ΥγείαΣτοματική Υγιεινή και φροντίδα δοντιών (παιδιά & ενήλικες)

Στοματική Υγιεινή και φροντίδα δοντιών (παιδιά & ενήλικες)

Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας. Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός / Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος  ΕΛ. Ε.Μ.Ε.Ε.Α*,*(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα), Σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare.

Απαραίτητο το φθόριο;

Είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες ότι το φθόριο είναι ό,τι καλύτερο για τα δόντια μας επειδή εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και τα δυναμώνει. Η πραγματικότητα, όμως , είναι τελείως διαφορετική: ουσιαστικά, η κατανάλωση φθορίου στη φυσική μορφή του είναι αδύνατη, επειδή βρίσκεται πάντοτε συνδεδεμένο με άλλα στοιχεία όπως ασβέστιο ή νάτριο τα οποία είναι γνωστά ως «φθορίδια». Από μελέτες που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες πριν από 50 περίπου χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα φθορίδια έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των δοντιών, ενισχύουν την αδαμαντίνη (σμάλτο), και προλαμβάνουν την τερηδόνα.
Πρόσφατα, ωστόσο, έχουν προκύψει συζητήσεις σχετικά με το γεγονός ότι το φθοριούχο νάτριο, το οποίο αποτελεί συστατικό σε όλες σχεδόν τις οδοντόκρεμες, στην πραγματικότητα είναι τοξική ουσία η οποία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου, όπως αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, πρόκληση κόπωσης, αύξηση του σωματικού βάρους και τριχόπτωση.

Προσοχή στα παιδιά

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση η οποία έχει αρνητικές συνέπειες για την εμφάνιση των δοντιών. Μία από τις πιθανότερες αιτίες που τα παιδιά υποφέρουν συχνά από φθορίωση είναι επειδή, παρά το γεγονός ότι τα συμβουλεύουμε για το αντίθετο, καταπίνουν στα κρυφά την οδοντόκρεμα καθώς τους αρέσει η γεύση της.
Ωστόσο, παρόλο που οι εμπειρογνώμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η ποσότητα του φθοριούχου νατρίου που περιέχουν οι οδοντόκρεμες υπολογίζεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκαλεί καμία βλάβη εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η μακροχρόνια χρήση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει τοξικές ουσίες, και η οποία χρησιμοποιείται επίσης από τα παιδιά μας, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία, όπως σκελετική φθορίωση, μια σοβαρότατη πάθηση που προκαλεί συμπτώματα όπως έντονους πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις, καθώς και οστεοπόρωση.

Μία από τις πιθανότερες αιτίες που τα παιδιά υποφέρουν συχνά από φθορίωση είναι επειδή, παρά το γεγονός ότι τα συμβουλεύουμε για το αντίθετο, καταπίνουν στα κρυφά την οδοντόκρεμα καθώς τους αρέσει η γεύση της.

Καλό και κακό φθόριο

Προκειμένου να ικανοποιήσουν  τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινές οδοντόκρεμες, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παράγουν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο, δηλαδή οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν το επιβλαβές (αν και σε αβλαβείς δόσεις) φθοριούχο νάτριο. Η εταιρεία αγιουρβεδικών καλλυντικών Himalaya προσφέρει μια τελείως διαφορετική λύση – την οδοντόκρεμα Dental Cream η οποία περιέχει μεν φθόριο αλλά σε διαφορετική μορφή, με φθοριούχο ασβέστιο.
Σε αντίθεση με το φθοριούχο νάτριο, το φθοριούχο ασβέστιο είναι μία ένωση φθορίου φυσικής προέλευσης,  που προσφέρει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα: ενισχύει το σμάλτο και βοηθάει τα δόντια να μένουν υγιή. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ μικρότερο βαθμό και δεν δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, όπως το φθοριούχο νάτριο.
Οι ερευνητές  της αγιουρβεδικής ιατρικής έχουν διεξάγει σε βάθος μελέτες του κόσμου των φυτών και έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά για τη βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς.

Η Himalaya η μεγαλύτερη παραγωγός αγιουρβεδικών προϊόντων που από το 1930 μελετά την παράδοση της επιστήμης της Αγιουρβέδα και καταφέρε να την παντρέψει με την σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία,  ανάμεσα σε πολλά αλλα προϊόντα διαθέτει μια πλήρη σειρά από φυτικές – αγιουρβεδικές οδοντόκρεμες με βάση το neem & το ρόδι και μάλιστα με την πράσινη μπάρα, δείκτη υψιστης φυσικότητας…

Πηγή: NaturaNrg #68

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code