Το σπιτικό ψωμί είναι ό,τι καλύτερο …και για να απολαύσετε το τέλειο σπιτικό ψωμί χρειάζεστε οπωσδήποτε προζύμι

Σπιτικό Προζύμι – Μάθε τη συνταγή!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Το σπιτικό ψωμί είναι ό,τι καλύτερο …και για να απολαύσετε το τέλειο σπιτικό ψωμί χρειάζεστε οπωσδήποτε προζύμι! Η «υπόθεση» προζύμι είναι πανεύκολη αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή και να έχετε υπομονή. Θα το φτιάξετε μόνο μία φορά και με τη σωστή συντήρηση θα το έχετε για πάντα!

της Εύας Μονοχάρη, www.funkycook.gr

Τα υλικά για την 1η διαδικασία
● 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι κριθαρένιο
● 1/4 φλιτζανιού χλιαρό εμφιαλωμένο νερό
● 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό φρέσκου λεμονιού

Τα υλικά για τη 2η διαδικασία

● 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό εμφιαλωμένο νερό

Τα υλικά για την τελική διαδικασία

● 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 4 κουταλιές της σούπας χλιαρό εμφιαλωμένο νερό

Εκτέλεση

Διαδικασία 1η

Σε ένα μπολ που θα κλείνει, ανακατεύουμε  το αλεύρι με το νερό και το χυμό λεμονιού πάρα πολύ καλά ώστε να πάρουμε έναν χυλό-ζύμη χωρίς σβώλους. Σκεπάζουμε το μπολ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 48 ώρες. Μέσα στις 48 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές.

Διαδικασία 2η

Προσθέτουμε μέσα στον χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μείνουν σβώλοι. Σκεπάζουμε το μπολ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες, αυτή τη φορά.
Μέσα στις 24 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές. Μόλις ο χυλός αφρίσει είναι έτοιμος για την τελική διαδικασία.

Τελική Διαδικασία

Προσθέτουμε μέσα στο χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μείνουν σβώλοι.
Σκεπάζουμε το μπολ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 24 ώρες τη φορά. Στο τέλος, το προζύμι μας πρέπει να είναι αφρώδης σφιχτός χυλός-ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι μας και το αφήνουμε 3 μέρες σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Κατόπιν, είναι έτοιμο με τη χαρακτηριστική όξινη γεύση του να χρησιμοποιηθεί!

Η Συντήρηση για να έχετε πάντα προζύμι

Το προζύμι το αποθηκεύετε σε τάπερ που κλείνει ερμητικά στο ψυγείο στην συντήρηση! Κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε φροντίζετε να μείνει τουλάχιστον η μισή ποσότητα από το έτοιμο προζύμι, το αφήνετε μισή ώρα εκτός ψυγείου, προσθέτετε 1-2 κουταλιές αλεύρι και την αντίστοιχη ποσότητα χλιαρό εμφιαλωμένο νερό, ανακατεύετε πολύ καλά, αφήνετε λίγη ώρα «να γίνει» και ξαναβάζετε στο ψυγείο.

Ανανέωση

Για να κρατήσει το προζύμι για πάντα κάθε 7-8 μέρες πρέπει να κάνετε την διαδικασία ανανέωσης με ίση ποσότητα από αλεύρι και νερό (2 κουταλιές της σούπας αρκούν), αφαιρώντας κάθε φορά το μισό από την υπάρχουσα ποσότητα προζυμιού, είτε το χρησιμοποιείτε είτε όχι!
Tips: Όσο μεγαλύτερη ποσότητα από προζύμι θα χρησιμοποιήσετε στο ψωμί σας τόσο πιο όξινη γεύση θα έχει το ψωμί!

Πηγή: NaturaNrg #26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *