Σπιτική λαγάνα - Συνταγή

Σπιτική λαγάνα – Συνταγή

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Καθαρά Δευτέρα χωρίς τραγανές, σουσαμένιες λαγάνες δεν γίνεται! Το παραδοσιακό ψωμί είναι πανεύκολο! Φέτος φτιάξτε σπιτική λαγάνα με τα χεράκια σας, γευτείτε την τέλεια λαγάνα, η συνταγή είναι απλή!

Συνταγή: Εύα Μονοχάρη, funkycook.gr

Η λαγάνα είναι ένα γιορτινό ψωμί με πολλούς συμβολισμούς, λέγεται ότι υπάρχει αναφορά από τον Αριστοφάνη, επίσης ότι συνδέεται με τον άζυμο άρτο που κατανάλωναν κατά την έξοδο της Αιγύπτου.

Υλικά για 2 μεγάλες λαγάνες

200 gr. αλεύρι σταρένιο σκληρό
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 ml. χλιαρό νερό
10 gr.  μαγιά στιγμής
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, προαιρετικά
¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 50 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.

Η ζύμη

♦ Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα δύο φορές και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μαχλέπι. Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.

♦ Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

♦ Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά την ζύμη σε ζεστό μέρος. Κατόπιν ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.

♦ Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι. Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.

♦ Ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσει ξεροψημένη στους 180ο C! Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.

Tips:
~ Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά.
~ Για να διατηρηθεί η λαγάνα μαλακή τυλίξτε την σε μεμβράνη αφού κρυώσει καλά.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι κατά το ζύμωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *