ΟμορφιάΑντιγήρανσηΣτη μάχη για καλύτερη ζωή

Στη μάχη για καλύτερη ζωή

H συνεχής αύξηση του προσδόκιµου της ζωής στην Ευρώπη έχει δηµιουργήσει έντονο ενδιαφέρον στον ιατρικό χώρο, το οποίο εστιάζει όχι µόνο στη µακροβιότητα αλλά και στη διατήρηση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου, γεγονός που συνεπάγεται υγεία, ευεξία, ενέργεια και ανάγκη για συµµετοχή τόσο στις δραστηριότητες της οικογένειας όσο και στη σχέση του µε τους γύρω.

της Άννας-Μαρίας Παπίρη

Πολλές διαφορετικές ειδικότητες επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε πεδίο ερευνών που αφορούν το τεράστιο κεφάλαιο της αντιγήρανσης και της μακροβιότητας. Οι εξελίξεις είναι αξιοσημείωτες, ενώ διαρκώς ανοίγονται νέες προοπτικές με φιλόδοξα αποτελέσματα.

Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της γήρανσης μέσω του προσδιορισμού της βιολογικής ηλικίας και ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων επετεύχθη χάρη σε μία σημαντική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες από το «Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με επικεφαλής τον Δρ.Στάθη Γκόνο, ο οποίος τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια έχει ασχοληθεί με διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα που αφορούν στο κεφάλαιο της αντιγήρανσης.

Συναντήσαμε τον κύριο Στάθη Γκόνο και τον κ. Μιχάλη Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρο της επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης και Επιστημονικό Διευθυντή της Ορθοβιοτικής, όπου με βάση τα αποτελέσματα αναλύσεων θα προσδιορίζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία αναστέλλουν την εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης.

ΕΡ: Υπάρχει μυστικό της Μακροζωίας; 

ΓΚ: Υπάρχουν πολλά μυστικά που αφορούν τη μακροζωία. Υπό την έννοια ότι η μακροζωία δεν εξαρτάται από έναν παράγοντα αλλά από πολλούς. Πολλούς περισσότερους από όσους ξέραμε πριν κάποιες δεκαετίες. Θα αναφέρω για παράδειγμα κάποιους που μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνοι μας, όπως ο μεσογειακός τρόπος διατροφής, διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας -αν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ψάρι-,  άσκηση (έστω και να περπατάμε καθημερινά) αλλά και να ελέγξουμε κάποιες κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο αλλά και το στρες.

ΕΡ: Το πώς θα γεράσουμε είναι γενετικά προκαθορισμένο; 

ΓΚ: Η γήρανση δεν είναι μία μονογονιδιακή κατάσταση, δεν υπάρχει ένα γονίδιο ή κάποια γονίδια που φθείρονται, είναι η αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι για τον καθένα μας σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση, η οποία επηρεάζει τη μακροβιότητα σε ένα ποσοστό 25-30%. Το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον, να τονίσουμε ότι όταν λέμε περιβάλλον αναφερόμαστε στον τρόπο ζωής. Τώρα πια γνωρίζουμε ότι θα γεράσουμε ανάλογα με τον τρόπο που θα ζήσουμε.

ΕΡ: Είναι καθορισμένοι οι παράγοντες που μας οδηγούν στη γήρανση;

ΓΚ: Μελετάμε πληθώρα παραγόντων και είμαστε σε θέση από την έρευνα πάνω στην καθημερινή πράξη να έχουμε αρκετά και διαφορετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, σκοπός μας είναι να βρούμε ποια γονίδια σχετίζονται με ποιον παράγοντα. Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι κάθε άνθρωπος γερνάει διαφορετικά από το διπλανό του. Εάν συγκρίνουμε δύο ανθρώπους ίδιας ηλικίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιοι. Άλλος φαίνεται νεότερος και άλλος πιο γερασμένος. Αυτή η εικόνα που φαίνεται προς τα έξω αντικατοπτρίζεται και σε κυτταρικό επίπεδο.

ΕΡ: Πού εστιάσατε τα τελευταία χρόνια τις μελέτες σας; 

ΓΚ: Αναλύσαμε διάφορους βιοδείκτες και μπορούμε να έχουμε μία κατεύθυνση για το πώς εξελίσσεται η γήρανση στον οργανισμό. Θα σας αναφέρω 4 από αυτούς.
Α. Το μήκος των τελομερών. Το DNA αποτελείται από χρωματοσώματα, στην άκρη των οποίων βρίσκονται τα τελομερή που μειώνονται και φθείρονται κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται. Τα τελομερή είναι το βιολογικό μας ρολόι (βραβείο Νόμπελ 2009). Μπορούμε μετρώντας το μήκος τους να μάθουμε τη συγκεκριμένη στιγμή τη βιολογική μας ηλικία.  Ενώ λοιπόν πιστεύαμε ότι ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα και με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα κύτταρα και σε όλους τους ανθρώπους διαπιστώθηκε  ότι αυτό δεν ισχύει.

Υπάρχουν άνθρωποι που το βιολογικό τους ρολόι τρέχει πιο γρήγορα από κάποιους άλλους και υπάρχουν καταστάσεις, όπως το χρόνιο στρες ή το έντονο στρες που επιταχύνει το βιολογικό μας ρολόι. Όλα αυτά πια τα βλέπουμε μετρώντας τα τελομερή. Από την  άλλη όμως ξέρουμε ότι υπάρχουν παράγοντες, φυτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να επιμηκύνουν το μήκος των τελομερών, με άλλα λόγια να αντιστρέψουν το βιολογικό μας χρόνο.

Β. Η άλλη ερευνητική κατεύθυνση αφορά τη λειτουργία του πρωτεασώματος. Το πρωτεάσωμα είναι ένα πολυένζυμο που μία από τις εργασίες του είναι η απομάκρυνση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών ( βραβείο Νόμπελ 2004).  Οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες προκύπτουν όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε μία σειρά  από κυτταροτοξικούς ρύπους, π.χ. ελεύθερες ρίζες. Η αποδόμηση και η απομάκρυνση αυτών των πρωτεϊνών αποτελεί το βασικό μηχανισμό εξυγίανσης του κυττάρου με σκοπό την προστασία του και τη διασφάλιση της μακροζωίας του. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, σχεδόν όλες οι εκφυλιστικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με τη συσσώρευση κατεστραμμένων πρωτεϊνών.

Μακροχρόνιες έρευνες που έχουμε διεξάγει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έδειξαν ότι

η λειτουργία του πρωτεασώματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη συσσώρευση οξειδωτικών επιβλαβών πρωτεϊνών στα κύτταρα. Έχοντας αυτή την πληροφορία ψάξαμε και εντοπίσαμε τι φταίει γενετικά και οδηγηθήκαμε στα ένοχα γονίδια. Στο επόμενο στάδιο ανακαλύψαμε φυσικές ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν το πρωτεάσωμα και καθυστερούν τη γήρανση. Αυτές οι φυσικές ουσίες βρίσκονται σήμερα στο εμπόριο και εμπορεύονται από διεθνείς εταιρείες.

Γ. Επίσης, μία άλλη πρωτεΐνη που ερευνήσαμε ήταν η Απολιποπρωτεΐνη J (Apol), η οποία είναι ένδειξη του χρόνιου στρες. Τα εκκρινόμενα επίπεδά της Apol στο αίμα αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας. Επίσης, βρήκαμε ιδιαίτερα αυξημένα τα επίπεδά της σε μια σειρά επιλεγόμενες γεροντικές νόσους, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου,η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Δ. Τον Προσδιορισμό οξειδωμένων πρωτεϊνών. Είναι πια γνωστό ότι οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα τοξικές και η συσσώρευσή τους ευνοεί τη γήρανση. Έχοντας τα δεδομένα απ’ όλους αυτούς τους δείκτες μπορούμε να  αξιολογήσουμε την κατάσταση του οργανισμού. Μπορούμε να αντιστρέψουμε πραγματικά την εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης του οργανισμού μέσω ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αλλαγής τρόπου ζωής.

ΕΡ: Τα πρωτόκολλα αφορούν κάποια φαρμακευτική αγωγή; 

ΓΚ: Συνεργαστήκαμε με τη Φαρμακευτική Σχολή, τον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απομονώσαμε φυσικές ουσίες, οι οποίες φέρουν καταπληκτικές ιδιότητες και στοχεύουν σ’ αυτούς τους βιοδείκτες. Συγκεκριμένα, απομονώθηκαν ενεργά μόρια από φυτά που συνεργάζονται  με τους προαναφερόμενους μοριακούς δείκτες  και ελέγχουν τη γήρανση.

ΕΡ:  Ποιες είναι οι ουσίες που θα μας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής;

ΓΚ: Πριν τις αναφέρω, να τονίσω ότι μελετήσαμε περίπου 50-60 φυσικές ουσίες. Μας ενδιέφερε να ψάξουμε φυσικές ουσίες που υπάρχουν στα ελληνικά φυτά, επειδή είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τη φύση, άρα μία φυσική ουσία έχει λιγότερες παρενέργειες από ένα χημικό σκεύασμα. Τελικά καταλήξαμε σε τρεις ουσίες: μία από αυτές είναι η κερσετίνη που ενεργοποιεί το πρωτεόσωμα και καθυστερεί τη γήρανση. Αυτή η ανακάλυψη κατοχυρώθηκε με ένα παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του οποίου την αξιοποίηση έχουν ελληνική και αμερικανική εταιρεία.

ΕΡ: Η εξέταση με ποια μορφή πραγματοποιείται; 

ΠΑΠΑΧ: Η εξέταση περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό όπως: τη σύσταση σώματος και του βασικού μεταβολισμού, τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού, εκτίμηση πάχους κολλαγόνου δέρματος αλλά και μέτρηση γλυκοζυλίωσης. Σε δεύτερη φάση γίνεται λήψη αίματος και έλεγχος των 4 δεικτών, όχι μόνο για να δούμε ποια είναι η βιολογική ηλικία, αλλά το σημαντικό είναι να βρούμε και το ρυθμό που αυτή εξελίσσεται. Με το αποτέλεσμα των εξετάσεων και σε συνεργασία με το γιατρό δίνονται φυσικά σκευάσματα με στοχευμένα συστατικά για την αποκατάσταση του οργανισμού. Επίσης, δίνονται οδηγίες για αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική διατροφή και άσκηση.

Ο επανέλεγχος είναι απαραίτητος μετά από 3-6 μήνες. Αυτό το αντιγηραντικό πρωτόκολλο μελετά εξατομικευμένα το προφίλ του εξεταζόμενου, ενώ ο τακτικός επανέλεγχος βοηθά να παρακολουθούμε μετρήσιμες  αλλαγές στους δείκτες.

ΕΡ: Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται εφάπαξ;

ΠΑΠΑΧ: Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του πρωτοκόλλου και οι λειτουργίες του οργανισμού έχουν ισορροπήσει, ο επανέλεγχος γίνεται μία φορά το χρόνο.

ΕΡ: Σε ποια ηλικία ενδείκνυται να κάνουμε ανάλογο έλεγχο; 

ΓΚ: Συνήθως μέχρι την εποχή που ο οργανισμός είναι αναπαραγωγικά γόνιμος  λειτουργεί σε ισορροπία. Από εκεί και πέρα ξεκινά η φθορά. Η φύση ενδιαφέρεται να διατηρεί τον οργανισμό σε καλή κατάσταση όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει απογόνους. Μετά από αυτή την ηλικία πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό, ώστε να διατηρήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς που αναφέραμε σε σωστή λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μετά τα 40-45 αυτός ο έλεγχος είναι αναγκαίος. Ωστόσο, ακόμη και κάποιος που είναι νέος δεν είναι κακό να γνωρίζει την κατάσταση του οργανισμού του. Εάν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία ή μεταβολική δυσλειτουργία είναι καλό να εντοπιστεί για καλύτερη πρόληψη.

ΕΡ: Μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να φτάσουμε; 

ΓΚ: Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο το προσδόκιμο της ζωής ήταν γύρω στα 40-45 χρόνια στο δυτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή το έχουμε διπλασιάσει φθάνοντας σχεδόν στα 80 χρόνια. Γεγονός που το οφείλουμε σε δύο παράγοντες: στην ανακάλυψη των αντιβιοτικών και στην ελαχιστοποίηση της παιδικής θνησιμότητας. Τώρα πια έχουμε περισσότερη πληροφορία και γνώση, γίνονται περισσότεροι προγεννητικοί έλεγχοι, περισσότερα τσεκ-απ και ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να προστατεύεται καλύτερα.

Μιλώντας πάντα για το δυτικό πολιτισμό ξέρουμε ότι 1 στα 4 παιδιά που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα θα γίνουν αιωνόβια, ακόμη και εάν οι έρευνες σταματήσουν εδώ που είναι σήμερα. Γνωρίζουμε επίσης ότι το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να ζει περίπου 120 χρόνια. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους που θα φτάνουν αυτό το ρεκόρ.

Ερ: Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο, η ποιότητα ζωής ή η μακροζωία;

ΓΚ: Για ‘μένα προσωπικά αλλά και όλης της επιστημονικής κοινότητας που ερευνά σ’ αυτό το χώρο το ζητούμενο είναι να προσθέσουμε ζωή και υγεία στα χρόνια που θα ζήσουμε και όχι απαραίτητα χρόνια στη ζωή που θα ζήσουμε. Το βασικό είναι να φθάσουμε στα βαθειά γεράματα όσο το δυνατόν υγιείς και με νεανική διάθεση. Αν κάποια στιγμή η επιστήμη καταφέρει να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής, θα ήθελα οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στα 120 χρόνια να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο και να ρουφάνε τη γνώση, όπως οι σημερινοί 20ρηδες.

Πηγή: NaturaΝrg #36

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης