ΨυχολογίαSex -ΣχέσειςΣτυτική δυσλειτουργία: Συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσεις

Στυτική δυσλειτουργία: Συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσεις

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στα δικαιώματα του κάθε ατόμου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στη σεξουαλική υγεία, καθώς και εκείνο της ευχαρίστησης και του ελέγχου της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς σε εναρμονισμό με την κοινωνική και την προσωπική ηθική.

Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Κωνσταντίνος Ρόκκας, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Σήμερα, η Στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσεις αρκεί να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.
Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες  φάσεις: Επιθυμία, Διέγερση, Οργασμός και Εκσπερμάτιση. Η εναρμόνιση των παραπάνω φάσεων οδηγεί στη σεξουαλική ικανοποίηση και αποτελεί έκφραση της σεξουαλικής υγείας.

Οι διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας περιλαμβάνουν διαταραχές της Επιθυμίας (μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας ,σεξουαλική αποστροφή), διαταραχές της Διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, ανωμαλίες της μορφής του πέους), διαταραχές του Οργασμού (ανοργασμία, καθυστερημένος οργασμός ), διαταραχές της Εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση) και διαταραχές της Αισθητικότητας (υπό και υπέρ αισθητικότητα και πόνος).

Γιατί δεν ανταποκρίνεται;

erectile dysfunction-naturanrg-Στυτική δυσλειτουργία: Συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσειςΣτο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στη στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και τη σχέση πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεϊκής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά,ψυχογενή και μεικτά.

 

Τα ψυχογενή αίτια, τα οποία και υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες, οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, το stress, το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα κ.ά.

Η ίδια η καθημερινή  ζωή μάς καθηλώνει μέσα από τα «πρέπει» και τη συνεχή διεκδίκηση ενός ρόλου που επάνω στο σεξ θα βγάλει υπερένταση, εκνευρισμό και δεν μάς αφήνει να χαλαρώσουμε και να χαρούμε τη σεξουαλική επαφή. Ο αγχώδης και βιαστικός άνδρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει χωρίς λόγο και αιτία τη στύση του. Όταν το μυαλό του είναι γεμάτο από χιλιάδες σκέψεις μέσα στο ερωτικό παιχνίδι, η ερωτική του διάθεση αδειάζει μένοντας μηχανικά κάτω από την υποχρέωση τού να κάνει έρωτα, παρά από την ανάγκη τού «θέλω να κάνω έρωτα».

Πολλοί άνδρες χαρακτηριστικά αναρωτιούνται ότι , ενώ το βράδυ έχουν ερωτική διάθεση, ξαφνικά κάτω από μια σκέψη, αλλά και από την κούραση της ημέρας μπορεί αυτή να φύγει, δημιουργώντας το άγχος του να συνεχίσουν μια ερωτική επαφή χωρίς να τη νιώθουν. Ακόμη δε και από το φόβο να μην αρνηθούν το ερωτικό κάλεσμα της συντρόφου, οδηγούνται μηχανικά στο ερωτικό κρεβάτι, όπου είναι πιθανόν να μη λειτουργήσουν χάνοντας ξαφνικά τη στύση τους.

Τα οργανικά αίτια διακρίνονται σε:

1. Αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο) που οφείλονται σε παθήσεις πολύ συχνές πλέον στην εποχή μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία, χωρίς να το γνωρίζει.
2. Νευρογενή (ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργική της πυέλου, όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή κ.ά.).
3. Ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό, υπό και υπερθυρεοειδισμό).
4. Ανατομικά ( συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους).
5. Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες).

Οι λύσεις

solution_erectile dysfunction-Στυτική δυσλειτουργία: Συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσειςΘα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα διαθέτουμε αξιόπιστες λύσεις για όλους τους ασθενείς με προβλήματα στύσης. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση, θα πρέπει να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους, όπως να  διακόψουν το κάπνισμα, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους, να μειώσουν το stress, καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

1. Τον τελευταίο καιρό έχουμε μια καινούργια θεραπεία, η οποία δεν χρειάζεται ούτε φάρμακα, ούτε κάποια χειρουργική πράξη. Πρόκειται για τη χρήση  κρουστικών κυμάτων, τα οποία μέσω νεοαγγειογέννεσης αναπλάθουν το αγγειακό δίκτυο του πέους και δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

2. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας εκτός από διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα ανήκει και η συσκευή vacuum που προκαλεί τεχνητή στύση χρησιμοποιώντας κενό αέρα.

3. Στην δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του), καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.

Xειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων

4. Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι, μια δεξαμενή και μια αντλία). Η επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής 1cm στο σημείο όπου το πέος ενώνεται με το δέρμα που καλύπτει τους όρχεις. Στην συνέχεια δημιουργούνται δύο κανάλια στα σηραγγώδη σώματα και οι κύλινδροι τοποθετούνται εκεί. Η δεξαμενή με το υγρό τοποθετείται στον χώρο δίπλα από την ουροδόχο κύστη, ενώ η αντλία τοποθετείται στο όσχεο σε τέτοιο σημείο που να είναι εύκολος ο χειρισμός της.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μιας μόνο ημέρας στην κλινική. Πιέζοντας την αντλία, το υγρό μεταφέρεται από τη δεξαμενή στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την αυτόματη επίτευξη στύσης, η οποία μπορεί να διατηρηθεί όση ώρα το επιθυμούμε. Όταν έχει ολοκληρωθεί ο οργασμός, ο άνδρας πιέζει τη βαλβίδα και το υγρό επιστρέφει στη δεξαμενή με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του πέους. Η στύση κατά αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται φυσική και εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αυτόματα, οπουδήποτε και για όση ώρα χρειάζεται. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόθεση δεν προκαλεί καμία ενόχληση και δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή.

5. Τέλος, υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Ο φαρμακοποιός, ο δικός σας άνθρωπος

Ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου υγείας είναι πολύ σημαντικός στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Έχει εντοπισθεί από πολλές μελέτες το γεγονός ότι  ένα σημαντικό μέρος των ανδρών με το πρόβλημα αυτό (περίπου το 80%)  δεν αναζητά ιατρική  βοήθεια είτε γιατί αισθάνεται άβολα να συζητήσει το θέμα αυτό με τον γιατρό που τον παρακολουθεί, είτε γιατί και ο ίδιος ο γιατρός αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση αυτή. Από την άλλη πλευρά, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς αυτοί είναι θετικοί να ξεκινήσουν την κουβέντα αυτή, αν κάποιος επιστήμονας υγείας αναφερθεί στην πιθανότητα ύπαρξης της δυσλειτουργίας για την οποία μιλάμε. Ο

φαρμακοποιός πολλές φορές έχει μια ιδιαίτερα κοντινή σχέση με τους πελάτες της περιοχής του, τους οποίους πιθανόν να συναντά συχνά. Είναι αρκετά ευκολότερο ένας ασθενής  πάσχων από στυτική δυσλειτουργία να «ανοιχτεί» στον φαρμακοποιό του, για να αναζητήσει κατευθυντήριες γραμμές για τη λύση του προβλήματός του. Είναι θεμελιώδες ο φαρμακοποιός να τον ακούσει και να τον βοηθήσει να βρει την κατάλληλη θεραπεία μέσα από έναν απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο που θα διενεργήσει ένας ειδικός γιατρός. Ο φαρμακοποιός είναι ένας απαραίτητος παράγοντας στη σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: NaturaNrg #14

 

Sas-endiaferei_arrow

Stress & Sex

Σακχαρώδης διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Τροφές ιδανικές για άνδρες!

Στρες μας κρατά ζωντανούς ή μας σκοτώνει;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης