ΕυεξίαFitnessΣτο ρυθμό της Capoeira

Στο ρυθμό της Capoeira

Είναι χορός, αθλητισμός ή  μήπως πολεμική τέχνη; Η Capoeira είναι και τα τρία μαζί κι άλλα πολλά. Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση που εμπεριέχει χορό, πολεμική τέχνη, φιλοσοφία, άθληση και εκπαίδευση.

H Capoeira παίζεται μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, τη Roda. Οι κινήσεις που γίνονται μέσα στη Roda είναι ένας μικρόκοσμος γεμάτος συμβολισμούς για τις μάχες που δίνονται στο μεγάλο κύκλο της ζωής για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Δύο άτομα ξεκινούν γονατίζοντας στο έδαφος. Ακούγεται το πρώτο τραγούδι που λέγεται «Ladainha», δηλαδή λιτανεία. Μετά ακολουθεί ένα «Corrido» ή ένα «quadra» και ξεκινάει το παιχνίδι (jogo). Οι δύο παίκτες δίνουν τα χέρια σε ένδειξη φιλίας και σεβασμού και μπαίνουν στη Roda χρησιμοποιώντας διάφορες ακροβατικές και μη κινήσεις: αποφυγής και επίθεσης, κλωτσιές, περάσματα και ακροβατικά εκτελούνται στο ρυθμό που δίνει η μουσική. Οι δύο παίκτες προσπαθούν να επιτύχουν ένα αρμονικό παιχνίδι με όμορφες ανταλλαγές κινήσεων, έξυπνα μαρκαρίσματα και κυρίως επικοινωνία μεταξύ τους.

Πίσω στην ιστορία

Το 1530μ.Χ. το πορτογαλικό βασίλειο αιχμαλωτίζει τους Βραζιλιάνους ιθαγενείς. Όμως οι ιθαγενείς πεθαίνουν εύκολα στην αιχμαλωσία από ασθένειες κι έτσι οι Πορτογάλοι εισάγουν σκλάβους εργάτες από την Αφρική. Κατά τη μεταφορά τους στη Βραζιλία οι σκλάβοι φέρνουν μαζί τους τα ήθη, τα έθιμα, τη θρησκεία, τους χορούς, την κουζίνα και την κουλτούρα τους.

Μια ζωντανή κουλτούρα,

πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή που γεννιόταν στο σώμα, στο πνεύμα και στην καρδιά. Ενστικτωδώς οι σκλάβοι αντιλήφθηκαν ότι μπορούσαν να εξελίξουν ένα είδος αυτοάμυνας και πάλης, που θα χρησιμοποιούσαν ως όργανο για την απελευθέρωσή τους. Οι Senhores (αφέντες) τους υποπτεύθηκαν. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες τους. Οι σκλάβοι περιέλαβαν μουσική και αλληγορικές κινήσεις για να μεταμφιέσουν την εξάσκηση της Capoeira.

Μετά την απελευθέρωσή τους (1889), οι μαύροι κατευθύνθηκαν στις πόλεις. Η έλλειψη δουλειάς τούς έκανε να χρησιμοποιήσουν την Capoeira ως επικίνδυνο όπλο, διαπράττοντας εγκλήματα. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τις αρχές των πόλεων Rio de Janeiro, Salvador και Recife να την απαγορεύσουν (1900).

Σήμερα, η Capoeira στη Βραζιλία έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ, κατά μήκος όλης της έκτασης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες ακαδημίες που ετησίως ετοιμάζουν αναρίθμητες εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Σε διεθνές επίπεδο, η Capoeira είναι πλέον παρούσα σε 65 χώρες του κόσμου και επιβεβαιώνει την επιτυχία της ως εργαλείο δουλειάς στην επίλυση προβλημάτων σε διάφορα ανθρώπινα επίπεδα.
Στο ρυθμό της Capoeira-naturanrg

Τα στυλ

CAPOEIRA ANGOLA: Η παραδοσιακή
CAPOEIRA REGIONAL BAIANA: Η αθλητική-πολεμική
και CAPOEIRA CONTEMPORANEA: Η σύγχρονη

Πριν πάμε για εγγραφή σε κάποια σχολή καλό είναι να γνωρίζουμε αν αυτή η άσκηση είναι η κατάλληλη για εμάς. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τους υπεύθυνους της Academia de Capoeira Banzo de Senzala να μάς απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις:

Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα Capoeira απαιτείται καλή φυσική κατάσταση;

Η καλή φυσική κατάσταση, ο ρυθμός, η εκφραστικότητα,  η καλή ενέργεια και η επικοινωνία, καθώς και άλλα πολλά, είναι στοιχεία χρήσιμα για να κάνει κάποιος Capoeira. Ο καθένας ξεκινά με αυτά που έχει και βρίσκει τα υπόλοιπα στην πορεία.

Ηλικιακά έχουμε περιορισμούς;

Έχω δει παιδιά τριών χρονών, έως παππούδες πάνω από εβδομήντα να παίζουν Capoeira, οπότε…

Τι κερδίζει κάποιος εκτός από καλή φυσική κατάσταση;Ένας μεγάλος δάσκαλος είπε κάποτε ότι η Capoeira βρίσκει  απήχηση ανάμεσα στους ανθρώπους εξαιτίας της τάσης τους για εξέλιξη. Λόγω του επικοινωνιακού χαρακτήρα της καλλιεργεί έντονα και το πνεύμα, αλλιώς καταντά και στείρα η όλη προσπάθεια.


Ποιό είναι το πιο δύσκολο για έναν Capoerista;

Να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και κυρίως αυτές του εγωισμού και της έπαρσης που εύκολα δημιουργούνται λόγω των εντυπωσιακών ασκήσεων που επιτυγχάνονται.

Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή;

Μια από τις καλύτερες στιγμές για μένα είναι όταν σε ένα παιχνίδι εναρμονίζομαι  σωματικά και πνευματικά με τον άλλο. Είναι όπως όταν χορεύεις…

Επωνύμως

Ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης μυήθηκε στα μυστικά της Capoeira για τρία χρόνια. Μάλιστα η Δήμητρα Παπαδοπούλου έγραψε το ρόλο του στο θεατρικό «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» το 2007 έτσι ώστε ο Γιώργος να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του πάνω στην σκηνή. Τον ρωτήσαμε και μάθαμε:

Γενικά σου αρέσουν τα σπορ. Η Capoeira είναι μια άσκηση που θα πρότεινες στους φίλους σου;

Ναι, θα το πρότεινα στον καθένα. Εγώ επειδή ξεκίνησα κάπως μεγάλος, ένιωσα ότι επιβαρύνονται τα γόνατά μου. Εμεινα πιστός όμως για τρία χρόνια.

Τι κέρδισες από την Capoeira;

Είναι χορός και πολεμική τέχνη μαζί και πραγματικά σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.  Με βοήθησε κινησιολογικά πάρα πολύ στη δουλειά μου αλλά και προσωπικά, γιατί απέκτησα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Μια φορά που κινδύνευσα από κάποιον που απειλούσε να μου επιτεθεί, διαπίστωσα ότι τα πόδια μου πήραν αμέσως τη σωστή θέση κι ένιωσα δυνατός κι ασφαλής.

Θυμάσαι κάποια δυσάρεστη εμπειρία;

Έχουν συμβεί διάφορα… Έμεινα στη Βραζιλία για 2,5 μήνες, χόρεψα με τους capoerista, μου έκλεψαν τα παπούτσια, έφαγα και ξύλο! Ήμουν  σε μια Roda και έπαιζα με έναν Βραζιλιάνο, όμως μου ξέφυγε μια κλωτσιά και τον πόνεσα. Αυτό ήταν. Είδα αμέσως στο βλέμμα του ότι αυτό δεν μπορούσε να το αφήσει έτσι. Τότε κατάλαβα τι σημαίνει δύναμη! Φυσικά ο σκοπός δεν είναι αυτός. Κανείς δεν θέλει να πονέσει τον άλλον. Στις σχολές της Βραζιλίας η Roda γίνεται μια φορά την εβδομάδα αλλά στο δρόμο τη συναντάς παντού.

Ευχαριστούμε την Academia de Capoeira Banzo de Senzala για όλες τις πληροφορίες και το υλικό.
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.banzodesenzala.com

Πηγή: NaturaNrg #11

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης