Αρχική Life Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο!

Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο!

230

Είναι απίστευτο – οι χώρες της Δύσης πετούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντί να τα ανακυκλώνουν!

Advertisements

Σίγουρα θα έχεις δει τις σοκαριστικές φωτογραφίες με παραδεισένιες παραλίες να πνίγονται στα πλαστικά. Ίσως όμως δεν ήξερες ότι αυτά τα σκουπίδια συχνά προέρχονται απ’ την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αυτή τη στιγμή, σε μια προσπάθεια για να σταματήσει αυτό το έγκλημα, μια παγκόσμια διάσκεψη στη Γενεύη αποφασίζει αν θα απαγορευτεί η εξαγωγή πλαστικών σε χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν.

Η ιδέα αυτή έχει τεράστια υποστήριξη, αλλά μεγάλες εταιρείες και ισχυρές κυβερνήσεις, όπως του Τραμπ, προσπαθούν να τη σαμποτάρουν. Οι πηγές μας λένε ότι μια μαζική κινητοποίηση τώρα μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα, και σε 48 ώρες θα παραδώσουμε τις υπογραφές μας μέσα στη αίθουσα της διάσκεψης. Βοήθησε να τους στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο

Τα πλαστικά πνίγουν κυριολεκτικά τις θάλασσές μας. Όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε την καταστροφή: νεκρές φάλαινες στουμπωμένες με σκουπίδια, πνιγμένα θαλασσοπούλια και χελώνες παγιδευμένες σε δίχτυα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστικών καταλήγει στη θάλασσα απ’ τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν αποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης.

Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία:

Μια συμμαχία χωρών με πρωτοστάτη τη Νορβηγία πιέζει για να προστεθεί το πλαστικό στη συμφωνία για τα επικίνδυνα απόβλητα, ώστε να μην μπορεί να εξάγεται παρά μόνον αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υποβληθεί στην κατάλληλη επεξεργασία, δίνοντας ταυτόχρονα στις φτωχότερες χώρες το δικαίωμα να αρνούνται να το εισάγουν.

Δε γίνεται να λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών, αν δε σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις παρθένες ακτές του πλανήτη ως παγκόσμιες χωματερές. Η απόφαση θα ληφθεί σε λίγες μέρες — ένωσε τη φωνή σου με χιλιάδες απ’ όλο τον κόσμο για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Προηγούμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα
Επόμενο άρθροΔιεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Κοτσανά