ΟμορφιάΣπιτικά χειροποίητα σαπούνια

Σπιτικά χειροποίητα σαπούνια

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή όλο και περισσότερων ανθρώπων προς τα φυσικά προϊόντα, στα λιγότερο επεξεργασμένα και κυρίως, στα απαλλαγμένα από επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου ουσίες. Παράλληλα αυξάνεται και η ανάγκη του κόσμου να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία στην αυτοδιαχείριση του νοικοκυριού και των ειδών πρώτης ανάγκης.

euosmon_store@hotmail.com

Μέσα στα είδη πρώτης ανάγκης είναι και το σαπούνι, απαραίτητο για την καθαριότητα σε όλες τις μορφές του. Η παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς κι αυτό γιατί αποτελεί μια άκρως ευχάριστη ενασχόληση!
Το σαπούνι λοιπόν, είναι αποτέλεσμα μιας χημικής διεργασίας γνωστής ως: οξύ + βάση = άλας + γλυκερίνη. Στο σαπούνι συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα του λαδιού (οξύ) ενώνονται με το καυστικό προϊόν (βάση) και προκύπτει το σαπούνι (άλας) με τη γλυκερίνη. Το καυστικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σκληρού σαπουνιού είναι το Υδροξείδιο του Νατρίου (NaOH), ενώ για την παραγωγή υγρού σαπουνιού, το Υδροξείδιο του Καλίου (KOH). Η κύρια μέθοδος παρασκευής του σαπουνιού, και για την οποία θα μιλήσουμε εδώ, ονομάζεται «Ψυχρή Μέθοδος». Χρησιμοποιούμε σαν βασικό λάδι το ελαιόλαδο και ένα ποσοστό λάδι καρύδας, το οποίο θα δώσει στο σαπούνι έξτρα καθαριστική ιδιότητα, αφρισμό και σκληρότητα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λάδια για τις έξτρα καλλυντικές τους ιδιότητες, αυτά τα δύο όμως είναι τα βασικά.

Απλή συνταγή σαπουνιού

Τα υλικά μας

  • 800γρ. Ελαιόλαδο
  • 200γρ. Λάδι Καρύδας
  • 340γρ. αποσταγμένο νερό
  • 133γρ. NaOH **

(Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει περίπου 11 τεμάχια των 100γρ.)

Tα εργαλεία μας:

  • 2 Κατσαρόλες (η μία να είναι πιο μικρή για να τις δουλέψουμε σαν μπεν-μαρί)-(ανοξείδωτες!)
  • 1 Κανάτα pyrex
  • 1 Ζυγαριά
  • 1 Μίξερ χειρός
  • 2 Θερμόμετρα κουζίνας με κλίμακα -10 έως +110 περίπου
  • 1 Ανοξείδωτη Κουτάλα
  • Καλούπια της αρεσκείας μας (σιλικόνης, ανθεκτικό πλαστικό)

Τα απαραίτητα για την ασφάλειά σας = Γάντια, Γυαλιά, Μάσκα Προσώπου..

Δεν κάνουμε τίποτα χωρίς αυτά!! Το καυστικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε, λόγω της αλκαλικότητάς του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα κατά την επαφή με το δέρμα! Γι αυτό, φοράμε ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα και προστατεύουμε πρόσωπο και χέρια! Σε περίπτωση επαφής, ρίχνουμε αμέσως ξύδι στο σημείο (το ξύδι ως οξύ, εξουδετερώνει την αλκαλικότητα του καυστικού).

  • Κατά την ανάμιξη του καυστικού προϊόντος με νερό, παράγονται αέρια τα οποία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εισπνεύσουμε! Η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη.
  • Φροντίζουμε ο χώρος που θα δουλέψουμε να αερίζεται και οι επιφάνειες να είναι καθαρές και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ζωάκια και παιδιά από το χώρο προς αποφυγή ατυχημάτων!

Ξεκινάμε:

  • homemade-soap-02Ζυγίζουμε ένα-ένα τα λάδια, το νερό και το καυστικό προϊόν με ακρίβεια.
  • Ρίχνουμε το NaOH σιγά-σιγά στο νερό ανακατεύοντας. Προσοχή! Το NaOH πρέπει να μπει στο νερό, ποτέ το αντίστροφο!!.. Η θερμοκρασία θα ανέβει κατακόρυφα. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 38-40 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να το αφήσουμε σε ανοιχτό χώρο, για να μη μένουν τα παραγόμενα αέρια μέσα στο χώρο μας.
  • Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε τα λάδια στην κατσαρόλα-μπεν μαρί. Θέλουμε να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, όχι παραπάνω.
    Όταν οι θερμοκρασίες και των δύο είναι οι επιθυμητές, κατεβάζουμε τα λάδια από τη φωτιά και προχωράμε στην ανάμιξη. Και πάλι, ρίχνουμε το καυστικό στα λάδια και ΌΧΙ το αντίστροφο!
  • homemade-soap-01Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και μέχρι να αρχίσει να πήζει. Όταν φτάσει να αφήνει «ίχνη» σαν ελαφριά κρέμα, το μίγμα είναι έτοιμο.
  • Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε οποιοδήποτε έξτρα συστατικό θέλουμε να προσθέσουμε στο σαπούνι μας. Μπορεί να είναι μια μικρή ποσότητα λαδιών για έξτρα ενυδατικές ή καλλυντικές ιδιότητες, χρώμα, τριμμένα βότανα, πέταλα και φύλλα για διακόσμηση, αιθέρια έλαια και αρώματα για ιδιαίτερο άρωμα.
  • Ανακατεύουμε καλά και χύνουμε στα καλούπια. (Εκτός από τις φόρμες σιλικόνης, στα υπόλοιπα καλούπια καλό είναι να στρώνετε λαδόκολλα πριν ρίξετε το σαπούνι ώστε όταν αυτό σκληρύνει, να μην κολλήσει στα τοιχώματα.)

Σωστή αποθήκευση και έτοιμα προς χρήση…

Το σημαντικό τώρα είναι η σωστή αποθήκευση του σαπουνιού. Καλύπτουμε το σαπούνι με μεμβράνη ή λαδόκολλα, τυλίγουμε τα καλούπια με κουβέρτα και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και θερμό μέρος, μακριά από υγρασία! Σκοπός μας είναι να πέσει η θερμοκρασία του σαπουνιού όσο πιο ομαλά γίνεται και όχι απότομα!
Όταν είναι έτοιμο, συνήθως 1 με 2 μέρες μετά, ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε κατά βούληση (αν χρειάζεται). Προσέξτε μην αφήσετε πολλές μέρες το σαπούνι που είναι για κοπή στο καλούπι, γιατί θα σκληρύνει πολύ και δεν θα μπορείτε να το κόψετε μετά!
Αποθηκεύουμε πάλι σε σκοτεινό και χωρίς υγρασία αλλά ευάερο μέρος για όσο διάστημα χρειαστεί να πέσει το ph στο επιθυμητό επίπεδο (ένα μήνα περίπου). Για τα χειροποίητα σαπούνια, ένα ph μεταξύ 8,5<9.5 είναι ιδανικό. Αφού περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, τα σαπούνια σας είναι έτοιμα προς χρήση!
Με μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα μπορέσετε να βρείτε πολλές έτοιμες συνταγές για σαπούνια ή και πληροφορίες, για να φτιάξετε τις δικές σας όπως εσείς προτιμάτε.
Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: NaturaNrg #24

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code