Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού

Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Διατροφή

Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού . Όταν πρόκειται για καταπραϋντικά, ζεστά, θρεπτικά γεύματα, η σούπα είναι το τέλειο πιάτο. Και η βάση κάθε καλής σούπας είναι ένας θρεπτικός σπιτικός ζωμός! Αυτό είναι σίγουρο. Μάθετε λοιπόν πώς να αναβαθμίσετε τους σπιτικούς ζωμούς για να έχετε μοναδικά οφέλη για την υγεία του εντέρου και όχι μόνο! 

♦ Της Μαρίας Γκέκα

Οι σούπες είναι ένα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά αχνιστές, με σκοπό να μας ζεστάνουν και να μας εφοδιάσουν με την ενέργεια που έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια μίας κουραστικής κρύας μέρας. Επίσης, όταν έχουμε κάποιο κρυολόγημα ή γενικότερα νιώθουμε αδιάθετοι καταφεύγουμε στην κατανάλωση σούπας προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα.

Φάρμακο για ασθένειες και απώλεια βάρους

Καθώς οι σούπες αποτελούνται στη βάση τους από λαχανικά, θεωρούνται βόμβα αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία προστατεύουν ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων, ακόμα και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευερέθιστου εντέρου. Επειδή ακριβώς τα λαχανικά που περιέχουν βράζονται αποκτούν μαλακή υφή και δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Επίσης, αποτελούν την καλύτερη συνταγή για απώλεια βάρους χωρίς επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό μας. Πράγματι, οι σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή για δίαιτα, αφού μας βοηθούν να χάνουμε σταδιακά και σταθερά τα περιττά κιλά, χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού μας από την απότομη έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ότι σας έχει περισσέψει στο ψυγείο σας, για οικονομία αλλά και για να μειώσετε τα απόβλητα τροφίμων.

Θρεπτικά Συστατικά

Οι σούπες μπορεί να περιέχουν κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή μόνο λαχανικά κι ανάλογα με τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της σούπας το διατροφικό τους περιεχόμενο ποικίλλει. Έτσι, εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Για την υγεία του εντέρου

Όπως αναφέραμε ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορείτε να αποκομίστε από ένα σπιτικό ζωμό, είναι η υγεία του πεπτικού, η οποία επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Ως γνωστόν η κακή υγεία του πεπτικού μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης, φλεγμονή του δέρματος και χρόνια κόπωση.

Διαβάστε επίσης ⇒Μακροβιοτική: Βρίσκοντας ξανά τη χαμένη ισορροπία

Ένα χαλαρωτικό γεύμα μπορεί να κάνει θαύματα και για τα επίπεδα άγχους. Μπορεί επίσης να παίξει θετικό ρόλο στον ύπνο σας – και πολλές από αυτές τις συνταγές περιλαμβάνουν συστατικά που υποστηρίζουν τον ύπνο.

Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού . Συνταγές

Είτε είστε κρεατοφάγος είτε βίγκαν, μπορείτε να επιλέξετε έναν ζωμό που θα προσθέσει πολύτιμες θρεπτικές ενώσεις στις συνταγές σας:

 

Ζωμός Vegan (βάση για σούπες)

Η θεραπευτική δύναμη του εν λόγω χορτοφαγικού ζωμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υλικά του, πολύτιμα σε θρεπτικά συστατικά. Τα μανιτάρια παρέχουν σελήνιο (στοιχείο που υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού) και βιταμίνη D. Τα φύκια προσθέτουν μια σημαντική μερίδα βιταμινών και μετάλλων ενώ ο κουρκουμάς και το τζίντζερ προσθέτουν ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Χρησιμοποιήστε το συγκεκριμένο ζωμό ως βάση για σούπες, για να μαγειρέψετε δημητριακά ή quinoa, ή απλά για να τον απολαύσετε σκέτο ως ένα αλμυρό τσάι για να ζεσταθείτε καθημερινά.

Υλικά

  • 12 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
  • 1 φύλλο kombu ή μια χούφτα φύκια wakame
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια shiitake
  • ½ φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς θρυμματισμένες
  • 1 καρότο
  • μαϊντανός ή κόλιαντρο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ

Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και κλείστε με καπάκι. Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 έως 2 ώρες.

Μόλις κρυώσει, περάστε το ζωμό από μια ψιλή σίτα. Για να καρυκεύσετε το ζωμό, χρησιμοποιήστε ταμάρι ή θαλασσινό αλάτι.

Αποθηκεύστε το ζωμό στο ψυγείο μέχρι μια εβδομάδα. Θα τον έχετε στη διάθεσή σας κάθε φορά που τον χρειάζεστε.

 Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

Ο ζωμός του κοτόπουλου είναι πασίγνωστος για τα οφέλη στην υγεία του εντέρου: η αργή αποδόμηση των ζωικών συστατικών εγχέει το ζωμό με κολλαγόνο και αμινοξέα. Η παρακάτω συνταγή χρησιμοποιεί τη δύναμη του ατμού της χύτρας για να μειώσει τον χρόνο μαγειρέματος για ένα σπιτικό ζωμό κοτόπουλου σε μόλις 45 λεπτά. Μπορείτε να τον καταναλώσετε ως έχει ζεστό σε μια κούπα ή να τον χρησιμοποιήσετε ως βάση για μια κετο-φιλική σούπα με noodles λαχανικών, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Υλικά

  • 1 βιολογικό κοτόπουλο τεμαχισμένο
  • 1-2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
  • σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1 κουτ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 έως 12 φλιτζάνια νερό

Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σας στη χύτρα. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Κλείστε το καπάκι και σφραγίστε τον εξαερισμό. Μαγειρέψτε σε υψηλή πίεση για 45 λεπτά.

Απελευθερώστε γρήγορα τον ατμό και ανοίξτε το καπάκι της χύτρας. Αφαιρέστε και πετάξτε τα οστά και τα φύλλα δάφνης. Κρατήστε το κοτόπουλο στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ βύθισης πολτοποιήστε τα λαχανικά, προσέχοντας τα χέρια σας μην καούν από τον καυτό ζωμό.

Καταναλώστε αυτή τη σούπα εντός 2 έως 3 ημερών ή παγώστε την για έως και 6 μήνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλες τις σούπες σας.

Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού

Σούπα vegan με φύκια και μίσο

Μπορείτε να τα φτιάξετε με όλα τα είδη λαχανικών, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φύκια kombu και μανιτάρια shiitake ως βάση. Και τα δύο περιέχουν ευεργετικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τρέφουν τον εγκέφαλο και προσφέρουν ένα μοναδικό βάθος γεύσης. Συγκεκριμένα, τα kombu είναι πλούσια σε αλγινικό οξύ. Αυτή η ουσία δρα ως φυσικό καθαρτικό συγκεντρώνοντας τις τοξίνες από τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου και συμβάλλει στην αποβολή τους. Αποτελούν πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ιωδίου/ πολυσακχαριτών.

Το shiitake (σιτάκι), εκτός από τις πρωτεΐνες και τα μέταλλα, παρέχει και πολλές βιταμίνες, με πιο σημαντικές τις B12 και B2 που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα –οπότε ας επωφεληθούν οι χορτοφάγοι! H βιταμίνη B12 είναι αναγκαία για την καλή σύσταση του αίματος, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την ενίσχυση της μνήμης.

Επίσης, και τα δύο συστατικά προσφέρουν έναν υπέροχο τρόπο για την ισορροπία των ορμονών σας σε καθημερινή βάση, ενώ το miso προσδίδει μια καλή ποσότητα προβιοτικών που θεραπεύουν το έντερο.

Διαβάστε ⇒ Μίσο (miso): υπερτροφή που μπορεί να “μεταμορφώσει” την υγεία σας

Yλικά για περίπου 2½ λίτρα

  • 10 φλιτζάνια νερό
  • 8 αποξηραμένα φύλλα kombu
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια shiitake,
  • 1 μίσχος σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές μηλόξιδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • λίγο φρέσκο κόλιαντρο, ολόκληρο
  • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
  • 3 πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
  • 2 κουταλιές miso
  • 2 κουταλιές ταμάρι

Βράζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε το kombu, τα μανιτάρια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το ξίδι, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, τα φύλλα και τους μίσχους του κόλιαντρου.

Μειώστε τη θερμοκρασία, καλύψτε και σιγοβράστε για 1 ώρα. Σουρώστε το ζωμό, διατηρώντας στην άκρη το kombu και τα μανιτάρια και ξαναρίξτε το ζωμό στην κατσαρόλα.

Ζεσταίνετε το σησαμέλαιο σε ένα μικρό σκεύος σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα πράσινα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 1 λεπτό.

Προσθέστε τα σοταρισμένα αρωματικά στην κατσαρόλα με το στραγγισμένο ζωμό. Ανακατέψτε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το miso και το ταμάρι και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.

Μπορείτε να κόψετε το kombu και τα μανιτάρια και να τα προσθέσετε στο ζωμό ή αν θέλετε ή να τα αφήσετε ως έχουν.

Καλή απόλαυση!

Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού

Πηγή: Naturanrg#118owww.naturanrg.gr

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *