ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΤα 7 θαύματα του νερού

Τα 7 θαύματα του νερού

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Είναι το αμέσως απαραίτητο μετά το οξυγόνο. Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Έχει υπολογιστεί ότι περιέχει τουλάχιστον 65% νερό. Κάποια όργανα, όπως ο εγκέφαλος, φτάνουν στο 85%. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα 7 θαύματα του νερού

της Μαίρης Mιχελή, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Όμως, παρότι θεωρούμε δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, οι λόγοι για τους οποίους το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας σπάνια περιγράφονται. Ας εντοπίσουμε μερικούς. Τα 7 θαύματα του νερού

1. Ελιξίριο ομορφιάς

Έχετε παρατηρήσει ότι οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές, όταν είστε αφυδατωμένοι; Θα λέγαμε ότι το νερό είναι από μόνο του ένα «ελιξίριο ομορφιάς». Πίνοντας νερό, τα κύτταρα του δέρματος ενυδατώνονται και γεμίζουν, κάνοντας το πρόσωπό μας να φαίνεται πιο λείο και συνεπώς νεότερο. Επίσης, συντελεί στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας το πρόσωπο καθαρό και ζωηρό.

2. Το νερό μας δίνει ενέργεια

Εάν αισθάνεστε διψασμένοι, σημαίνει ότι είστε λίγο αφυδατωμένοι, αν αισθάνεστε όμως κουρασμένοι ή υποτονικοί μπορεί να είναι δείγμα πιο σοβαρής αφυδάτωσης. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κούραση μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ απλά καταναλώνοντας νερό. Το νερό βοηθά το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται στο αίμα και από εκεί στα κύτταρα. Εάν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού, η καρδιά σας δεν θα χρειάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα και έτσι θα είστε πιο ανάλαφροι.

3. Είναι αγχολυτικό

Όπως και στο υπόλοιπο σώμα μας, το 70% έως 80% των ιστών του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Είναι επόμενο λοιπόν, εκτός από την αίσθηση της κούρασης, η αφυδάτωση να σχετίζεται και με τη διάθεση. Το νερό δρα μεταξύ άλλων ως μεταφορέας ορμονών, νευροδιαβιβαστών και άλλων απαραίτητων μορίων, που ρυθμίζουν ποικίλες νευρικές οδούς.
Έτσι, κρατώντας το σώμα σας ενυδατωμένο, διευκολύνετε τη μεταφορά των ουσιών προς τον εγκέφαλο που βοηθούν να ρυθμίσετε τα επίπεδα άγχους. Από μια διαφορετική σκοπιά, το ένστικτο επιβίωσής μας θεωρεί την αφυδάτωση κίνδυνο για το σώμα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα, προκειμένου να ειδοποιηθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

4. Εισιτήριο στο αδυνάτισμα

Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι το νερό πιθανώς αυξάνει λίγο το μεταβολισμό. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο πλήρεις (αυξημένη αίσθηση κορεσμού). Αν θέλετε, λοιπόν να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αντικαταστήστε ροφήματα που είναι πλούσια σε θερμίδες με νερό και κάθε φορά που νιώθετε το στομάχι σας να στέλνει σήματα, ρωτήστε τον εαυτό σας πρώτα αν διψάει και μετά αν πεινάει…

5. Κατά της Χοληστερίνης

Η χοληστερίνη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά για το σώμα μας. Όταν όμως κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας, τότε είναι δείκτης (όχι η αιτία) αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ένα τρίτο της χοληστερίνης το προσλαμβάνουμε από την τροφή μας και τα υπόλοιπα δύο τρίτα παράγονται μέσα στο σώμα. Η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωτερικά αίτια (η τροφή μας) είτε σε εσωτερικά (υπερπαραγωγή).

Μια από τις λειτουργίες που επιτελεί η χοληστερίνη είναι να παίρνει μέρος στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Η αφυδάτωση προκαλεί την αποστράγγιση υγρών από το εσωτερικό των κυττάρων.  Το σώμα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας την παραγωγή χοληστερίνης. Η αυξημένη χοληστερίνη σε αυτή τη περίπτωση δείχνει ότι τα κύτταρά μας λειτουργούν σε μη ιδανικές συνθήκες. Η ενυδάτωση, σ’ αυτή την περίπτωση, δύναται να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας χωρίς αλλαγή στη διατροφή μας.

6. Για τακτικά ραντεβού με την …τουαλέτα

Μαζί με τις φυτικές ίνες, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Το νερό είναι απαραίτητο γιατί βοηθά στην ομαλή μεταφορά των άπεπτων συστατικών των τροφών κατά μήκος του εντερικού σωλήνα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα απορροφήσει όλο το νερό που καταναλώνετε, αφήνοντας ξηρό το περιβάλλον του εντέρου. Έτσι, οι αποβαλλόμενες ουσίες θα είναι πιο συμπυκνωμένες και συνεπώς θα κινούνται δυσκολότερα μέσα στον εντερικό αυλό.

7. Το νερό μειώνει τις πέτρες των νεφρών

Ο αριθμός των επώδυνων πετρών στους νεφρούς φαίνεται να αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι – από την παιδική τους ηλικία ακόμη- δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό αραιώνει τα άλατα και τα μέταλλα στα ούρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των στερεών κρυστάλλων (πέτρες) στα νεφρά. Όσο πιο αραιά είναι τα ούρα τόσο δυσκολότερος είναι ο σχηματισμός νεφρικών πετρών.


Γνωρίζετε ότι το νερό προλαμβάνει τις κράμπες;

Το νερό βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών, ενώ λιπαίνει και τις αρθρώσεις. Έτσι, όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, μπορείτε να ασκείστε για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ πως, επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδρώνετε έντονα, είναι απαραίτητο να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματός σας.

Πηγή: NaturaNrg #47

Sas-endiaferei_arrow

Τι τρέχει με το ελληνικό νερό

Υδατικό αποτύπωμα: Εντοπίζοντας τη μαύρη τρύπα του «λευκού» χρυσού

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Αλήθειες και ψέματα για το διάφανο χρυσό

Αννυ Μητροπούλου: Γιορτάζοντας (;) και φέτος την παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code