ΕυεξίαBody and mindΣυγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί

Συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί

YogaLeaks → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr, φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου.
 
Η νοητική συγκέντρωση και η καλή μνήμη προϋποθέτουν υγιείς νευροδιαβιβαστές και μια ήρεμη συναισθηματική κατάσταση. Όταν βιαζόμαστε ή είμαστε αγχωμένοι, μια μικρή παύση μπορεί να κάνει θαύματα και να αναζωογονήσει έναν υπερφορτωμένο εγκέφαλο. Ο σύγχρονος, διεσπαρμένος τρόπος ζωής δημιουργεί ένα είδος ομίχλης στο μυαλό μας, όμως η παύση καθαρίζει τη «συννεφιασμένη» σκέψη.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια στάση για να «βγούμε» απ’ το κεφάλι μας και να «μπούμε» στο σώμα μας. Αυτή είναι η στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε μ’ ένα πράγμα τη φορά.
Η σειρά ασκήσεων που ακολουθεί συνδυάζει τις όρθιες θέσεις (οι οποίες αυξάνουν τη σταθερότητα και ηρεμούν τον αέναο κύκλο των σκέψεων) με ήπιες πίσω και μπροστά κάμψεις καθώς και με την Adho Mukha Svanasana που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι.

Μην ανησυχείτε αν έχετε μόνο λίγο χρόνο για να κάνετε γιόγκα. Είναι καλύτερα να κάνετε 15 λεπτά γιόγκα κάθε μέρα, πάρα δύο ώρες μια φορά την εβδομάδα. Και αν πρέπει να διαλέξετε μια μόνο άσανα για να κάνετε, τότε η καλύτερη είναι η Viparita Karani λόγω της ικανότητάς της να ηρεμεί το νου.

Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

  1. Σκύλος που κοιτάει κάτω (Adho Mukha Svanasana)

Σε αυτή τη θέση διατηρούμε τεντωμένα τα χέρια και τα πόδια μας και αφήνουμε τις φτέρνες μας να κινηθούν προς το πάτωμα. Αν αυτές δεν ακουμπάνε το πάτωμα δεν πειράζει, το σημαντικό είναι να μείνουν τεντωμένα τα πόδια μας και να σπρώχνουμε με τα χέρια μας για να έρθει πίσω το βάρος μας.Yoga-01-Skylos-koitaei-kato (1)2. Τρίγωνο (Trikonasana)

Και σε αυτή τη θέση τα πόδια μας θα παραμείνουν τεντωμένα ενώ προσπαθούμε να είναι οι δύο πλευρές του κορμού μας παράλληλες μεταξύ τους και με το πάτωμα. Αν δεν φτάνουμε να ακουμπήσουμε το πάτωμα με το χέρι μας μπορούμε να πιάσουμε τον αστράγαλο ή την κνήμη μας. Yoga-02-Trigono

3.Πλάγια γωνία (Parsvakonasana

Διατηρούμε μια ευθεία γραμμή από την εξωτερική μεριά του πέλματος του τεντωμένου ποδιού μέχρι το μικρό δαχτυλάκι του χεριού που βρίσκεται ψηλά. Ο μηρός του λυγισμένου ποδιού είναι παράλληλος με το πάτωμα και σχηματίζει ορθή γωνία με την κνήμη.

Yoga-03-Plagia-Gonia4. Μισή τσιμπίδα (Janu Sirsasana)

Αν το γόνατο του λυγισμένου ποδιού δεν ακουμπά στο πάτωμα μπορούμε να το υποστηρίξουμε με μια διπλωμένη κουβέρτα. Επίσης, αν δεν φτάνουμε τα δάχτυλα του τεντωμένου ποδιού μας μπορούμε να πιάσουμε τον αστράγαλο μας. Ο στόχος μας είναι να μακρύνει ο κορμός μας και όχι να σκύψουμε με καμπουριαστή πλάτη. Yoga-04-Misi-Tsimpida5. Μικρή γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Στρίβουμε τα χέρια προς τα έξω έτσι ώστε να ακουμπήσει η κορυφογραμμή των ώμων στο πάτωμα. Τα πόδια μένουν λυγισμένα και υψώνεται η λεκάνη, προκειμένουν να πλησιάσει το στέρνο στο πηγούνι. Οι εξωτερικές μεριές των χεριών σπρώχνουν το πάτωμα για να ανέβει λίγο ακόμα η λεκάνη.Yoga-05-Mikri-Gefyra6. Ανεστραμμένη λίμνη (Viparita Karani)

Ξαπλώνουμε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα ψηλά στον τοίχο και τα χέρια στο πλάι και τις παλάμες προς τα πάνω. Έχουμε μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω απ’ τη λεκάνη μας και μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε ένα μικρό μαξιλαράκι πάνω στα μάτια μας για ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία.Yoga-06-Anestrameni-Limni (1)
Πηγή: natura nrg # 85

Namaste

Μαρία

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης