GreenΣτο Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας ακούστηκε η φωνή του πολίτη

Στο Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας ακούστηκε η φωνή του πολίτη

Τομή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας στα πλαίσια του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 25-26-27 Σεπτεμβρίου. Διοργανωτές τον Δήμο του νησιού και το ECOCITY.  Στο Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας ακούστηκε η φωνή του πολίτη

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων

στο επίκεντρο των δράσεων και των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ανεμογεννήτριες,  την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση καθώς και την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση. Περισσότεροι από 16 έκγριτοι ομιλητές, ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων εισηγήθηκαν σε συνεδρίες και υπεύθυνα απάντησαν ερωτήματα των πολιτών κατά τις συναντήσεις του δημόσιου διαλόγου, που διεξήχθη μεταξύ των κατοίκων της Αστυπάλαιας επί των κρίσιμων ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών- που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους, την τουριστική ταυτότητα του νησιού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας. Aκούστηκε η φωνή του πολίτη

Παράλληλα, οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνα,

συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 101 πολίτες, τα συμπεράσματα της οποίας  παρουσίαστηκαν στις επί μέρους συνεδρίες και δημιούργησαν συμβολικές κατασκευές αντλώντας θέματα από το πρόγραμμα του Τριήμερου. Συγκεντρωτικά, επίσης, τα επίδωσαν στον Δήμαρχο κ. Κομηνέα κατά την λήξη των εκδηλώσεων.

Δείτε ακόμα ⇒ Φυτέψτε καθαρό αέρα!

Επιπλέον, 30 εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας και Ββαθμιας εκπαίδευσης από 4 νησιά, φιλοξενούμενοι του Δήμου Αστυπάλαιας, συμμετείχαν σε βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου γνώρισαν νέες πρακτικές και τεχνικές προσέγγισης των οικολογικών θεμάτων.

Στο πλαίσιο της θεματικής για την Ηλεκτροκίνηση, και για όλη την διάρκεια του τριήμερου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη και test ride ηλεκτροκίνητου δικύκλου.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν με φυσική παρουσία αλλά και με εξ΄αποστάσεως σύνδεση ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, ο ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης,  ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες  και ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάννης.

Στην παραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων συνέπραξαν η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η ΚΕΔΕ και ο ΕΟΤ.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας του Δήμου Aστυπάλαιας και του ECOCITY ήταν μεγάλη

Ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον να οργανωθούν παρόμοιες δράσεις και σε άλλους Δήμους. H Δημοτική Αρχή της Αστυπάλαιας σχεδιάζει να το θεσμοθετήσει.

Οικολογικό Τριήμερο της Αστυπάλαιας. Aκούστηκε η φωνή του πολίτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Τριήμερου στην Αστυπάλαια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 750 πολίτες  συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις δράσεις με φυσική παρουσία, τις live stream συνεδρίες παρακολουθούσαν  εξ ολοκλήρου 45 άτομα ανά μέρα ενώ τα μέχρι στιγμής on line views έχουν ξεπεράσει τα 670 και οι ανταποκρίσεις στη σελίδα του fb τις 4000.

Περισσότερες πληροφορίες  στο 6971742610 ή info@ecocity.gr

Η Αστυπάλαια 

(ή Αστροπαλιά και Αστυπάλια) είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Αστυπάλαια ανήκει στον Νομό Δωδεκανήσου, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Το ECOCITY

Μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έμφαση στο αστικό περιβάλλον που λειτουργεί σε εθολοντική βάση. Ιδρύθηκε το 2004, δραστηριοποιείται πανελλαδικά και είναι μέλος πέντε ευρωπαίκών και διεθνών δικτύων περιβαλλοντικών φορέων. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και Επιστημονική Επιτροπή .

Οι φωτογραφίες, οι ομιλίες , οι παρουσιάσεις και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνεδρίες του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020 βρίσκονται σε αυτόν το σύνδεσμο.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.