ΔιατροφήΣκληρό και μαλακό νερό. Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Σκληρό και μαλακό νερό. Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Ίσως έχετε ακούσει τους όρους «σκληρό» και «μαλακό νερό». Επίσης, μπορεί, να αναρωτιέστε τι καθορίζει τη σκληρότητα ή την απαλότητα του νερού και εάν κάποιος τύπος νερού είναι πιο υγιεινός ή ασφαλέστερος για κατανάλωση από τον άλλο.

Της Μαρίας Γκέκα

 Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των δύο τύπων νερού, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός, καθώς και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αποσκλήρυνση του νερού.

stagones-nerou Αν και το νερό είναι συνήθως διάφανο, περιέχει μέταλλα και χημικά. Η συγκέντρωση ορισμένων ορυκτών είναι αυτό που δημιουργεί τη «σκληρότητα» του νερού.

Συγκεκριμένα, η  σκληρότητα του νερού καθορίζεται κυρίως από την ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχει. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτών και άλλων ορυκτών καθιστούν το νερό σκληρό. Νερό με σκληρότητα μέχρι και 500mg/l CaCO μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο. Οι περισσότερο επιθυμητές τιμές είναι μεταξύ 80 και 150mg/l CaCO. Και τέλος, ανώτατο επιτρεπτό όριο για την σκληρότητα του νερού θεωρούνται τα 1500 mg/l CaCO.

Πώς θα καταλάβετε εάν το νερό είναι σκληρό ή μαλακό;

Συνήθως δεν μπορείτε να το δείτε  με γυμνό μάτι. Θα το καταλάβετε με άλλους τρόπους. Αν το νερό είναι σκληρό:

 • Αισθάνεστε μια λεπτή μεμβράνη στα χέρια σας μετά το πλύσιμο. Αυτό προκαλείται από το σαπούνι που αντιδρά με το ασβέστιο. Ίσως χρειαστεί να ξεπλύνετε τα χέρια σας περισσότερο εάν το νερό είναι σκληρό.
 • Λεκέδες. Εμφανίζονται συνήθως σε ποτήρια και ασημικά που βγαίνουν από το πλυντήριο πιάτων. Πρόκειται για εναποθέσεις ανθρακικού ασβεστίου.
 • Μεταλλικοί λεκέδες. Εμφανίζονται στα ρούχα όταν βγαίνουν από το πλυντήριο. Τα ρούχα μπορεί να φθαρούν γρηγορότερα λόγω της σκληρότητας του νερού.
 • Λιγότερη πίεση νερού στο σπίτι σας. Ορυκτά αποθέματα επικάθονται στους σωλήνες, συρρικνώνοντας ουσιαστικά την εσωτερική διάμετρο των σωλήνων και μειώνοντας τη ροή του νερού.
Αντίθετα, οι ενδείξεις για την ύπαρξη μαλακού νερού στο σπίτι σας, είναι:
 • Πλούσιος αφρός όταν πλένετε ρούχα, πιάτα, ακόμη και τα χέρια ή το σώμα σας.
 • Ρούχα που βγαίνουν από το πλυντήριο καθαρότερα, χωρίς λεκέδες ορυκτών και λιγότερες φθορές.
 • Καλή πίεση νερού στο σπίτι.
 • Μια μικρή γεύση νατρίου στο πόσιμο νερό, αν και σε πολλές περιπτώσεις και μια διαφορά στη γεύση είναι αντιληπτή.

Σκληρό νερό. Υπέρ και Κατά

Το σκληρό νερό λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ωφελεί τα νεφρά, τους μυς και πιθανότατα και την καρδιά. Επειδή, το σκληρό νερό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και ασβεστίου, η κατανάλωση σκληρού νερού θα σας βοηθήσει να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων.

Υπάρχουν μελέτες ότι η κατανάλωση σκληρού νερού μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Πράγματι, νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ακόμη και η μικρού βαθμού ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, καθώς χρειαζόμαστε τουλάχιστον 300 χιλιοστόγραμμα περισσότερο μαγνήσιο καθημερινά από τις συστάσεις των διατροφολόγων.

Το μαγνήσιο του σκληρού νερού δεν βελτιώνει μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά για την πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος είναι ότι ενεργοποιεί τους νευρώνες που εμπλέκονται στην πλαστικότητα των συνάψεων, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας για τις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης. Τέλος, βοηθά στη διαχείριση του άγχους και την πρόληψη της κατάθλιψης.

Από την άλλη μεριά, το σκληρό νερό μπορεί να ερεθίσει το ξηρό δέρμα και τα μαλλιά. Το συχνό πλύσιμο των μαλλιών με σκληρό νερό μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής  και να προκαλέσει φαγούρα.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH στο δέρμα σας. Το δέρμα αποδυναμώνεται και γίνεται ευάλωτο έναντι επιβλαβών βακτηρίων και λοιμώξεων. Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να προσέξουν περισσότερο!

Οπότε αν παρατηρήσετε προβλήματα έντονης ξηρότητας στο δέρμα και τα μαλλιά, καλό είναι να μιλήσετε με ένα δερματολόγο για επιπλέον ενυδατική προστασία. Επίσης, ζητήστε του  να σας συστήσει προϊόντα μαλλιών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του σκληρού νερού.

⇒ δείτε: Κεφίρ νερού, ένα δροσιστικό προβιοτικό

Αποσκλήρυνση του νερού

Μερικές φορές ακόμη και για οικιακή χρήση τα σκληρά νερά πρέπει να “μαλακώνονται” ως ένα βαθμό, για να μην υπάρχουν προβλήματα επικαθήσεων σε διάφορες συσκευές (θερμοσίφωνες, καφετιέρες, boiler  κ.α) Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων αποσκλήρυνσης νερού που αφαιρούν  τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου.

 Προσοχή: Αυτό το νερό είναι ιδανικό  για τον καθαρισμό του σπιτιού ή το μπάνιο μας, αλλά όχι για να το πίνουμε.

Μαλακό νερό: Υπέρ και κατά

nero-cheri Ένας χαμηλότερος βαθμός σκληρότητας σημαίνει ότι το νερό έχει καλύτερη απόδοση στον καθαρισμό. Όσο λιγότερα μέταλλα διαλύονται στο νερό, τόσο χαμηλότερο είναι το ρΗ. Έτσι, το μαλακό νερό συμβάλλει σε λιγότερη κατανάλωση απορρυπαντικών και σε περισσότερη οικονομία στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Τώρα, όσον αφορά στην επίδραση του μαλακού πόσιμου νερού στην υγεία, πρέπει να θυμάστε τα εξής:

 • εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στο πόσιμο νερό με χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των μετάλλων.
 • Εάν όμως υπάρχουν ανεπάρκειες στη διατροφή σας, η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ασβεστίου και μαγνησίου, είναι μάλλον απαραίτητη για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.
 • Μεγαλύτερη ανησυχία για όσους έχουν  στο σπίτι τους μαλακό νερό,  νιώθουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Πράγματι, το μαλακό νερό, όπως προαναφέρθηκε έχει υψηλή  περιεκτικότητα σε νάτριο. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με χρόνια υπέρταση θα πρέπει να προσέχουν…

⇒δείτε: Υδάτινες διαδρομές! Νερό από τις πηγές στο ποτήρι μας

πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg#119

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code