Στιγμές σιωπής…

Λένε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μέσω των περισσότερων παροχών υπηρεσιών που δέχεται εξαργυρώνει το πολυτιμότερο αγαθό του, που δεν είναι άλλο από το χρόνο!

Της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd,
Σύμβουλος επαγγελματιών & επιχειρηματιών στο χώρο του wellbeing & wellness

Αναζητούμε να «κερδίσουμε» χρόνο αγοράζοντας έτοιμο φαγητό ή γλυκά και μη παρασκευάζοντάς τα οι ίδιοι, χρόνο «αποθηκεύουμε» δεχόμενοι βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, στις υπηρεσίες για τη φροντίδα εαυτού, στις υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις που μας καλύπτουν σε μικρές καθημερινές ανάγκες ή και μεγαλύτερες …

Σκέφτομαι αυτές τις μέρες ότι ίσως τελικά δεν είναι ο χρόνος αυτό που μας λείπει και ευελπιστούμε να κερδίσουμε, αλλά η σιωπή, η ησυχία, η σιγαλιά… Αυτό που περικλείεται τόσο όμορφα σε μια λέξη που είχα καιρό να την ακούσω γιατί σαν να «πεθαίνει» μαζί με τις γενιές που μπορούσαν και ήξεραν να την απολαμβάνουν: τη ρέμβη!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ρεμβάσατε;

Πού επιτρέψατε να ρεμβάσετε; Πώς επιλέξατε αντί άλλων ασχολιών να ρεμβάσετε; Πού διεκδικήσατε τη ρέμβη χωρίς ενοχές, τύψεις και αναζήτηση δικαιολογιών… και που ΔΕΝ ήταν διακοπές, ούτε βρισκόσαστε εξαντλημένοι στο κρεβάτι, λόγω κάποιας ασθένειας (έστω γρίπης ή κρυολογήματος).

Λοιπόν, μήπως θα συμφωνήσετε;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μπορείτε να ανακαλέσετε την εμπειρία της εκκωφαντικής σιωπής, που μόνο εσείς μπορείτε να τη θυμηθείτε αφού πάντα έχει το προσωπικό αποτύπωμα του καθένα μας, αφού ποτέ δεν έχει την ίδια χροιά για όλους μας, παρά τη μοναδική ποιότητα του καθένα μας;

Είμαι σίγουρη ότι όποιος /α έχουμε ανάλογη εμπειρία, πολύ πιο τυχεροί, όποιοι έχουμε συχνά παρόμοιες εμπειρίες και ακόμη καλύτερα όποιοι συνειδητά επιδιώκουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ανάλογες στιγμές ή περιόδους στιγμών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αξία όχι μόνο των στιγμών αυτών αλλά και εκείνων που τις ακολουθούν …

⇔ δείτε: Η θεραπεία της Σιωπής

Μου έλεγε ένας ιστορικός αναλυτής, ότι οι επαναστάσεις κρίνονται από το τι θα τις ακολουθήσει… Νιώθω ότι και οι στιγμές σιωπής είναι σαν μικρές επαναστάσεις για την καθημερινότητα των ανθρώπων σήμερα, και ναι, επιβεβαιώνεται η αξία τους ακριβώς από την αίσθηση και τη διαφορετική αντίληψη που υιοθετούμε για τα πράγματα μετά την εμπειρία τους. Δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη διάρκεια. Στην αρχή δεν χρειάζεται να έχουν και μεγάλη συχνότητα / επαναληψιμότητα, αν και η εμπειρία θα είναι τόσο ενθαρρυντική και με υψηλή ανταμοιβή προς εμάς ώστε μάλλον θα αρχίσουμε να τις επιζητούμε όλο και συχνότερα!

Ξέρω ότι η κατάκτηση της σιωπής είναι πολύτιμη…

Γνωρίζω ότι η επιδίωξη της φωνής δίνει πρώτιστα χώρο σε όλες εκείνες τις «φωνούλες» που στριμωγμένες αναζητούν λίγο χώρο στο φως, έχω βιώσει περιόδους όπου αντί σιωπής κραυγές έβγαιναν από το κεφάλι μου. Μέρος της διαδικασίας είναι και αυτό, που σίγουρα αξίζει τον σεβασμό μας. Και όσο περισσότερο το σεβαστούμε, τόσο και η σιωπή θα θα αναδυθεί…  Σσσσσσσσσς!

Πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg#112

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης