ΕυεξίαBody and mindΤα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή απόδοση στην εργασία!

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή απόδοση στην εργασία!

Προσθέστε στην καθημερινότητά σας τροφές που βοηθούν στην τόνωση της μνήμης, στη συγκέντρωση και γενικά στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή απόδοση στην εργασία!

της Δωροθέας Μισυρλή, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι από τους πιο απαιτητικούς μήνες, καθώς πλησιάζoυν οι γιορτές των Χριστουγέννων και το «κλείσιμο» του έτους και όπως είναι φυσικό οι εκκρεμότητες μάς κατακλύζουν! Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή απόδοση στην εργασία!

Γεγονός που αγχώνει την πλειονότητα του πληθυσμού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να καταφέρουμε να συντονίσουμε αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία;

Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης, τη διαύγεια και τη συγκέντρωση. Πιο συγκεκριμένα:

◊ Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Συνεπώς, ο ρόλος τους για τη βέλτιστη νευρολογική λειτουργία είναι καθοριστικός.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πότε να πάρεις τις βιταμίνες σου για μέγιστη απόδοση;

◊ Φωσφολιπίδια

Τα φωσφολιπίδια (φωσφατιδυλσερίνη, φωσφατιδυλαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοχολίνη, φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη) αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Παίζουν, λοιπόν, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση αλλά και στη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η διαύγεια κ.α.

◊ Ακέτυλο-L-καρνιτλινη (ACL)

H ακέτυλο-L-καρνιτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά, ιδιαίτερα στα τμήματα που σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με μελέτες, η συμπληρωματική χορήγηση του αμινοξέος φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές δυσκολίες λόγω ηλικίας, αφού βελτιώνει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

◊ Βιταμίνη C, E και σελήνιο

H βιταμίνη C, η βιταμίνη E και το σελήνιο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων και κατά συνέπεια βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης.

◊ Gingko Biloba

Το Gingko Biloba είναι ένα βότανο που δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία του, ενισχύοντας έτσι τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης ⇒ OPCs Τα σούπερ αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν την υγεία

♦ Η σωστή διατροφή ωφελεί σώμα και μυαλό

Καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη αυτών των συστατικών διαδραματίζει η διατροφή μας. Σημαντικό είναι να ακολουθούμε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων: πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς  και δημητριακά ολικής άλεσης. Ως υψηλής διατροφικής ποιότητας τρόφιμα που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες είναι αυτά που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται διαρκώς ερευνητικά ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα ω3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως, η  ενσωμάτωση καλών διατροφικών πηγών των παραπάνω θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία.

♦ Βιβλιογραφία :
  1. David O. Kennedy (2016), B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review, Nutrients, 8, 68, doi:10.3390/nu8020068
  2. Michael J Glade & Kyl Smith (2015), Phosphatidylserine and the human brain, Nutrition, 31(6):781-6. doi: 10.1016/j.nut.2014.10.014
  3. S Kobayashi et al. (2010), Acetyl-L-carnitine improves aged brain function, Japan Geriatrics Society, 10 (Suppl. 1): S99–S106, doi: 10.1111/j.1447-0594.2010.00595.x
  4. Wieland LS et al. (2020), Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia (Protocol), Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 7. Art. No.: CD013661, doi: 10.1002/14651858.CD013661.
  5. Romain Meeusen & Lieselot Decroix (2018), Nutritional Supplements and the Brain, International Journal of sport nutrition and exercise metabolism, 1;28(2):200-211.

 Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης