ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΤα άνθη για την υγεία και την ομορφιά μας

Τα άνθη για την υγεία και την ομορφιά μας

Απολαύστε τις θεραπευτικές ιδιότητες των ανθών δοκιμάζοντας μερικές σπιτικές θεραπευτικές συνταγές, παρασκευασμένες από λουλούδια.

της Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda
σε συνεργασία με το
R&D της Himalaya Drug Co
.

Φυσικές αποτελεσματικές συνταγές από άνθη

Παρακάτω, αναφέρονται μερικές πολύ απλές, ασφαλείς και αποτελεσματικές φυτικές συνταγές, αρκετές ώστε να αποδείξουν πως τα άνθη είναι πολύτιμα και ευπρόσιτα στολίδια της φύσης. Στον κήπο ενός ερευνητικού αγιουρβεδικού ινστιτούτου, παρατηρήθηκε κάποτε μια γάτα, να τρώει τα άνθη μιας Cassia Fistula, της «Κασσίας».

Ο βαθύτερος λόγος πίσω από την ενέργειά της αυτή, είναι το ότι όταν τα ζώα αισθάνονται κάποια δυσλειτουργία στο σώμα τους, φροντίζουν να παίρνουν την κατάλληλη φυτική θεραπευτική αγωγή, γνωστή για αυτά και ως «Θείο δώρο», με σκοπό την ίαση της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας.

Τα άνθη της «Κασσίας», χρησιμοποιούνται από αυτά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Τα ίδια ακριβώς άνθη, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους επίσης. Όχι μόνον τα άνθη της «Κασσίας», αλλά τα άνθη από έναν μεγάλο αριθμό φυτών, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για θεραπευτικούς ή αισθητικούς λόγους, εδώ και αιώνες.

Ο κινέζικος ιβίσκος

Τα ζωηρά κόκκινα, λαμπερά μεγάλα άνθη του Κινεζικού Ιβίσκου (Chinarosa) [Λατ.: Hibiscus Rosa Sinensis], μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια, για να επαναφέρουν τη χαμένη λάμψη των μαλλιών, φροντίζοντας παράλληλα για την υγεία τους και τη γρηγορότερη ανάπτυξή τους. Για αυτόν το σκοπό, απλά βράζουμε περίπου 10 άνθη Κινεζικού Ιβίσκου σε 250ml λάδι καρύδας. Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι τη στιγμή που όλο το νερό που περιέχεται στο μείγμα θα έχει εξατμισθεί. Φιλτράρουμε το υλικό. Το τελικό μείγμα είναι έτοιμο για χρήση και πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά, στις απαιτούμενες ποσότητες.

Τα άνθη του «Maulshri» (Momusops Elengi), είναι ικανά να απωθούν τους κοριούς και έντομα όπως τις κατσαρίδες. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε τα άνθη αυτά, το άρωμά τους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Τα ίδια αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με τα άνθη ή το άρωμα του «Champa» (Michelia Champaka) [Είδος Μανόλιας].

Ο λωτός

Τα πέταλα του Λωτού (Lotus), όταν πολτοποιηθούν με σανδαλόξυλο και νερό, μας δίνουν μια κρέμα η οποία όταν εφαρμοσθεί σε πληγές, ελέγχει την απώλεια του αίματος.

Το γιασεμί

Οι εξάψεις στον ρινικό θάλαμο, μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά μυρίζοντας ένα μπουκέτο Γιασεμιά, ή ακόμη και άρωμα Γιασεμιού. Μια πάστα παρασκευασμένη από συνθλιμμένα άνθη Γιασεμιού, όταν εφαρμόζεται στο μέτωπο, δίνει μια δροσερή ανακούφιση σε έντονους πονοκεφάλους.

Η τριανταφυλλιά

Τα άνθη της Τριανταφυλλιάς (Λατ.: Rosa Centifolia), κατάλληλα βρασμένα, όταν γίνονται μάσκα στο πρόσωπο, εξαφανίζουν τα σπυράκια. Το «Gulkam» (στην Αγιουρβέδα αναφέρεται και ως «Μαρμελάδα από ρόδα») ένα γλυκό παρασκεύασμα από τριαντάφυλλα, όταν παίρνεται σε κατάλληλες ποσότητες, κρατάει τον εγκέφαλο δροσερό, παρέχει έναν άνετο βραδινό ύπνο και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το απόσταγμα των Ρόδων, όταν εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το διατηρεί λαμπερό. Ομοίως, το Ροδόνερο (ένα νερουλό παρασκεύασμα από τριαντάφυλλα) όταν ενσταλάζεται στα μάτια, καταπολεμά τα «καψίματα» και αυξάνει την ικανότητα της όρασης όταν χρησιμοποιείται τακτικά.

Το γαρύφαλλο

Τα άνθη του γαρύφαλλου, είναι επίσης χρήσιμα στην καταπολέμηση των προβλημάτων με αέρια, που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Σε αυτήν την περίπτωση 12gr από τα άνθη είναι αρκετά. Κατόπιν, εισάγονται διάσπαρτα σε ένα μεγάλο, γλυκό μήλο, έτσι ώστε τα κοτσανάκια να παραμένουν έξω από το φρούτο. Σε αυτήν την κατάσταση τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε μια γυάλινη κούπα ή σε μπουκάλι. Το μήλο μπορεί να πεταχτεί.

Παίρνοντας 3 από αυτά τα γαρύφαλλα καθημερινά με το τσάι μας το πρωί, ανακουφιζόμαστε από τα προβλήματα των αερίων. Τα 12gr γαρύφαλλα, είναι μια πλήρης κούρα για έναν ενήλικο, η οποία θέλει περίπου 10 μέρες για να ολοκληρωθεί. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει το ρύζι και τα λιπαρά στα γεύματα κατά τη διάρκεια αυτής της κούρας.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Πηγή: Naturanrg#22, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code