GreenΠώς ο σύγχρονος άνθρωπος νοσεί σε μια εποχή αφθονίας;

Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος νοσεί σε μια εποχή αφθονίας;

Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; [ Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος νοσεί σε μια εποχή αφθονίας; ]

♦του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά. Η πλειοψηφία όμως των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Μολονότι λοιπόν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων, λιμοκτονούμε σε θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα που αγοράζουμε από το τοπικό σουπερμάρκετ δεν έχουν τη θρεπτική ισχύ που είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά μερικές δεκαετίες πριν. Η υπερ-γεωργία, η εξάντληση του εδάφους, τα βιομηχανικά λιπάσματα, οι υβριδικές καλλιέργειες και οι γενετικές αλλοιώσεις μειώνουν συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και στα λαχανικά.

Μια Επικίνδυνη Αναστροφή

Η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά στα προηγούμενα 40 χρόνια και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο ώστε η πλειοψηφία των τροφών μας να μην έχει ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία.

Είναι προφανές ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή χρήζει ζωτικών ουσιών όπως οξυγόνο, νερό, θερμίδες, μικρο- (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα) και μακρο- (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιο από αυτά απουσιάζει ή δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα, έχουμε μειωμένη απόδοση και διαταραχή της υγείας. Θα φανταζόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας άμμο αντί για βενζίνη, να διακόψετε την παροχή αέρα και να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς λάδια; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Πώς λοιπόν αναμένουμε να έχουμε υγεία όταν:

 • Tο 70% του πληθυσμού εμφανίζει σημαντικού βαθμού αφυδάτωση
 • Tα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα στις σύγχρονες πόλεις είναι μειωμένα έως και 50%!
 • Oι τροφές είναι φτωχότερες σε συστατικά έως και 10 φορές σε σχέση με 50 χρόνια πριν
 • H πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια

Όταν οι τροφές μας έχουν σημαντικά μειωμένη θρεπτική ισχύ, είναι αναπόφευκτο το σώμα μας να μην αποδίδει τα μέγιστα και να δημιουργείται έτσι προδιάθεση για νόσο.
Χρόνια νοσήματα που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζατε πριν από είκοσι χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, λύκο ή κοιλιοκάκη; Η πιθανότητα να γνωρίζετε σήμερα κάποιον που να πάσχει από τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, πολύ αυξημένη.

NaturaNrg#79-tsoukalas-Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος νοσεί σε μια εποχή αφθονίας;Τρώμε αλλά δεν τρεφόμαστε

Το μεγαλύτερο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα είναι στ’ αλήθεια “ψεύτικες” και δεν παρέχουν στο σώμα μας τα βασικά συστατικά για την επιτέλεση των χημικών αντιδράσεων που συντελούν στην επιβίωση και την υγιή του λειτουργία.

Μπορείτε να θυμηθείτε πώς ήταν η γεύση της ντομάτας όταν ήσασταν παιδιά; Εντοπίζετε διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ντομάτες; Στο άρωμα; Στη γεύση; Στην όψη; Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τις υπόλοιπες τροφές μας. Η έντονη μείωση της περιεκτικότητας των τροφών σε συστατικά απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Ενισχυτικά Γεύσης και η Καθοδική Πτώση της Υγείας μας

Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον από την προσθήκη χημικών ενώσεων στις τροφές ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Τα ενισχυτικά γεύσης δημιουργούν εθισμό στις συνθετικές γεύσεις (“Δεν μπορείς να φας μόνο ένα!”) που κάνει τις φυσικές ακατέργαστες τροφές να φαίνονται άνοστες. Η απομάκρυνση από το φυσικό τρόπο διατροφής οδηγεί σε ολοένα και χειρότερες συνήθειες, η έλλειψη ενέργειας μας κάνει πιο μαλθακούς, να έχουμε λιγότερη διάθεση και δύναμη και έτσι ξεκινά μια πτώση του επιπέδου της υγείας μας που δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε.

Η λύση είναι να αποκτήσουμε υγιεινές και φυσικές συνήθειες

Οι τροφές μας να είναι “ζωντανές” και να έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, γιατί η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:

 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, βασικά αμινοξέα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D, βιταμίνη Α
 • Άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία
 • Αυτισμός: βαρέα μέταλλα, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, εντερική χλωρίδα
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο
 • Θυροειδοπάθεια: σελήνιο, χρώμιο
 • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, βιταμίνη D
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας
 • Στοματίτιδα: βιταμίνη B12
 • Alzheimer: βιταμίνη B12, μαγνήσιο

Η αξιολόγηση των ελλειμμάτων και η αποκατάστασή τους, στη συνέχεια, είναι η ιδανική λύση. Χορηγώντας ό,τι χρειάζεται και καλύπτοντας τις ανάγκες, ενώ παράλληλα βοηθάμε το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες που το επιβαρύνουν μπορούμε να αποκαταστήσουμε και να επαναφέρουμε το υγιές και το φυσιολογικό. Όταν το σώμα έχει ό,τι του χρειάζεται, ενώ έχει αφαιρεθεί ό,τι το εμποδίζει να λειτουργεί βέλτιστα, η απόδοσή του εκτοξεύεται.

Πηγή Natura Nrg #79

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης