Σμέουρο, το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Σμέουρο, το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Super foods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό φρούτο μικρού μεγέθους, γνωστό και ως «φραμπουάζ» που καλλιεργείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη Νότια Αμερική. Στη χώρα μας η καλλιέργεια του ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Η ωρίμανση και η συγκομιδή των καρπών γίνεται Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μοβ. Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση, ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Τι περιέχουν: 

Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω αντιοξειδωτικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιγηραντική δράση. Ακόμη περιέχουν: Βιταμίνη C, πηκτίνη, φυτικές ίνες, ανθοκυανίνες και πολλά ανόργανα άλατα, όπως κάλιο και μαγνήσιο.

Τα οφέλη:

Αντιοξειδωτική, αποτοξινωτική, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική και αντιγηραντική δράση. Βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, προστατεύει το δέρμα.

7 berries (μούρα) που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα!

Πώς να το καταναλώσετε:

Θα τα βρείτε σε νωπή και κατεψυγμένη μορφή.

Ως νωποί καρποί καταναλώνονται αυτούσιοι ή αφού τους κάνετε χυμό. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε gourmet πιάτα, smoothies και επιδόρπια.

Επίσης, για την Παρασκευή μαρμελάδας, ζελέδων, παγωτών, γιαουρτιού, λικέρ, κρασιών και ελαίου. Τα αποξηραμένα φύλλα γίνονται αφέψημα.

Πηγή Natura nrg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *