Σόγια ναι ή σόγια όχι;

Σόγια ναι ή σόγια όχι;

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

 

Παγκόσμιο έτος οσπρίων το 2016! (Μέρος 3º)

Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr
Η σόγια δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας ως μεσογειακός λαός. Όμως, οι συζητήσεις γύρω από την κατανάλωσή της δεν αφήνουν αδιάφορη τη Δύση.

Από διατροφικής άποψης, κατέκτησε πολλές πρωτιές με πιο σημαντική αυτή της πρωτεϊνικής της επάρκειας. Αποτελεί ένα πλήρες τρόφιμο σε αμινοξέα με διατροφική αξία πρωτεΐνης, αντίστοιχη των γαλακτοκομικών προϊόντων και του αυγού. Η σόγια που χρησιμοποιείται σήμερα σαν ζωοτροφή θα μπορούσε να θρέψει όλο τον πλανήτη!

Δεν είναι  λίγες οι έρευνες και για άλλες ιδιότητες του οσπρίου αυτού, ομοίως με τα περισσότερα φασολοειδή. Μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη ορμονοσυσχετιζόμενων καρκίνων, καρκίνου παχέος εντέρου, έλεγχος βάρους είναι μερικοί από τους ισχυρισμούς που κάνουν τη σόγια ένα ευυπόληπτο τρόφιμο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως για όλες τις τροφές, η υπερβολή ενέχει κινδύνους, όπως και η εκτενής βιομηχανοποίησή της. Αγοράστε με συνείδηση λοιπόν σόγια μη γενετικά τροποποιημένη,  ενώ  γενικότερα να είστε φειδωλοί στα παράγωγα σόγιας, όπως κιμάς ή κεμπάπ σόγιας, ειδικά αν υπάρχει διαταραχή του θυρεοειδούς. Τα προϊόντα με απομονωμένες πρωτεΐνες πολλές φορές έχουν ανεπιθύμητες δράσεις και η επιστημονική κοινότητα εφιστά την προσοχή!

tofu-salad Σόγια ναι ή σόγια όχι;Τόφου μεσογειακό

Υλικά για 2 άτομα

  • 200gr τόφου
  • κάππαρη
  • πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας (γλιστρίδα, ρόκα…)
  • σκόρδο
  • λιαστές ντομάτες
  • ρίγανη
  • βασιλικό
  • πράσινες και μαύρες ελιές
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία:

Κόψτε το τόφου σε φέτες και αφήστε το να φουσκώσει σε βραστό νερό για 3 λεπτά. Ξεπλύνετε την κάπαρη σε κρύο νερό και χοντροκόψτε τις λιαστές ντομάτες. Κατόπιν κόψτε τις σε λωρίδες. Στην κατσαρόλα ροδίστε το τόφου, προσθέστε την κάπαρη, τη λιαστή ντομάτα, τις ελιές, το σκόρδο και λίγο νερό. Μαγειρέψτε μέχρι οι ντομάτες να «ζωντανέψουν» (5-6 λεπτά) και το νερό να μειωθεί. Κατεβάστε από τη φωτιά και πασπαλίστε με ρίγανη, βασιλικό χοντροκομμένο με τα χέρια, αλάτι, και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνοδέψτε με ρύζι ακατέργαστο ή κους-κους. Μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό ή πλήρες πιάτο.

Σόγια ναι ή σόγια όχι;Τόφου με κάρυ

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1/2 μπρόκολο (ή κουνουπίδι) φουντίτσες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 200gr τόφου φυσικό
  • 1 φλ. γάλα καρύδας
  • 3 Κ ντοματοχυμό
  • 1/2 φλ νερό
  • 2 κ κουρκουμά ή/και 2κ κάρυ

Διαδικασία:

Βράστε σε κυβάκια το τόφου για 15 λεπτά, και βάλτε το να «τσιγαριστεί» με λίγο από το νερό του. Προσθέστε το κρεμμύδι σε φιλέ μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε  το κάρυ και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά. Κόψτε σε κυβάκια τα άλλα λαχανικά και προσθέστε τα μαζί με το γάλα καρύδας, την ντομάτα και το νερό. Μαγειρέψτε μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι έτοιμα (al dente).

Πηγή: NaturaNrg #70

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *