GreenSpring cleaning Καθαρό σπίτι - Καθαρή συνείδηση

Spring cleaning Καθαρό σπίτι – Καθαρή συνείδηση

Το βασικό μας σπίτι είναι η γη που κατοικούμε και όπως φροντίζουμε τον προσωπικό μας χώρο οφείλουμε να φροντίζουμε και το περιβάλλον. Spring cleaning Καθαρό σπίτι – Καθαρή συνείδηση

της Μαρίας Γκέκα

Μάρτιος –πρώτος μήνας της άνοιξης

Ήρθε η ώρα να χαρούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου!Έφτασε η ώρα της άνοιξης, η εποχή της αναγέννησης, της αφύπνισης, της επικοινωνίας. Τα πάντα στη φύση κινητοποιούνται από μια δυναμική, ζωογόνο ενέργεια. Spring cleaning Καθαρό σπίτι – Καθαρή συνείδηση

Ήρθε η ώρα να ανοίξετε τα παράθυρα, να αερίσετε το σπίτι σας, να απομακρύνετε την ακαταστασία και να προβείτε σε μια ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα. Ένα καλό detox του προσωπικού σας χώρου! Και φυσικά, το καθάρισμα του σπιτιού οφείλει να είναι μια «πράσινη» υπόθεση.

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, ο χώρος όπου μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Το σπίτι μας είναι όμως κι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα, πρόληψη και υγιεινή καθαριότητα.

Σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα πράγματα την άνοιξη είναι το λεγόμενο «Spring Cleaning», δηλαδή με τον ερχομό της πιο ανανεωτικής εποχής να καθαρίζεις σε βάθος το σπίτι σου και να οργανώνεσαι εκ νέου. Εκτός από τα οφέλη που έχει κάτι τέτοιο στο κομμάτι της υγιεινής, σύμφωνα με τους ειδικούς ωφελεί πολύ και την ψυχική μας υγεία. Η ανοιξιάτικη καθαριότητα φέρνει την ανανέωση και την «κάθαρση» μέσα στο σπίτι μας. Πετάμε όλα τα παλιά σκουπίδια, απομακρύνουμε ρύπους και βρομιές από τον προσωπικό μας χώρο. Αποφορτίζουμε το βάρος του χειμώνα από τους ώμους μας.

Οι βλαβερές συνέπειες των χημικών καθαριστικών

♦ Το πρώτο µέσο καθαρισμού που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος ήταν το νερό.

Γι’ αυτό και οι πρώτοι οικισµοί ήταν χτισµένοι σε µέρη που υπήρχε άµεση πρόσβαση σε νερό. Η χρήση άλλων µέσων εµφανίστηκε µε την ανθρώπινη εξέλιξη. Έτσι μπήκαν τα χημικά καθαριστικά στη ζωή μας. Μαζί με αυτά όμως ήρθαν και πολλά προβλήματα υγείας, όπως ορμονολογικά και αναπνευστικά, αλλεργίες, δερματοπάθειες ενώ σε περίπτωση χρόνιας και εκτεταμένης έκθεσης, έχουν παρατηρηθεί μη αναστρέψιμες ασθένειες. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας η χρήση χημικών καθαριστικών, είναι ολέθρια για το μεγάλο σπίτι μας, το περιβάλλον.

Αποφύγετε τα χειρότερα από τα χειρότερα

Τα περισσότερα καθαριστικά σπιτιού, περιέχουν χημικές ουσίες, αρκετά δυνατές και πολλές φορές τοξικές. Οι ενδείξεις ΕΥΦΛΕΚΤΟ, ΤΟΞΙΚΟ, ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι μερικά από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας.

Ορισμένα χημικά είδη καθαρισμού είναι πιο επιβλαβή για το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων νερού) και παράγουν περισσότερες εκπομπές άνθρακα από άλλα. Αυτά που πρέπει να αποφεύγετε, συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν: καθαριστικά αποχέτευσης, καθαριστικά φούρνου, καθαριστικά τουαλέτας, καθαριστικά λεκέδων. Επίσης, γυαλιστικά ασημιού/μετάλλων, καθαριστικά τζαμιών και χλωρίνη θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επιλέξτε Πράσινα Προϊόντα Καθαρισμού

Το «πράσινο καθάρισμα» δεν είναι μόδα των καιρών… είναι ανάγκη!

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, με αποτελεσματική δράση που δεν μολύνουν με τοξικά το περιβάλλον του σπιτιού σας αλλά και του πλανήτη μας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές για μια «πράσινη» ανοιξιάτικη καθαριότητα.

1. Αερίστε το σπίτι σας φυσικά

green_home

Ξεχάστε τα τοξικά αποσμητικά χώρου. Ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αερίσετε το σπίτι σας και να μειώσετε τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων, που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες, είναι να ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας. Αφήστε το ανοιξιάτικο φρέσκο αεράκι να εισχωρήσει στο σπίτι σας, ώστε να φύγει ο βαρύς αέρας του χειμώνα…

2. Χρησιμοποιήστε παλιά ρούχα και υφάσματα, και όχι χαρτί για αναλώσιμα καθαρισμού

Ρούχα παλιά, σεντόνια, πετσέτες και άλλα υφάσματα μπορούν όλα να επαναχρησιμοποιηθούν για υλικά καθαρισμού. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας ή άλλα χάρτινα προϊόντα, όταν πιθανόν να έχετε μια σειρά από αναλώσιμα υλικά καθαρισμού που φωνάζουν να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι φθαρμένες κάλτσες προσφέρουν εξαιρετικά «γάντια» για τον καθαρισμό των ξύλινων επίπλων και επιφανειών του σπιτιού σας.

3. Πετάξτε τα χημικά

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάνετε μια οικολογική διαφορά στο σπίτι σας είναι να εξαλείψετε όλα τα προϊόντα που είναι γεμάτα με βλαβερές χημικές ουσίες. Όχι μόνο βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά τα εισπνέετε κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού, είτε φτιαγμένα από εσάς τους ίδιους (το ξίδι, το λεμόνι και η μαγειρική σόδα που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μας αποτελούν τα πρώτα φυσικά καθαριστικά εδώ και αιώνες) είτε οικολογικά καθαριστικά που θα βρείτε μετά από προσεκτική αναζήτηση στην αγορά.

4. Κάντε τη μπουγάδα σας οικολογική

Πολλά συμβατικά απορρυπαντικά που κυκλοφορούν ακόμη στην ελληνική αγορά περιέχουν παράγωγα του πετρελαίου που συνδέονται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, καθώς και με βλάβες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Αν και υπάρχουν άλλες μέθοδοι για την παραγωγή απορρυπαντικών, αυτή είναι η ταχύτερη και η πιο οικονομική. Πρόκειται για συνθετικά απορρυπαντικά που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια, τους πνεύμονες, αλλεργίες στο δέρμα και να επιδεινώσουν το άσθμα. Επίσης μολύνουν τα νερά καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα.

Μυστικά για μια οικολογική μπουγάδα
Oikologiki-Mpougada-Naturanrg

Ακόμη, στα δυνατά, συνθετικά αρώματα των απορρυπαντικών κρύβεται συνήθως και μια άλλη ομάδα χημικών ουσιών, οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες απορροφώνται από το δέρμα, τα νύχια και τους πνεύμονες. Επίσης, έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Απομακρύνετε λοιπόν κάθε συμβατικό απορρυπαντικό από την μπουγάδα σας. Στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα πράσινων απορρυπαντικών με εξαιρετική καθαριστική δράση. Tα απορρυπαντικά αυτά βασίζονται στη δράση ισχυρών ενζύμων που καταπολεμούν και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Διασπώνται πολύ γρήγορα -είναι δηλαδή «βιοδιασπώμενα»- ενώ το άρωμά τους προέρχεται από αιθέρια έλαια.

5. Στεγνώστε τα ρούχα σας στον ήλιο

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα στεγνώνοντας τα ρούχα σας στον αέρα. Ο ήλιος λάμπει και το ανοιξιάτικο αεράκι φυσάει, για αυτό λοιπόν ξεχάστε για τους επόμενους μήνες το στεγνωτήριο και αφήστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Φθαλικές ενώσεις. Γιατί είναι τοξικές κι επικίνδυνες;

6. Μάθετε πώς να ανακυκλώνετε σωστά

Το spring cleaning δεν αφορά μόνο την ανοιξιάτικη καθαριότητα αλλά τη δημιουργία καλύτερων συνηθειών για τους επόμενους μήνες. Η ακατάλληλη ανακύκλωση μπορεί να προκαλέσει την απόρριψη ολόκληρων παρτίδων ανακυκλώσιμων αγαθών σε χωματερές. Ενημερωθείτε για το πώς να ανακυκλώνετε σωστά. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους για να διασφαλίσετε ότι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα σας θα ταξινομηθούν σωστά.

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης