LifeΑποδράσειςΤα άγνωστα Δωδεκάνησα

Τα άγνωστα Δωδεκάνησα

Μπορεί να θέλεις πολλές ώρες για να φτάσεις αλλά οι εικόνες θα σε αποζημιώσουν. Τα άγνωστα Δωδεκάνησα είναι το κάτι άλλο!

της Μαρίας Γκέκα

Xάλκη

Ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, εκείνα της «άγονης» γραμμής, που ευχαριστείς την όποια ανώτερη δύναμη το έφτιαξε έτσι όπως είναι. Βασικά, τους ανθρώπους της, τους γύρω στους 300, οι περισσότεροι από τους οποίους ψαράδες, που όχι μόνο δεν το εγκαταλείπουν στην τύχη του, αλλά το διατηρούν ως ένα πραγματικό αξιοθέατο του Αιγαίου που δεν ζήλεψε ποτέ τον μαζικό τουρισμό.

Η Χάλκη, αυτός ο τόπος «ο μικρός, ο μέγας» κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Θα το αντιληφθείς μόλις αντικρύσεις το πανέμορφο λιμάνι και μοναδικό οικισμό (διατηρητέο) του νησιού, το Νημποριό. Είναι το λιμάνι, η πλατεία και η πρωτεύουσα του νησιού: με λιθόστρωτα σοκάκια ανάμεσα στα ψηλά αρχοντικά με τα θεόρατα πορτοπαράθυρα κάτω απ’ τις κεραμοσκεπές, λιγοστά μαγαζάκια, καφενεία και ταβέρνες με υπέροχη κουζίνα, και τα πιο διαυγή νερά που έχεις δει ποτέ σου σε λιμάνι. Στο «Νησί Ειρήνης και Φιλίας» (UNESCO 1984), εκτός από Έλληνες θα συναντήσεις καθόλου τυχαίους επισκέπτες από την Ευρώπη αλλά και τη Ρωσία.

Εδώ, όλα κινούνται με χαλαρούς ανθρώπινους ρυθμούς. Θα χαρείς βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε αρχοντικά  και αναπαλαιωμένα σπίτια με χρώματα βγαλμένα λες από την παλέτα ζωγράφου, βουτιές στα διάφανα νερά, στιγμές ανάπαυλας, πανηγύρια με παραδοσιακό άρωμα.

xalki1

Αγαθονήσι

Άγνωστο ακόμη και σήμερα στους περισσοτέρους Έλληνες, το Αγαθονήσι που σχεδόν ακουμπά στη γη της Μικράς Ασίας, έρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που οι γείτονές μας παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από αυτό. Όμως η ιστορία του γράφεται εδώ και αιώνες. Το Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται κοντά στη Σάμο, 8 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Μια κουκκίδα γης, ένας μικρός, ανέγγιχτος παράδεισος με υπέροχα νερά και ανθρώπους «αγαθούς», κατά την αρχαία σημασία της λέξης. Στο νησί σήμερα μένουν μόνιμα περίπου 180 κάτοικοι και υπάρχουν τρεις συνοικισμοί που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος που είναι και το λιμάνι. To Αγαθονήσι μαζί με τις γειτονικές νησίδες εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή «NATURA 2000» ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων ειδών της πανίδας όπως ο Αιγαιόγλαρος, η φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta.
agathonisi

Λειψοί  – Αρκιοί  -Μαράθι

Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, βόρεια της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου, και σε ελάχιστη απόσταση από τις τουρκικές ακτές, υπάρχει ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που έγιναν  μικροί παράδεισοι για πολλούς ταξιδιώτες, Ελληνες και ξένους. Λειψοί, Αρκιοί, και Μαράθι. Η φιλοξενία, η φιλοπονία, η υπομονή και η ανθρωπιά των λιγοστών κατοίκων τους θα σε εντυπωσιάσουν. Τα νησιά αυτά δεν είναι απλώς ονόματα στο χάρτη. Είναι ζωντανά κύτταρα του σώματος που λέγεται Ελλάδα. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα, ιδανικά για εξερευνήσεις μέσω θαλάσσης και για ψάρεμα.

Το Λειψώ, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των Λειψών, το αγαπούν πολύ οι Ιταλοί. Λίγο έξω από το Χωριό, μάλιστα, που είναι και ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του, υπάρχει η λεγόμενη ιταλική συνοικία, όπου ουκ ολίγοι Ιταλοί είναι ιδιοκτήτες όμορφων οικημάτων, που αγναντεύουν το Αιγαίο και τα γύρω πάμπολλα νησιά και νησάκια.
Lipsi-

Ψέριμος – Τέλενδος

Στην Ψέριμο, ανάμεσα σε Κω, Κάλυμνο και τουρκικά παράλια μια κουκκίδα 15τ.χλμ. και λίγοι ακρίτες σε υποδέχονται. Ένας οικισμός, τα Αυλάκια, μερικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας κι απόλυτη ησυχία όταν δεν βρίσκονται εδώ τα τουριστικά σκάφη που μεταμορφώνουν τις ακτές. Αυτοί που ξέρουν δεν χρειάζονται τίποτε παραπάνω.

Η Τέλενδος κάποτε ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο αλλά ο σεισμός του 535 μ.Χ. χώρισε τα νησιά σε δύο διαφορετικούς τόπους. Όπως μαρτυρά το όνομά της (τέλος μιας μακριάς λωρίδας γης), η Τέλενδος ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα γαλήνης και απομόνωσης. Η Χώρα της Τελένδου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου. Η συγκοινωνία είναι συνεχής με πλοιάρια από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Χωρίς  αυτοκίνητα, καλές  παραλίες με κρυστάλλινα νερά,  αλλά  και  γρήγορη  πρόσβαση  σε  πιο  «πολιτισμένες»  καταστάσεις  η  Τέλενδος  μπορεί  να  σου  υποσχεθεί  μερικές  μέρες  απόλυτης,  ξεγνοιασιάς. Το βόρειο τμήμα του νησιού δεν κατοικείται, είναι ιδανικό καταφύγιο για σπάνια θαλασσοπούλια, όπως ο αιγαιόγλαρος!
telendos-

Λέβιθα

Βρίσκεται μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων.Ο πληθυσμός της είναι 8 κάτοικοι(απογραφή 2001) και έχει έκταση 9,2 τ.χλμ. Διαθέτει ένα μικρό οικισμό στο κέντρο του νησιού. Οι κάτοικοί της συντηρούν κάποιους χώρους εστίασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο, μία φορά την εβδομάδα.
Levitha

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης