Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Μια συνεδρία σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα κατά 20%

Μια συνεδρία σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα κατά 20%

Μια συνεδρία σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα κατά 20%

 

Φτάνει και μια μόνο συνεδρία σολάριουμ με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) να αυξήσει  τις πιθανότητες των χρηστών να αναπτύξουν μελάνωμα κατά 20% ενώ  κάθε πρόσθετη περίοδος κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους αυξάνει τον κίνδυνο σχεδόν κατά δύο επιπλέον ποσοστά, σύμφωνα με νέα σημαντική μελέτη.

της Μαρίας Γκέκα

 

Μάλιστα η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν αυτά τα κρεβάτια μαυρίσματος κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εκείνοι που άρχισαν να χρησιμοποιούν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο τους κατά σχεδόν 90%. Οι αριθμοί αυτοί, είναι βασισμένοι σε μια εξαντλητική ανάλυση 27 μελετών από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Πρόληψης του Καρκίνου του Δέρματος στη Λυών της Γαλλίας.

Να απαγορευτούν άμεσα

 

Το 2009, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (που συνδέεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) πρόσθεσε την ακτινοβολία UV από τα σολάριουμ  στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων μορφών ακτινοβολίας που προκαλεί καρκίνο.

Πρόσφατα οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ζητούν άμεσα να απαγορευτούν τα σολάριουμ, επισημαίνοντας ότι έχει «επιβεβαιωθεί» πως όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα κρεβάτια μαυρίσματος κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο.

«Συνιστούμε να διακοπεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με το τεχνητό μαύρισμα και επίσης να σταματήσουν οι πωλήσεις συσκευών που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για αισθητικούς λόγους, κυρίως σε ιδιώτες» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Μερκέλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) που είχε προειδοποιησει για τον κίνδυνο αυτό από το 2014.

«Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο. Τα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις. Έχει επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, έχουμε δεδομένα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όλος ο πληθυσμός. Τώρα, συνιστούμε να αναλάβουν δράση οι αρχές», τόνισε ο Μερκέλ.

Η Βραζιλία και η Αυστραλία έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση σολάριουμ

 

Στη Γαλλία, δερματολόγοι, η Ιατρική Ακαδημία και ακόμη και η Γερουσία έχουν ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η απαγόρευση, όμως η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει περιοριστεί να θέσει αυστηρότερους όρους για τη χρήση του σολάριουμ.

Δείτε ακόμη: Μελάνωμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν εκτεθείτε στον ήλιο!

Πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΑφροδισιακές τροφές για υπέροχο σεξ
Επόμενο άρθροTσάι Ιβίσκου (Κarkade): Φάρμακο κατά της πίεσης και με τη «βούλα» της επιστήμης