Το σπαράγγι, το ντελικάτο λαχανικό με τα άφθονα θρεπτικά στοιχεία, θεωρείται ο προάγγελος της άνοιξης.
Της Μαρίας Γκέκα
Το σπαράγγι ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο έδεσμα που μπορούσαν να γευθούν μόνο οι υψηλές κοινωνικές τάξεις. Τα εδώδιμα μέρη του σπαραγγιού (αυτά δηλ. που τρώγονται) είναι τα τρυφερά κορυφαία τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς, πριν αρχίσουν να ξυλοποιούνται.
Τα σπαράγγια ήταν από τα εκλεκτά εδέσματα των Αρχαίων Ελλήνων.
Περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, βιταμίνες-κυρίως Β και C – και την ασπαραγίνη η οποία έχει διουρητικές ιδιότητες (αυτή δίνει και την χαρακτηριστική οσμή στα ούρα). Τρώγονται βραστά σαλάτα (με μπόλικο λάδι και λεμόνι), σε ομελέτα, σε σούπες κ.λ.π.
|
Κρεμμύδι, σκόρδο, σπαράγγι, πράσο… Πράσινα, φρέσκα κι ανοιξιάτικα! |