GreenΣυσκευασία τροφίμων. Όταν το... περιτύλιγμα έχει τη δική του αξία!

Συσκευασία τροφίμων. Όταν το… περιτύλιγμα έχει τη δική του αξία!

Οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τη συσκευασία ενός τροφίμου ή ενός ποτού όταν αυτή είναι κατεστραμμένη ή χαλασμένη. Ωστόσο όμως, η συσκευασία είναι ένα σημαντικό στοιχείο των τροφίμων που αγοράζουμε. Όχι μόνο προστατεύει τα τρόφιμα από εξωτερικές επιμολύνσεις, αλλά τα κρατάει υγιεινά και χωρίς απώλειες από τη θρεπτική τους αξία.

του Δημήτρη Σταθόπουλου

Ένα θέμα που ενδεχομένως δε δίνουμε τη σημασία που του αξίζει είναι η συσκευασία μέσα στην οποία είναι τοποθετημένα τα τρόφιμα. Ωστόσο, η επιλογή του τροφίμου δε θα πρέπει να γίνεται μόνο με βάση το ίδιο το τρόφιμο, αλλά και τη συσκευασία του.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένα υψηλής ποιότητας τρόφιμο είναι δυνατό να καταστραφεί ή να γίνει επιβλαβές για την υγεία μας, εάν δεν είναι συσκευασμένο σύμφωνα με τα όσα ορίζονται για την προστασία του. Οι ειδικοί πραγματοποιούν όλο και περισσότερες έρευνες με έμφαση στις χημικές ουσίες που μπορούν να μεταναστεύσουν στις τροφές, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα χημικά που συγκεντρώνουν όλο και πιο επίμονα το ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα αποτελέσματα έρευνας της Ελβετής τοξικολόγου Jane Muncke, όπου επισημαίνεται ότι η ιδανική συσκευασία τροφίμων είναι εκείνη που προστατεύει τα τρόφιμα από εξωτερικές επιρροές και από ζημίες, ενώ παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές και ανιχνευσιμότητα του προϊόντος, δεν επηρεάζει την ποιότητα των τροφίμων και είναι απαραβίαστη.

Το πλαστικό έχει την πρωτιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συσκευασίας, περίπου το 70% του συνόλου των καταναλωτικών συσκευασιών αφορά σε τρόφιμα και ποτά, ενώ βασικό συστατικό προέλευσης της συσκευασίας είναι το πλαστικό με 38% και δεύτερο το χαρτί και το χαρτόνι με ποσοστό που φτάνει το 30%. Ακολουθεί το μέταλλο με 19% και το γυαλί με 8%. Το πλαστικό περιέχει πρόσθετες ύλες για τη βελτιστοποίηση των πολυμερών ιδιοτήτων των υλικών, καθώς και μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες, με αποτέλεσμα η ακριβής σύνθεση του τελικού προϊόντος να είναι άγνωστη και να διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάποια από τα χημικά της συσκευασίας μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα.

plastic bag-Συσκευασία τροφίμων. Όταν το... περιτύλιγμα έχει τη δική του αξία!-naturanrgΣήμα κινδύνου για τις πλαστικές συσκευασίες

Κρέας και ψάρια σε δισκάκια από πλαστικό φελιζόλ, τυριά και σάντουιτς σε διαφανείς πλαστικές μεμβράνες. «Υγιεινά» γιαούρτια σε πλαστικά κεσεδάκια, «φυσικό» νερό και «παρθένο» λάδι συσκευασμένα σε πλαστικά μπουκάλια. Ελάχιστοι γνωρίζουμε τι είδη πλαστικών χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των βασικών μας τροφίμων, κι αν μεταφέρουν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες…

Πριν από μερικούς μήνες το περιοδικό «ΤΙΜΕ», σε ένα μοναδικό αφιέρωμα, έλεγε τα εξής:  όποιος δεν έχει στο αίμα του τη χημική ένωση δισφαινόλη-Α… δεν είναι από τον πλανήτη Γη!

Μην ανησυχείτε, όμως, δεν τίθεται καμιά αμφιβολία ότι είμαστε όλοι γήινοι, αφού είμαστε πλήρεις από ΒΡΑ, όπως είναι το διεθνές υποκοριστικό του απόλυτου αόρατου δολοφόνου. Και είμαστε πλήρεις από δισφαινόλη-Α, αφού αρχίζουμε να παίρνουμε τις δόσεις μας από τους πρώτους μήνες της γέννησής μας, γιατί χρησιμοποιείται στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, αρχής γενομένης από τα μπιμπερό!

Και φυσικά,  βρίσκεται σε κάθε είδους κονσέρβα, πλαστικά μπουκάλια και από εκεί στα τρόφιμα που καταναλώνουμε για να βρει τελικά «καταφύγιο» στον οργανισμό μας, απ’ όπου πολύ δύσκολα αποβάλλεται.

Με απλά λόγια, η επαφή μας με τη δισφαινόλη-Α είναι καθημερινή, συνεχής, αόρατη και άκρως επικίνδυνη, αφού, όπως τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς «η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ορμονικός διαταράκτης, δηλαδή με απλά λόγια μπορεί να μιμηθεί τις ορμόνες παρεμβαίνοντας στους ορμονικούς υποδοχείς.

Οι βλαβερές επιπτώσεις της Δισφαινόλης-Α

Ο επιστημονικός κόσμος και η WWF κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι διεξάγεται ένας πραγματικός «χημικός πόλεμος» παρασιώπησης της αλήθειας με θύματα τους πολίτες και το περιβάλλον .

Η ουσία λοιπόν αυτή συνδέεται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού, ορισμένες νευρολογικές και μυϊκές παθήσεις, την αλλαγή στην ανάπτυξη και συμπεριφορά του εμβρύου, ανωμαλίες στο πάγκρεας και στο θυρεοειδή στον άνδρα, τη βλάβη στον προστατικό αδένα και στον εγκέφαλο στα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της τεστοστερόνης, στις βλάβες στα κύτταρα και στα χρωμοσώματα, στην αντίσταση της ινσουλίνης, στην πρώιμη εφηβεία, στη διάσπαση της προσοχής, στην υπερδραστηριότητα, στην εκδήλωση εγκεφαλοπάθειας, στη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και «έχει ο Θεός».

Είναι ύποπτη για πρόκληση ανδρογονικών χαρακτηριστικών στα κορίτσια, για καρδιακές παθήσεις, για διαβήτη και υψηλή συγκέντρωση ορισμένων ενζύμων στο συκώτι, για υποανάπτυξη των μηχανισμών αποτοξίνωσης και για διαταραχή της διανοητικής κατάστασης και της κοινωνικής συμπεριφοράς στα παιδιά.  Ο «χορός» των δυσμενών επιδράσεων της δισφαινόλης-Α δεν έχει σταματημό!

Άλλες Συσκευασίες

Γυαλί:  Οι πιο σημαντικές ιδιότητες της γυάλινης συσκευασίας είναι ότι είναι αδρανής (έχει δηλαδή τη μικρότερη χημική αλληλεπίδραση με τα τρόφιμα), διαυγής και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο ως υλικό είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και αν σπάσει ή ραγίσει, μπορούν να περάσουν επιβλαβείς ουσίες στο τρόφιμο.

drink packaging, can-Συσκευασία τροφίμων. Όταν το... περιτύλιγμα έχει τη δική του αξία!Χαρτί: πρόκειται για ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, αν και δε φημίζεται για την ανθεκτικότητά του. Ωστόσο οι «αδυναμίες» του χαρτιού, όπως η περατότητα στα υγρά, τους ατμούς και τα αέρια, μπορούν να τροποποιηθούν με την κατάλληλη επεξεργασία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό είναι κηροί, πλαστικά, ρητίνες, κόμμεα και προσκολλητικές και άλλες ουσίες, οι οποίες ωστόσο μπορεί να είναι επιβλαβείς, αν δεν τηρηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη χρήση τους.

Μέταλλο: τα πιο κοινά μεταλλικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων είναι από λευκοσίδηρο (ατσάλι και κασσίτερος). Τα τελευταία χρόνια όμως κατασκευάζονται από αλουμίνιο, το οποίο είναι πιο αδρανές και εμφανίζει λειτουργικά πλεονεκτήματα, π.χ. αυξημένη ανθεκτικότητα σε ορισμένα είδη διάβρωσης. Προκειμένου το κουτί να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατάλληλο, καλύπτεται με βερνίκι, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις μεταξύ τροφίμου και μετάλλου. Βέβαια, τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές των χημικών πρόσθετων ώστε, να μην έχουν βλαβερές συνέπειες.

Πηγή: NaturaNrg #09

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης