ΕυεξίαYogaΣυνομιλώντας με την Ana Forrest

Συνομιλώντας με την Ana Forrest

Συνομιλώντας με την Ana Forrest … Είναι παγκοσμίως γνωστή όχι μόνο για το πρωτοποριακό σύστημά της στο χώρο της Yoga, αλλά και για το ιδιαίτερο χάρισμα που διαθέτει να βοηθάει τους ανθρώπους να θεραπεύονται, πηγαίνοντας βαθιά στα συναισθήματα ενισχύοντας την ενέργεια που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία ή πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, σωματικό ή εσωτερικό.

Η Ana Forrest είναι Ινδιάνα, γητεύτρα αλόγων και λάτρης της φύσης ζώντας μέσα σε αυτή. Στα δεκατέσσερα χρόνια της, η επονομαζόμενη από τη φυλή της «Τίγρις» (Tiger), παρακολούθησε το πρώτο της μάθημα στη Yoga. Μετά από τέσσερα χρόνια απόλυτης αφοσίωσης ξεκίνησε να διδάσκει Yoga.

♦ Της Βικτωρίας Κουρκάκη, yoga instructor

Η ζωή της ξεκίνησε με ιδιαίτερα προβλήματα, αφού γεννήθηκε με αναπηρία. Κάποιες επίκτητες εμπειρίες της ζωής της, όπως η σωματική κακοποίηση, η επιληψία και η βουλιμία, την οδήγησαν στο να αναζητά τρόπους αυτοθεραπείας. Μέσα από την εμπειρία της στη Yoga και μετά από συνεχή, διεξοδική έρευνα και επίπονη εργασία, κατάφερε να επινοήσει και να δημιουργήσει το επαναστατικό σύστημα ForrestYoga®, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το φημισμένο ForrestYoga® System απευθύνεται στο σύγχρονο άνθρωπο, με τις σημερινές καθημερινές συνήθειες, με τα άγχη και τις απαιτήσεις, και προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση στις σωματικές αναζητήσεις άσκησης, παράλληλα με τις βαθύτερες και εσωτερικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες.

1. Πως ανακαλύψατε τη γιόγκα; Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία σας!

Δοκίμασα πρώτη φορά γιόγκα ως μέρος μιας πρόκλησης. Ήμουν 13 χρόνων, όταν ένα κορίτσι από το σχολείο, η Ρόμπιν Σμιθ, με προκάλεσε λέγοντάς μου: ” Κάνω κάτι που δε μπορείς να κάνεις.” Η Ρόμπιν ήταν ένα κοντό παιδάκι, γλυκομίλητο, χλωμό και λίγο υπέρβαρο. Εγώ από την άλλη ήμουν πραγματικά ένα σκληρό παιδί. Οπότε την κοίταξα από πάνω έως κάτω και μουρμουρίζοντας της είπα: “Ναι, σίγουρα, αυτό αποκλείεται. Για πες μου, τι;” Η Ρόμπιν μου απάντησε “Γιόγκα. Θέλεις να’ ρθεις μαζί μου σε ένα μάθημα;”
Μέχρι σήμερα, δεν ξέρω γιατί η Ρόμπιν με πλησίασε εκείνη τη μέρα.

Πιστεύω ότι ήταν μια μικρή ώθηση από τις Ιερές Δυνάμεις, όπως τις αποκαλούν οι Ιθαγενείς της Αμερικής. Η Ρόμπιν με πήγε στο πρώτο μου μάθημα γιόγκα, όπου σοκαρίστηκα εντελώς. Δεν ήμουν καθόλου καλή, ήταν δύσκολο για μένα, αλλά υπήρξε κάτι το οποίο με τράβηξε, με άγγιξε μέσα μου, προκαλώντας μου μια βαθιά λαχτάρα και ξαναπήγα.

2. Σε τι διαφέρει η Forrest Yoga από άλλα συστήματα; Γιατί να διαλέξει κάποιος τη Forrest Yoga;

Δημιούργησα ένα σύστημα γιόγκα προσαρμοσμένο στον 21ο αιώνα και στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε κάθε μάθημα Forrest Yoga ξεκινάμε θέτοντας το στόχο της πρακτικής (intent) και το σημείο εστίασης (focus). Κάθε μάθημα περιλαμβάνει βαθιά αναπνοή, χαλάρωμα του αυχένα και στάσεις για τους κοιλιακούς.

Το ζεστό μέρος του μαθήματος ποικίλλει, ανάλογα με την κορύφωση, ποιες δηλαδή θα είναι οι πιο δύσκολες στάσεις (Apex Poses).  Η πρακτική Forrest Yoga είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμάζει και να ζεσταίνει το σώμα με ασφάλεια για τις πιο δύσκολες στάσεις και με έξυπνο και ασφαλή τρόπο να προετοιμάζει το σώμα για χαλάρωση. Οι τελευταίες στάσεις ηρεμούν με αρμονία και θρέφουν σε βάθος τον εγκέφαλο και όλο το νευρικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κοιλιακά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, ελλιπή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, χαμηλή ενέργεια (κόπωση), κατάθλιψη, πόνους στη μέση, ένταση στον αυχένα και τους ώμους, σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, πονοκεφάλους, άγχος, συναισθηματικά βάρη που βρίσκονται αποθηκευμένα στα κύτταρά τους, πεποιθήσεις του ότι δεν είναι “αρκετοί”…

Κυρίως, όμως, πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν είναι συνδεδεμένοι με το Πνεύμα τους.  Κατά συνέπεια υπάρχει ένα εσωτερικό κενό. Δημιούργησα, λοιπόν, στάσεις και τελετές (ceremonies) που βοηθούν να λύσουμε και να θεραπεύουμε αυτά τα θέματα.

  • Εστιάζοντας στην κοιλιά:

H άσκηση στην κοιλιακή χώρα στη Forrest Yoga αποκτά τη μορφή της θεραπείας αλλά και τόνωσης του πεπτικού συστήματος, θεραπεύει και δυναμώνει την πλάτη και ενισχύει στην επούλωση των παλαιών θεμάτων (τραυμάτων) που έχουν συσσωρευτεί. Οι σύγχρονοι  πολιτισμοί υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα, αφού οι τροφές που λαμβάνει το σώμα δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η τροφή τότε εδρεύει σε εκείνη την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργείται στο σώμα ένας τοξικός βάλτος που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κυριολεκτικά θολώνει και συννεφιάζει τις σκέψεις μας.

  • Η χαλάρωση του αυχένα

(χαλαρώνουμε τον αυχένα σε κάθε στάση) και η βαθιά αναπνοή μειώνει τα επίπεδα του στρες. Μαθαίνοντας να βάζεις στόχο στην πρακτική σου και να εστιάζεις σε μια περιοχή του σώματος που χρειάζεται προσοχή, εκπαιδεύεις το μυαλό – από τη χρόνια συνήθειά του να διασπάται η προσοχή – σε ένα σταθερό τρόπο εστίασης. Αυτό σε ωφελεί σε ό,τι κάνεις!

Στη Forrest Υoga μέσα από τον ιδρώτα αποβάλλεις την τοξικότητα που κουβαλάς από τη μόλυνση της ζωής σου. Αποβάλλεις άγχος, ανανεώνεσαι, αποβάλλεις τη νέκρα από μέσα σου, χτίζοντας τη ζωτικότητά σου. Αρχίζεις να γοητεύεσαι με το Μυστήριο που είσαι Εσύ.

Σου δημιουργεί απίστευτη χαρά να μαθαίνεις να δουλεύεις και να θεραπεύεις τις σωματικές ζημιές και τα συναισθηματικά τραύματα. Λίγο-λίγο θα διώξεις το μούδιασμα των αισθήσεων και θα ξυπνήσεις από το συναισθηματικό λήθαργο για να συνδεθείς με αυτό που ονομάζουμε συναισθηματικό σώμα (emotional body).

H πρακτική της Forrest Yoga βοηθάει να αφομοιώσουμε και να απελευθερώσουμε τα συναισθηματικά αποθέματα. Σου διδάσκει να δουλεύεις ελεύθερος από τον πόνο αλλά και την ακαμψία, και πώς να μεγαλώνεις μέσα σου τη ζωτική σου υγεία και δύναμη.

Η Forrest Yoga είναι επίσης μια διασκεδαστική, σέξι και έντονη μορφή άσκησης – κινητοποιώντας τις ενδορφίνες, που από μόνες τους λειτουργούν θεραπευτικά. Οι ενδορφίνες αναπτερώνουν τη διάθεσή μας και μας δίνουν ενέργεια, φωτίζοντας τη Ζωή μας. Από το πρώτο κιόλας μάθημα Forrest Yoga αισθάνεσαι τα οφέλη αυτής της πρακτικής. Μαθαίνοντας να χτίζεις και να χειρίζεσαι με επιδέξιο τρόπο τη δύναμη είναι απίστευτα θεραπευτικό.

Στη ζωή μου, δεν έχω αρκετό χρόνο για διαφορετικά συστήματα για να καλύψω όλες τις διαφορετικές σωματικές και πνευματικές μου ανάγκες: τη Δύναμη, την “Τροφή” που δίνω στο σώμα μου, τις ερωτήσεις αναζήτησης, τη σύνδεσή μου με το Πνεύμα μου, την Αναζωογόνηση, την Έμπνευση, την Αγάπη …όλες αυτές τις ανάγκες τις έχω υφάνει στη Forrest Yoga!

3. Μπορεί ο καθένας να κανει Forrest Yoga;

Η Forrest Yoga ειναι για όλους που έχουν ένα σώμα. Δεν είναι η πιο «εύκολη» πρακτική, αλλά είναι για όλες τις ηλικίες και τις δυνατότητες του καθενός.  Ένας αρχάριος κάνει στάσεις για αρχάριους. Κάποιος που έχει κάποιο τραυματισμό ή κάποιος άρρωστος διδάσκεται να τροποποιεί τις στάσεις με σκοπό να θεραπεύει το σώμα του. Ο πιο προχωρημένος μαθαίνει και τις πιο προχωρημένες/δύσκολες στάσεις και πώς να πάει πιο βαθιά. Οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι διδάσκουν τι είναι κατάλληλο για τον κάθε μαθητή.

Μια από τις βασικές αρχές της Forrest Yoga είναι να γίνεις ικανός να σταματήσεις την εσωτερική κριτική που ασκείς μεταξύ του τι πιστεύεις πως “πρέπει” να κάνεις σε αντίθεση με το τι μπορείς ή έχεις το χρόνο να κάνεις.  Όταν έχεις μια πολυάσχολη ημέρα και δεν έχεις χρόνο να κάνεις γιόγκα, ή όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια στάση που πιστεύεις ότι δεν την κάνεις, τότε ψάξε και ρώτησε τον εαυτό σου “ποιο κομμάτι από αυτό μπορώ να κάνω; “…αυτό θα είναι η νίκη.

Αν δε μπορείς να κάνεις μιάμιση ώρα γιόγκα, τι μπορείς να κάνεις; Μισή ώρα; Δέκα λεπτά; Κάνε αυτό. Αν θέλεις σημαντικά οφέλη, θέσε ως στόχο τον αντίστοιχο χρόνο.
Γνωρίζω ότι μερικές φορές μας παίρνει αρκετό καιρό να νοιαστούμε αρκετά για τον εαυτό μας και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τον θεραπεύσουμε. Σου λέω ότι μπορείς να το κάνεις. Τώρα, δράσε άμεσα.

Άρχισε να νοιάζεσαι περισσότερο και ξεκίνησε με πράξεις. Η ζωή σου είναι ατελείωτα πολύτιμη.

4. Φέρετε μέσα σας και την παράδοση των ιθαγενών της Αμερικής. Υπάρχουν στοιχεία αυτής της παράδοσης στη Forrest Yoga; Τι έχει να προσφέρει αυτή η παράδοση σε εμάς, στο Δυτικό Πολιτισμό;

Έχω πλέξει πολλά θεραπευτικά και τελετουργικά στοιχεία μέσα στη Forrest Υoga, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων από την Ιατρική των Αμερικανών Ιθαγενών (Native American Medicine).  Δημιούργησα το Yoga Ceremony (Τελετή της Γιόγκα) – ως ένα μέρος αναζήτησης του Αυθεντικού μας Εαυτού. Πάνω στο στρώμα της γιόγκα, καλείσαι να ανακαλύψεις τα φυσικά σου χαρίσματα, μαθαίνεις πώς μπορείς να τα εξελίξεις και πώς να συνδεθείς με το ίδιο σου το Πνεύμα.

5. Στο βιβλίο σας, Fierce Medicine, εξηγείτε πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε τη ζωή κάθε μέρα και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σχέση αγάπης με το Πνεύμα μας! Τι σημαίνει για εσάς η λέξη Πνεύμα; Μιλήστε μας λίγο για το τι είναι, για εσάς, η ψυχή ή το πνεύμα.

Αυτή είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ερώτηση. Ας το θέσω απλά: Πνεύμα είναι η ιερή ουσία που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει την επαφή τους με το Πνεύμα τους.  Έχω δει Πνεύματα να έρχονται ήρεμα – αλλά σιωπηλά. Έχω δει Πνεύματα να φεύγουν. Κάποια έρχονται και φεύγουν. Το δικό μου ήταν άπιαστο. Το κυνηγούσα πολλά χρόνια μέχρι να το βρω! Ο αυθεντικός μου εαυτός είχε πνιγεί κάτω από αισθήματα ντροπής, ενοχής, φόβου και πόνου. Έπρεπε λοιπόν να σπάσω αυτά τα στρώματα για να κάνω χώρο στον εαυτό μου για να έρθει και να κατοικίσει μέσα μου το Πνεύμα μου…

Μετά, έπρεπε να δημιουργήσω ένα φιλόξενο σπίτι, ώστε το Πνεύμα μου να υπάρξει μέσα στο σώμα μου. Αυτό απαιτούσε συνεχή εγρήγορση και παρατήρηση της συμπεριφοράς μου και των σκέψεών μου. Αναγνώριζα τις σκέψεις και συμπεριφορές που με απομάκρυναν από το Πνεύμα μου. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς έπρεπε να  ακολουθήσω την επιλογή ενός Πολεμιστή, αντί να ικανοποιώ την δελεαστική, εθιστική και αρνητική συμπεριφορά.  Καθαρίζοντας τις σκέψεις μου και τη χημεία του σώματός μου, προσκαλούσα μέσα μου το Πνεύμα μου σε καθημερινή βάση.

Αυτή η καθημερινή προσεκτική κάθαρση είναι απίστευτα σημαντική. Στην παραδοσιακή γιόγκα υπάρχει μια αντίληψη να πιστεύουν άτι: “το σώμα δεν είναι τίποτε άλλο από μια σακούλα υγρά, αίμα, σκατά και κόκαλα και το Πνεύμα είναι κάτι άλλο… Όσο πιο νωρίς αποδεσμευτείς από το σώμα σου, τόσο πιο σύντομα θα αποκτήσεις “πνευματικότητα”.

Εγώ πιστεύω άτι αυτή η αντίληψη είναι βλαβερή. Αντικατοπτρίζει τον αδιάφορο τρόπο που φερόμαστε στον αέρα, στη γη και στους ανθρώπους γύρω μας. Αυτή η διαφθορά του σώματος και της Γης είναι λάθος. Για να θεραπευτούμε από αυτή την επιβλαβή συμπεριφορά, διδάσκω πώς να αποκτήσεις μια διαισθητική ικανότητα του Πνεύματός σου, για να το ενσωματώσεις μέσα σου. Στη Forrest Yoga μαθαίνεις να απλώνεις το Πνεύμα σου από τα δάχτυλα των ποδιών σου, στα γεννητικά σου όργανα και ψηλά μέχρι στο μυαλό σου. Αυτές οι πράξεις εμπλουτίζουν και γεμίζουν την ζωή σου.

6. Πώς μπορούμε να μάθουμε να “Περπατάμε στην Ομορφιά”;

Έμαθα τι σημαίνει να “Περπατάς στην Ομορφιά” από τη φυλή Dine, τους Ναβάχο, φυλή Ινδιάνων της Αμερικής. Η αρχή “Walk in Beauty” είναι απαραίτητη. Αυτή η αρχή σε καθοδηγεί να ζεις και να έχεις μια ολοκληρωμένη πνευματική ζωή. Προέρχεται από την Τελετή που την ονομάζουν “Όμορφος Δρόμος” – The Beauty Way –  και η οποία βοηθάει το άτομο μέσα στην Τελετή να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του και να αποκτήσει ισορροπία – ιδιαίτερα αν είναι άρρωστος, αν νιώθει κενός ή λυπημένος…

Το να μάθεις να “Περπατάς στην Ομορφιά” δεν ακυρώνει ότι θα υπάρξουν τραγωδίες, αδικία, αρρώστια, λύπη και τρέλα. Όταν «περπατάς στην ομορφιά» σημαίνει άτι συνδέεσαι με την αναπνοή σου και ψάχνεις κάθε μέρα κάτι που θα κάνει την καρδιά σου να χορεύει. Μπορεί να είναι μια άσκηση γιόγκα. Μπορεί να είναι μια πραγματική και ουσιαστική συνομιλία με ένα φίλο σου, αντί απλώς να μιλάς χωρίς ουσία για βλακείες.

Αυτό σημαίνει να “Περπατάς στην Ομορφιά”!

Μια από τις εργασίες που βάζω στους εκπαιδευόμενους δασκάλους μου στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους (και μια από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν) είναι να κρατάνε καθημερινές Αναφορές Ομορφιάς, Beauty Reports.

Με άλλα λόγια, μπορείς να βρεις κάτι στην καθημερινότητά σου, με ό,τι και αν ασχολείσαι, με το οποίο να μπορείς να συνδεθείς αναγνωρίζοντας την Ομορφιά. Να απολαύσεις το φρεσκοστυμμένο σου χυμό καρότο. Να γευτείς κάθε φρέσκο θρεπτικό συστατικό καθώς εκρήγνυται στο στόμα σου και κάθε κύτταρο του οργανισμού θέλει να σου πει: “Ωωω, αυτό είναι πραγματικά ωραίο- πόσο το χρειαζόμουν”. Όταν κοιτάς ένα πανέμορφο λουλούδι και να νιώθεις με όλο σου το είναι την Ομορφιά αυτού του λουλουδιού, αφήνοντας στην άκρη τη μπλαζέ και αμυντική σου συμπεριφορά. Ή ακόμα, να κοιταχτείς στον καθρέφτη και πραγματικά να δεις τον εαυτό σου – να δεις την όλη αλήθεια του ποιος/α πραγματικά είσαι- πριν έρθουν σκέψεις, όπως “τα μαλλιά μου είναι πατικωμένα” ή “έχω ρυτίδες”. Όλα αυτά τα ηλίθια πράγματα που σκεφτόμαστε…

Να περπατάς στο δρόμο και να επιλέγεις να περπατήσεις με τρόπο που φωτίζει το Πνεύμα σου. Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι, έτσι ώστε να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στη δημιουργία της Ομορφιάς.

Nα εστιάζουμε στην καλή ενέργεια

Γι’ αυτό εστιάζω πάντα στην ενέργεια που θέλω να δημιουργήσω. Ναι, γνωρίζω τις τραγωδίες που υπάρχουν στον κόσμο, άλλα αν εστιάσω αποκλειστικά σε αυτές, θα πέσω σε απόγνωση και θα νιώσω αβοήθητη. Αυτό δεν είναι χρήσιμο. Είμαι πολύ προσεκτική στο βαθμό που βάζω μέσα μου τις πληροφορίες, γιατί είναι όλες άσχημες και τρομακτικές. Είναι τόσο καταθλιπτικές και τρομακτικές που παίρνω αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να μην συσσωρευτούν και δηλητηριαστώ από αυτές.

Σπάνια δημοσιεύουν επιστημονικά επιτεύγματα ή όταν κάποιος άνθρωπος κάνει κάτι θαυμαστό. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι στο τι εισάγουμε στον εαυτό μας. Αν μαθαίνουμε μόνο για άσχημα και τρομακτικά, όπως, ” ω Θεέ μου, η οικονομία θα καταρρεύσει” θα ζούμε μέσα σε έναν τοξικό φόβο.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν αυτά τα τρομακτικά πράγματα, άρχισε να αναπνέεις και συνειδητά απόβαλε το φόβο που δημιουργείται λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω σου. Μετά βρες την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις φοβίες με το να αγκαλιάσεις πιο πολύ την αλήθεια. Για παράδειγμα, μπορείς να αισθανθείς και να αναπνεύσεις μέσα σου και την ίδια στιγμή να δοξάσεις την Ομορφιά ενός βουνού,

Ανάπνεε βαθιά – απόλαυσε το γεγονός ότι είσαι ζωντανός/ή και ότι ακόμα κινείσαι μέσα στο Μεγάλο Μυστήριο.

Η Ana θα διδάξει στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015, όπου και θα εκπαιδεύσει δασκάλους, προσφέροντας το Advanced Teacher Training για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Μπεσυ Τρίγκα, www.allinyoga.com, FB: Bessy Forrest Yoga
Επισκεφτείτε το επίσημο σάιτ της Forrest yoga, www.forrestyoga.com και μάθετε περισσότερα για το σύστημα και για εκπαιδευμένους δασκάλους στην Ελλάδα.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τη σοφία της Ana Forrest μέσα από το βραβευμένο της βιβλίο Fierce Medicine.

Πηγή: NaturaNrg #53

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code