GreenΣπορά χειμερινών λαχανικών

Σπορά χειμερινών λαχανικών

 

Ο Ιανουάριος, στη νότια Ελλάδα είναι η κατάλληλη εποχή για σπορά χειμερινών λαχανικών, ενώ οι κηπουρικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν σχεδόν σταματήσει λόγω του κρύου. 

Nicolette Van Der Smissen – Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικών προϊόντων- agrobio@otenet.gr

Όσο υπάρχει το ενδεχόμενο η θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν, δεν ενδείκνυνται ούτε η σπορά, ούτε η μεταφύτευση. Μπορούμε βέβαια να σπείρουμε σε προστατευόμενο περιβάλλον π.χ. μέσα στο σπίτι. Δεν το συνιστώ όμως, επειδή είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουμε αρκετό φως και υγρασία μέσα σε σπίτι με καλοριφέρ. Πολλά φυτά όμως αντέχουν σε μια μέτρια παγωνιά, όταν είναι φυτρωμένα, όπως τα αντίδια, τα ραδίκια, το σπανάκι και η ρόκα. Πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά είναι ένα είδος μαρουλιού με μικρά φύλλα – η λεγόμενη «βαλεριάνα» (προσοχή, όχι το φαρμακευτικό φυτό με την ίδια ονομασία!). Τα «χειμερινά» λαχανικά όχι μόνο αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά έχουν ανάγκη τη μικρή διάρκεια της ημέρας για να αναπτυχθούν καλά τα φύλλα τους. Αν τα σπείρουμε π.χ. τον Απρίλιο ή Μάιο ανθίζουν αμέσως, χωρίς να δημιουργήσουν πολλά φύλλα.

spinach-green-leavesΕκμεταλλευτείτε τις Αλκυονίδες ημέρες

Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούμε να σπείρουμε τις ζεστές «Αλκυονίδες» ημέρες του Ιανουαρίου στο χώμα ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Προτιμάμε νότια έκθεση για να βλέπει ο ήλιος τα φυτά και τοποθετούμε τις γλάστρες δίπλα σε τοίχο που αποθηκεύει τη ζέστη της ημέρας. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος παγωνιάς, όταν τα φυτά είναι ποτισμένα και το χώμα υγρό. Έτσι κι αλλιώς, τα λαχανικά δεν καταναλώνουν πολύ νερό, όταν κάνει κρύο. Ποτίζουμε επομένως μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα σε βάθος. Το περιορισμένο πότισμα εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη ασθενειών του εδάφους (σήψεις, μούχλες).

Η σπορά βήμα βήμα

Σπέρνουμε σε κοσκινισμένο μίγμα χώματος με οργανικό λίπασμα. Κάνουμε με το δάχτυλο ένα μικρό αυλάκι βάθος 0,5-1 εκ. και τοποθετούμε τους σπόρους έναν-έναν στο βάθος του αυλακιού. Η απόσταση από σπόρο σε σπόρο πρέπει να είναι αντίστοιχη με το διάμετρο του φυτού, δηλαδή 5-15 εκ. Αν σπείρουμε πιο πυκνά, πρέπει μετά το φύτρωμα να αραιώνουμε, δηλαδή να ξεριζώνουμε τα περίσσεια φυτά. Σκεπάζουμε χαλαρά τους σπόρους με χώμα και ποτίζουμε. Όταν κάνει πολύ κρύο, αργούν τα φυτά να φυτρώσουν και η ανάπτυξή τους μπορεί να φθάσει και τις 2-3 εβδομάδες.
Όταν ο κίνδυνος της παγωνιάς περάσει, μετά το Φεβρουάριο – στη Νότια Ελλάδα από τώρα – μπορούμε να σπείρουμε με τον ίδιο τρόπο ραπανάκια, μαρούλια, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, καρότα, παντζάρια, κουκιά και αρακά.

seedsΣυντήρηση σπόρων

Ο σπόρος που περισσεύει, τοποθετείται σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και αποθηκεύεται σε στεγνό και σκοτεινό μέρος. Έτσι συντηρούνται τα περισσότερα είδη για 2-4 χρόνια. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε  παλιούς σπόρους, κάνουμε ένα τέστ φυτρωτικής ικανότητας 2-3 εβδομάδες πριν τη σπορά: Βάζουμε 50 σπόρους επάνω σε μουσκεμένο χαρτί κουζίνας. Τους κρατάμε συνέχεια υγρούς και μετράμε μετά από 1-2 εβδομάδες πόσοι σπόροι έχουν φυτρώσει. Αν έχουν φυτρώσει μόνο 25, θα φυτρώσουν και στο χώμα μόνο οι μισοί από τους σπόρους που σπέρνουμε. Ανάλογα πρέπει να αυξήσουμε την πυκνότητα σποράς.
Αγοράζουμε κατά προτίμηση βιολογικούς σπόρους από καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε εξειδικευμένους γεωπόνους ή με παραγγελία στο διαδίκτυο (π.χ. www.biosporos.gr, www.biokipos.gr). Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και συμβατικούς σπόρους, αν δεν είναι απολυμασμένοι – δηλαδή να έχουν το φυσικό τους χρώμα και να μην είναι βαμμένοι με έντονα χρώματα.

Πηγή: NaturaNrg #13

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης