Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Σπίλοι (ελιές): πότε είναι επικίνδυνοι;

Σπίλοι (ελιές): πότε είναι επικίνδυνοι;

Σπίλοι (ελιές): πότε είναι επικίνδυνοι;-naturanrg

Κάθε άνθρωπος έχει λίγες ή πολλές «ελιές», ή όπως αποκαλούνται επιστημονικά, σπίλοι. Αυτοί οι σπίλοι μπορούν να βρίσκονται στο σώμα ή στο πρόσωπο, είναι διαφόρων μεγεθών και έχουν διάφορες χροιές. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας κάποιοι σπίλοι θα αλλάξουν χαρακτηριστικά με αργό ρυθμό, κάποιοι θα μεγαλώσουν ενώ άλλοι θα εξαφανιστούν. Συχνά, οι ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος γι΄αυτό τώρα, ενόψει καλοκαιριού, είναι σκόπιμο να προβούμε σε έναν ενδελεχή έλεγχο ή και στη χαρτογράφήσή τους.

της Ζωής Μπαγετάκου, δερματολόγος, αφροδισιολόγος 

Πότε μία αλλοίωση του δέρματος μπορεί να είναι ύποπτη;

Σε αντίθεση με τους σπίλους (ελιές) που είναι καλοήθεις αλλοιώσεις του δέρματος, το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης επιθετικός όγκος του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανινοκύτταρα λόγω εξαλλαγής τους. Μπορεί να σχηματισθεί ή επάνω σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο ή de novo στο υγιές δέρμα.

Πώς ελέγχουμε έναν σπίλο;

Αναζητούμε κάποια κριτήρια βάσει της μεθόδου Α, Β, C, D, E;

A Asymmetry σημαίνει ασυμμετρία: το μισό της βλάβης είναι διαφορετικό από το άλλο μισό.
Β Borders σημαίνει όρια: τα όρια της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφα αλλά είναι ακανόνιστα, δαντελωτά, οδοντωτά.
C Color σημαίνει χρώμα: παρουσιάζεται και ένα χρώμα πολύ σκούρο ή ανομοιογενούς χρωστικής. Μπορεί και να υπάρχουν διάφορα χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, γκρίζο, μπλε και κυρίως μαύρο.
D Diameter σημαίνει διάμετρος: όταν η διάμετρος της βλάβης είναι μεγαλύτερη από 6mm (χιλιοστά).
Ε Evolution σημαίνει εξέλιξη: εάν παρουσιαστεί μια οποιαδήποτε αλλαγή από την αρχική μορφολογία, εάν υπάρξει εξέλιξη, κνησμός, πόνος, οίδημα, εάν η βλάβη είναι παράξενη στην αφή ή αποχρωματίζεται, εάν αιμορραγεί ή αν παρουσιάζει αλλαγή στης αισθητικότητας. Εάν παρατηρηθούν κάποια από αυτά τα κριτήρια, είναι αναγκαία και άμεση η επίσκεψη σε δερματολόγο.

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η διάγνωση του μελανώματος διευκολύνεται σημαντικά με τη βοήθεια της δερμοτοσκόπησης που χρησιμοποιείται σήμερα για την εξέταση των μελαγχρωματικών αλλοιώσεων και την πρώιμη ανίχνευση του δερματικού μελανώματος. Πρόκειται για μία διαγνωστική μη επεμβατική απεικονιστική τεχνική που γίνεται με την βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, του δερματοσκοπίου. Το εφαρμόζουμε επάνω στις βλάβες χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά έλαια ή γέλη ή νερό και διακρίνουμε μορφολογικά χαρακτηριστικά της δομής και του χρώματος των αλλοιώσεων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, μεγεθύνοντας τόσο όσο είναι δυνατόν για την ανίχνευση κάποιας κακοήθειας.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά;

Άτομα τα οποία παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ή πολυάριθμους σπίλους θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά στο δερματολόγο και να κάνουν επιπλέον ολόσωμη ψηφιακή χαρτογράφηση των σπίλων τους.
Πρόκειται για καταγραφή των σπίλων του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και σύγκριση με τις παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο.
Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται μία φορά ετησίως, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία ή επανεξέταση κάποιου σπίλου πιο σύντομα.

Αυτοεξέταση βήμα -βήμα

Η συχνή αυτοεξέταση του δέρματός μας, μάς δίνει την δυνατότητα του ελέγχου των βλαβών και άμεση επίσκεψη στο δερματολόγο σε περίπτωση αλλοίωσης. Πώς; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Μετά το μπάνιο ή το ντους τοποθετούμαστε μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέπτη, σ’ ένα καλά φωτιζόμενο δωμάτιο. Χρησιμοποιούμε και ένα δεύτερο καθρέπτη πιο μικρό, έναν καθρέπτη χειρός για να δούμε όλες τις περιοχές.
2. Αρχίζουμε από το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής και συνεχίζουμε ελέγχοντας το κεφάλι, τα αυτιά, το λαιμό, τις ωμοπλάτες, τη ράχη, το θώρακα, την κοιλιά.
3. Ελέγχουμε καλά τους βραχίονες, τα αντιβράχια, τους μηρούς, τις γάμπες, μπροστά, πίσω και πλάγια. Μπροστά στον καθρέπτη και με τη βοήθεια του μικρού καθρέπτη ελέγχουμε τον αυχένα, τους ώμους, τους γλουτούς.
4.Δεν ξεχνάμε τις παλάμες και τα πέλματα, τα νύχια χεριών και ποδιών και την περιοχή των μεσοδακτύλιων διαστημάτων.
5. Ελέγχουμε και τις πιο δύσκολες περιοχές, π.χ. το τριχωτό της κεφαλής. Ένας φίλος ή συγγενείς μπορεί να μας βοηθήσει. Χρησιμοποιούμε το στεγνωτήρα μαλλιών ή τη χτένα για να χωρίσουμε τα μαλλιά μας.
Είναι σημαντικό να απομνημονεύσουμε τη θέση, τη μορφολογία των σπίλων, εξετάζοντας το δέρμα μας τακτικά. Παρατηρούμε εάν υπάρχουν αλλαγές, εάν εμφανίστηκε ένας καινούργιος σπίλος, ή αν ένας προϋπάρχων αλλάζει διαστάσεις, σχήμα, χρώμα, ή υφή.
Γιατί, πάνω απ΄όλα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πρόγνωση.

Πηγή: NaturaNrg #29

 

Sas-endiaferei_arrow

Μελάνωμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε …πριν εκτεθείτε στον ήλιο!

Προστασία για μετά τον Ήλιο

Έρπης, ο ανεπιθύμητος

Προηγούμενο άρθροΚαθαρίστε το σπίτι σας με ξίδι και λεμόνι…
Επόμενο άρθροΕορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού