GreenSTOP στη γονο...κτονία στις ελληνικές θάλασσες

STOP στη γονο…κτονία στις ελληνικές θάλασσες

STOP στη γονο…κτονία στις ελληνικές θάλασσες – Η κατανάλωση γόνου απειλεί το περιβάλλον, αλλά και τα αλιευτικά μας αποθέματα. O γόνος όταν φτάνει στο πιάτο μας είναι προϊόν παρανομίας. Κι εμείς, δυστυχώς, το τρώμε ευχαρίστως!

της Μαρίας Γκέκα

  • Σας αρέσει να συνοδεύετε το ουζάκι σας δίπλα στη θάλασσα με το νοστιμότατο, φρεσκοτηγανισμένο μαριδάκι, γόνο καλαμάρι και μικρές κουτσομούρες;
  • Γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια το αντίστοιχο ενήλικο ψάρι ή καλαμάρι απλώς να μην υπάρχει;

Είμαστε περίεργα πλάσματα εμείς οι Έλληνες. Αν δούμε έναν τεράστιο ροφό, εκστασιαζόμαστε. Αν, από την άλλη, μας υποσχεθούν καλαμάρι γόνο, μαριδάκι ψιλό, γοπάκι, κουτσομουράκι, τότε πέφτουμε με τα μούτρα στην παράνομη λιχουδιά που πρόκειται να γευτούμε. Και φυσικά διαπράττουμε ένα ολέθριο σφάλμα, αφού στερούμε από τις θάλασσές μας τη ζωή. Ή μήπως δεν γνωρίζουμε -παράλογο, αφού σε θαλασσινή χώρα ζούμε- ότι οι πληθυσμοί ψαριών, όπως η σαρδέλα, το λυθρίνι, ο κολιός, το χταπόδι και το μπαρμπούνι έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση και αν δεν προσέξουμε σε λίγα χρόνια η καταστροφή θα χτυπήσει κόκκινο και θα μπουν στα απειλούμενα είδη;
Δεν φταίνε μόνον οι ψαράδες και ο εστιάτορας που ψαρεύουν και μαγειρεύουν γόνο. Φταίμε και εμείς, οι καταναλωτές, που δεν αρνούμαστε τέτοια πιάτα προκειμένου να ικανοποιήσουμε  τη βουλιμική μας όρεξη. Δεν μας ανησυχεί το γεγονός, πως αν εξαφανιστεί ο γόνος, θα φτωχύνουν οι θάλασσές μας και δεν θα έχουν ψάρια οι επόμενες γενιές;

Τι είναι ο γόνος;

Εδώ χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το τι είναι οι γόνοι. Γόνοι είναι τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Προφανώς, οι γόνοι δεν πρέπει να αλιεύονται, ώστε τα ψάρια να μεγαλώσουν.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε αθερίνα πάνω από 8 εκατοστά, μπαρμπούνι και σαρδέλα πάνω από 11. Χταπόδι πάνω από μισό κιλό, κολιό οπωσδήποτε πάνω από 18 εκατοστά και λυθρίνι πάνω από 12. Μέχρι αυτό το μέγεθος τα ψάρια, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, είναι γόνοι, διότι δεν έχουν την ικανότητα να αφήσουν απογόνους.

Τι κάνουμε για να προστατευθεί;

Το ψάρεμα γόνου απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πράγματι, η  Ε.Ε έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για όλα τα είδη που ψαρεύονται. Όμως, η νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατευθεί ο γόνος. Εδώ, στην «αλιευτική» και «τουριστική» Ελλάδα, οφείλουμε περισσότερο από άλλες χώρες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές. Επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες που σχετίζονται με τη διατροφική μας αλυσίδα (ψαράδες, σεφ, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, ιατροί, επιμελητήρια, δάσκαλοι, σχολεία κ.ά.) οφείλουν να ενημερωθούν και ύστερα να ενημερώσουν για τη σημασία της προστασίας του γόνου. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε επαρκώς τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε και επομένως να μην αλιεύεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το μικρότερο επιτρεπόμενο μέγεθος πώλησης κάθε ψαριού και να ελέγχουμε το μέγεθος κάθε είδους πριν το αγοράσουμε από τον ψαρά ή το φάμε στην ταβέρνα.
Εν ολίγοις, να μη φερόμαστε σαν να είμαστε άποικοι στην ίδια μας τη χώρα. Σαν να ήρθαμε από αλλού και έχουμε το δικαίωμα να εξαντλήσουμε όλο το φυσικό πλούτο, αφήνοντας πίσω μας καμένη γη και άδειες θάλασσες.

Μεσόγειος: Μια πηγή ζωής σε κρίση

Η Μεσόγειος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της παράδοσής μας. Όμως, η υγεία της Μεσογείου επιδεινώνεται λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και λόγω παγκόσμιων φαινομένων. Όπως για παράδειγμα, οι ραγδαίες αλλαγές στη θερμοκρασία και την οξύτητα των θαλασσών. Στη Μεσόγειο, 1,5 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται ετησίως, 83% των τόνων και των ξιφιών που αλιεύονται είναι υπομεγέθη (δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος), ενώ κατέχει τα… πρωτεία με 82% των ιχθυαποθεμάτων της να είναι υπεραλιευμένα.
Το 2015 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη και το WWF συμμετέχει στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Fish Forward: Βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα» που υλοποιείται σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της τριετούς αυτής εκστρατείας (2015-2017) το WWF θα ενημερώσει τις αρχές, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για την αλιεία και κατανάλωση. Επίσης θα ενημερώσει για το θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη
Γαύρος 9 εκατοστά
Γόπα, Φρύσσα 10 εκατοστά
Μπαρμπούνι, κουτσομούρα 11 εκατοστά
Λυθρίνι, κολιός, σαφρίδι 12 εκατοστά
Λίτσα 14 εκατοστά
Σαργός, σπάρος 15 εκατοστά
Κέφαλος 16 εκατοστά
Σκουμπρί, φαγκρί 18 εκατοστά
Τσιπούρα, γλώσσα, μπακαλιάρος 20 εκατοστά
Λαβράκι 23 εκατοστά
Πεσκανδρίτσα 30 εκατοστά
Ροφός, Σφυρίδα 45 εκατοστά
Τόνος 70εκατοστά
(ή εναλλακτικά 6,4 κιλά)
Καραβίδες 7 εκατοστά
Αστακός 24 εκατοστά
Χταπόδι 500 γραμμάρια
Ξιφίας 120 εκατοστά (χωρίς το «ξίφος», δηλαδή το ρύγχος του)
Για όλα τα ψάρια που δεν αναφέρονται παραπάνω 8 εκατοστά

Πηγή: NaturaNrg #61

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης