθλητική απόδοση και μειώνουν τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα ανεπαρκείς.

Αν και συνήθως ως συμπλήρωμα συνιστώνται 90–200 mg CoQ10 ανά ημέρα, οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση που αντιμετωπίζεται.

Οφέλη στην υγεία

Χρήση φαρμάκων με στατίνη

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας Από τη λήψη συμπληρωματικού CoQ10 μπορούν να επωφεληθούν άτομα με υψηλή χοληστερόλη που ακολουθούν θεραπεία με στατίνες. Πράγματι, τα άτομα αυτά εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα CoQ10. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στατίνες μειώνουν την παραγωγή ενός ενζύμου στο ήπαρ, της HMG-CoA αναγωγάσης, το οποίο είναι κρίσιμο για τη βιοσύνθεση τόσο της χοληστερόλης όσο και του CoQ10.

Επίσης, οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως: μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια, ημικρανίες, κ.α. Η έρευνα έχει δείξει ότι η συμπλήρωση με CoQ10 μειώνει το μυϊκό πόνο σε όσους λαμβάνουν φάρμακα στατίνης. Μια μελέτη σε 50 άτομα που έπαιρναν φάρμακα στατίνης διαπίστωσε ότι μια δόση 100 mg CoQ10 την ημέρα για 30 ημέρες μείωσε αποτελεσματικά το μυϊκό πόνο που σχετίζεται με τη στατίνη στο 75% των ασθενών. Για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα στατίνης, η τυπική σύσταση δοσολογίας για το CoQ10 είναι 30–200 mg την ημέρα.

Δείτε ακόμα ⇒ Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κίνδυνος από το ξαφνικό στρες!

Καρδιακή ασθένεια

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας Τα άτομα που νοσούν από καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και στηθάγχη, μπορεί να επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρώματος CoQ10.
Μια ανασκόπηση 13 μελετών σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια διαπίστωσε ότι 100 mg CoQ10 την ημέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσαν τη ροή του αίματος από την καρδιά.
Επιπλέον, η συμπλήρωση με CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Το CoQ10 είναι επίσης αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με στηθάγχη, ο οποίος είναι πόνος στο στήθος που προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου στον καρδιακό μυ.
Για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ή στηθάγχη, η τυπική σύσταση δοσολογίας για το CoQ10 είναι 60-300 mg την ημέρα.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας Όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη, το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Έχει επίσης βρεθεί ότι απαλύνει τους πονοκεφάλους μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και την παραγωγή ελευθέρων ριζών, που ευθύνονται για τις ημικρανίες. Πράγματι, έρευνες έδειξαν ότι το CoQ10 μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, η οποία βοηθά στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την ημικρανία.

Μια μελέτη τριών μηνών σε 45 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έλαβαν 400 mg CoQ10 την ημέρα παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στη συχνότητα, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών, σε σύγκριση με μια ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Για τη θεραπεία των ημικρανιών, η τυπική σύσταση δοσολογίας για το CoQ10 είναι 300-400 mg την ημέρα.

Αντιγηραντική δράση

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα επίπεδα CoQ10 στον οργανισμό εξαντλούνται με την ηλικία. Ευτυχώς, τα συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα CoQ10 και να βελτιώσουν ακόμη και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα CoQ10 στο αίμα τους τείνουν να είναι σωματικά πιο ενεργοί και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες, κατάσταση που συμβάλλει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και γνωστικής γήρανσης.
Τα συμπληρώματα CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη, τη ζωτικότητα και τη σωματική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες.  Για να αντισταθμιστεί η εξάντληση του CoQ10 που σχετίζεται με την ηλικία, συνιστάται η λήψη 100-200 mg ανά ημέρα.

Διαβήτης

vector-diavitis Τόσο το οξειδωτικό στρες όσο και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση και την εξέλιξη του διαβήτη, καθώς και των επιπλοκών του. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα CoQ10, αφού ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να εξαντλήσουν περαιτέρω τις αποθήκες σώματος αυτής της σημαντικής ένωσης.

Το CoQ10 βοηθά στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 50 άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν 100 mg CoQ10 την ημέρα είχαν σημαντικές μειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα, στους δείκτες οξειδωτικού στρες και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου Δόσεις 100-300 mg CoQ10 ανά ημέρα φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη.

Υπογονιμότητα

Συνένζυμο Q10 Η οξειδωτική βλάβη είναι μία από τις κύριες αιτίες της στειρότητας τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων.
Επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά διατροφής – συμπεριλαμβανομένου του CoQ10 – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη βελτίωση της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Με συμπλήρωση 200-300 mg ημερησίως CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι σημειώνεται σημαντική βελτίωση.

Άσκηση

Συνένζυμο Q10 κλειδί στη βελτίωση της γενικής υγείας Καθώς το CoQ10 συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, αποτελεί ένα δημοφιλές συμπλήρωμα μεταξύ αθλητών και όσων θέλουν να ενισχύσουν τη φυσική τους απόδοση. Τα συμπληρώματα CoQ10 συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με έντονη άσκηση και μπορεί ακόμη και να επιταχύνουν την ανάκαμψη.
Μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 100 Γερμανούς αθλητές διαπίστωσε ότι όσοι συμπλήρωσαν τη διατροφή τους με 300 mg CoQ10 καθημερινά εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική απόδοση σε σύγκριση με μια ομάδα που έλαβε εικονικό συμπλήρωμα.

Το CoQ10 έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την κόπωση και αυξάνει τη δύναμη των μυών και σε μη αθλητές. Οι δόσεις των 300 mg ανά ημέρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.

Χρήσιμες συμβουλές

Εκτός από τη φυσική παραγωγή CoQ10 στο σώμα μας, μπορεί να ληφθεί μέσω τροφών όπως αυγά, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, βοδινό κρέας – κυρίως το συκώτι, ξηροί καρποί και φυσικά με συμπληρώματα.

Η συμπλήρωση με CoQ10 είναι γενικά καλά ανεκτή, ακόμη και σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι η λήψη του το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε μερικούς ανθρώπους, οπότε είναι καλύτερο να το πάρετε το πρωί ή το απόγευμα. Καθώς είναι λιποδιαλυτό, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει μια πηγή λίπους.
Τέλος, φροντίστε να προμηθευτείτε συμπληρώματα που παρέχουν CoQ10 με τη μορφή ουμπικινόλης, η οποία είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό, έως 8 φορές πιο βιοδιαθέσιμη σε σχέση το συμβατικό συνένζυμο Q10 (την ουμπικινόνη).

Είναι προφανές ότι το συνένζυμο Q10 παίζει ρόλο-κλειδί στη βελτίωση της καρδιακής αλλά και της γενικότερης υγείας μας. Με την πάροδο του χρόνου και τις διάφορες παθήσεις να οδηγούν στη μείωση των επιπέδων του στον οργανισμό, όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από τη λήψη του, τόσο φυσικά μέσα από τη διατροφή μας, όσο και από υψηλής ποιότητας συμπληρώματα.

πηγή: naturanrg.gr  Natura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code